Tja, prijskaartjes. Het zal voor een deel wel samenhangen met je leefstijl.
Ik geef grofweg $ 1000 per maand uit voor ons twee aan het huishouden (eten, wassen in de laundry, schoonmaakartikelen, extra's/kleren etc.). Ik meen me te herinneren dat de vaste lasten voor een jaar ongeveer $ 4000 waren (daar zit echt alles out of pocket in, heffingen, energie, abonnementen, verzekeringen, onderhoud, PT etc), maar dat zal voor komend jaar wel tegen de $ 5000 aan gaan lopen. Moet er wel bij zeggen dat wij geen hypotheek meer hebben. Ik shop groceries bij de Aldi en op de markt, scheelt aanzienlijk, maar Gf is inderdaad duur vergeleken met NL, en zelfs op de markt van veel mindere kwaliteit. Veel luxe zondes hebben we niet, behalve mijn partner's koffieverslaving en een voorkeur voor prettige wijnen 's avonds. Medisch hebben we alleen het gratis Medicare, een extra ambulanceverzekering en een 40 % kortingskaart voor de tandarts (smile.com.au), ongeveer $ 150 voor 2 per 2 jaar.
Eventuele extra's/onvoorzien/reparaties/tegenvallers betaal ik uit de rente op mijn spaarcentjes. Maar we doen geen bal aan huisonderhoud, het is een krot uit de jaren '30 en het stort gewoon in. Maintenance zou een fortuin kosten en is het niet waard. Zolang het leefbaar is, blijven we zitten, als het te gek wordt is het block zonder opstal al genoeg waard voor een fijn pensioen.
We hebben geen auto, en geven weinig uit aan PT, we lopen en fietsen bijna alles, het CBD is maar 8 km van huis. Ik gok $ 500 pp per jaar max., maar in de praktijk veel minder.
We kopen eigenlijk nooit kleren, hebben allebei al veel te veel en we hebben nul fashion sense. Partner gaat 4 x per jaar naar de $ 10 kapper, ik 1 x per jaar. Ik heb al mijn kleren van de op shop, partner heeft alles van hoge kwaliteit maar onversneden 25 jaar oud.
Wij zijn (waarschijnlijk extreem) spartaans. Geen CV, geen airco, alleen een elektrisch kacheltje louter in de ruimtes die we gebruiken in de koude maanden. Dan sluiten we de rest van het huis af. We zijn gewend aan 2 truien en 4 paar sokken in huis, en als we niet te lui zijn, de open haard. Ik gebruik weinig gas om te koken, liever de elektrische oven en dat scheelt aanzienlijk. Elke kamer heeft maar 1 of 2 spaarlampen. Telefoons kosten $ 15 p/m, we hebben alleen free-to-air tv.
Maar we doen zeker wel aan het bevredigen van de zinnen dat geld kost. Dat zijn keuzes, geen noodzakelijkheden. Partner is bezig met een master's degree in history als 2e academische opleiding en heeft een absolute boekenkoopverslaving, al is hij heel behendig om ze uit de ramsj en het tweedehands-circuit te halen. Ik heb voor ons prijzige subscriptions voor de Melbourne Symphony Orchestra, indy filmtheaters en de National Gallery of Victoria, we gaan gemiddeld 1 x per maand en dan gaan we ook uit eten in het CBD, zij het onze liefde voor goedkope local Aziatische gaarkeukens waar veel Aziaten komen en de prijs niet veel hoger is dan dagelijks koken. Het is meestal de fles wijn die het leeuwendeel van de bill uitmaakt. Ik koop heel veel boeken, documentaires en films op DVD maar altijd tweedehands op Ebay. Verder zijn we verwoede hikers, met en zonder vrienden, en als je de lunches niet te gek maakt, is dat een min of meer gratis hobby. Eten met vrienden is onze grootste hobby, maar dat is maar zelden buiten de deur, iedereen in mijn omgeving houdt van lekker koken. Dat kost gemiddeld niks extra.
De echte kostenpost voor ons is reizen, hoewel we spartaans zijn in het verblijf (backpacker's joints of kamperen met de tent) loopt dat altijd op in transport en (soms noodgedwongen) uit eten. Ik moest mijn paspoort vernieuwen, weekje Sydney loopt al snel op met die prijzen. Mijn schoonzus woont op 3000 km afstand per vliegtuig en line coach, en daar hebben we gratis onderdak en delen het huishouden, maar we doen het wel ieder jaar. Verder staan Adelaide en Canberra op de reislustlijst voor 2020 en Western Australia voor 2019. En ooit, ergens, het grote plan voor 6 maanden Europa en een trektocht door het Verre Oosten (Cambodja/Laos, Japan, terug naar Indonesie).
Al met al geldt voor mij dat het leven in Oz niet zozeer goedkoper of duurder is dan in NL, maar het samenhangt met de keuzes die je graag maakt.