LaStVaZa Sytze&Arjan

Goedemorgen heren. Aan vraag 1 en 2 ga ik me op mijn ouwe dag niet wagen maar het bulkt hier van de specialisten. Jullie krijgen vast wel de juiste antwoorden.

Wat 3 - Medicatie betreft, ik had dat probleem ook. Gaat als volgt:

1 - Maak kort voor vertrek (maand of zo) een wat langere afspraak (allebei samen, 2 weten en onthouden meer dan 1) met jullie NL huisarts en leg je situatie uit. Stel al je vragen die je van tevoren hebt opgeschreven en schrijf de antwoorden op een lijstje dat je meeneemt naar Oz, als referentie voor Oz artsenvragen.

2 - Vraag je NL huisarts vervolgens om een medische verklaring van jullie gezondheid in het ENGELS. Die draait elke huisarts standaard uit de printer want die zit in het gedigitaliseerd NL medisch infosysteem (dat mijn exman heeft ontworpen :)). Er moet in staan wat jullie precies (chronisch) mankeren in MEDISCHE termen (Latijn of Grieks) en welke medicatie je daarvoor nodig hebt. Die medicatie moet worden opgesomd in "stofnaam", dus het spulletje dat erin zit, NIET op "merknaam" zoals Bayer. Heb je bijvoorbeeld astma, dan moet het medicijn niet "Ventolin" (merk) worden genoemd, maar "Salbutamol 100 mcg via inhaler" (stofnaam). Dan weten ze in Oz ook wat er precies wordt bedoeld.

3 - Vraag je NL huisarts om een voorschrift voor 6 maanden van jullie medicatie (langer mag niet volgens de wet). Haal die 6-maandsvoorraad in 1 keer op bij je NL apotheek (leg uit dat je gaat emigreren) en doe die in jullie HANDBAGAGE (nooit in je ruimbagage). Als het echt niet anders kan, verdeel het dan over elkaars handbagage en koffers. HET MAG MEE OVER DE GRENS MITS je de medische verklaring in het Engels kunt laten zien bij de Border Force!

Moet er toch per se een deel in je koffer in de ruimbagage, stop er dan een kopie van de medische verklaring bij, zodat NL Douane, Customs op je tussenstop, en Oz Border Force, als ze je koffer openmaken, weet dat het om medicatie gaat en ze die niet in beslag kunnen nemen.

4 - Aangekomen in Oz kun je nu 6 maanden zonder stress vooruit. Schrijf je nu EERST meteen in voor het gratis Medicare (daar heb je met een 189 recht op en je bent op datzelfde moment meteen ziektekostenverzekerd: je krijgt tijdelijk een brief mee, pasje volgt na 2 weken met de post). Private Healthcare Insurance, als je dat nodig vindt, kun je later rustig op je gemak uitzoeken en vergelijken op prijs, kwaliteit en dekking hier:


Voor inschrijving voor Medicare moet je, gewoon zonder afspraak binnen kantooruren, in persoon naar het dichtstbijzijnde Centrelink office gaan met medeneming van: a. geldig paspoort, b. geldig visum, c. je verzekeringspasje van je NL ziektekostenverzekering en d. een bewijs van je woonadres in Oz (dit mag een tijdelijk adres zijn, camping, hostel, vrienden, B&B zolang je Medicare maar METEEN informeert zodra je naar een vast adres verhuist).

5 - In bezit van je Medicarebrief of -pasje, binnen die 6 maanden zoek een huisarts in Oz. Geef die een kopie van jullie medische verklaring in het Engels, je medicatielijst in het Engels en leg uit hoe de situatie is. Normaal gesproken krijg je dan een klein intakeonderzoekje (longen luisteren, bloed prikken) voor assessment (dit heeft dus niks te maken met jullie Medicals voor het visum). Als het goed is krijg je dan gewoon jullie eigen NL medicatie op voorschrift voor ook 6 maanden (hier ook wettelijk) maar mogelijk onder een andere merknaam met hetzelfde stofje erin.

Probeer, als je op Medicare zit, zo mogelijk om een zgn. "bulk-billing" huisarts te vinden. Dat is niet altijd meer even makkelijk of soms maar deels mogelijk -de mijne bijvoorbeeld doet alleen aan bulk-billing doordeweeks binnen kantooruren, en niet meer 's avonds of in het weekend. Bulk-billing betekent dat je niks hoeft af te rekenen bij je huisarts voor of na je bezoek, je huisarts declareert je bezoek rechtstreeks aan Medicare. Als hij niet bulk-billet, moet je elk bezoek eerst zelf afrekenen bij de huisarts en zelf later declareren bij Medicare. Hoop gedoe, niet erg of zo, maar waar je waarschijnlijk geen zin in hebt. De huisarts adverteert op de praktijk en op de website of hij wel, niet, of deels aan bulk-billing doet.

6 - Beschikbaarheid van jullie medicatie in Oz kan je eigen NL huisarts al zien in het NL systeem (de mijne die ik al een paar jaar in NL gebruikte was net 1 maand voor mijn aankomst ook in Oz goedgekeurd door de Australische TGA - Therapeutic Goods Administration, je kan maar mazzel hebben :)). Als dat niet het geval is geeft de Oz huisarts iets vergelijkbaars of verwijst je door naar een specialist.

7 - Vergoedingen gaan hier ongeveer vergelijkbaar met NL. Je moet het ofwel zelf betalen (vitaminen, homeopathie en niet geregistreerde spullen), ofwel het wordt (groot)deels vergoed (mijn medicatie kost hier $ 800 p/m maar wordt vergoed zodat ik maar $ 30 p/m betaal). Je kunt NU al, dus voordat je vertrekt naar Oz, zien of jullie medicatie in Oz wordt vergoed door de overheid in het zgn. PBS - Pharmaceutical Benefits Scheme. Ik geef hier maar weer het voorbeeld van de astmamedicatie. Je ziet dat ik heb gezocht op stofnaam Salbutamol ("drug") en niet op merknaam Ventolin ("brand"), maar je kunt ook op allebei zoeken voor alle zekerheid. Als het NIET wordt genoemd, wordt het niet vergoed, maar heeft je Oz huisarts of specialist wel een alternatief voor je dat wel wordt vergoed:


Benieuwd naar de huizen- en werkadviezen van de anderen hier. Bereid ook je "vertrek uit" even goed voor als je "vertrek naar". Succes met de voorpret.
Super zeg, dat is een superconcreet stappenplan, dat ons heeeel veel denk- en zoekwerk bespaart! Dankjewel! :)
 
Ik zal eens wat proberen voor 1 & 2 @Emulate

1 - Arjan wil als ZZP'er voor NL-opdrachtgevers werken. Je moet officieel voor de belastingen inschrijven daar waar je het werkt uitvoert

Ik snap deze zin eigenlijk niet zo. Straks woon je in AU. Dus de NL belastingdienst is niet meer je belangrijkste belastingdienst? ATO is je nieuwe vriend. (Australian Taxation Office)
Ik denk dat je NL opdrachtgever er aan moet gaan wennen dat die zijn facturen van een AU Contractor/Sole Trader krijgt. Dan is alles veel makkelijker. @FOL heeft dit hier al een paar keer uitgelegd. https://xpdite.net/forum/search/157360/?q=factuur&c[users]=FOL&o=date

2. Hier huren. Wij hadden net als velen een koopwoning in NL. Verkocht. Geld op NL bankrekening zetten en langzaam maar zeker overhalen naar AU is een optie. Wij draaiden verlies in NL (iets met Global Financial Crisis) dus geen concrete tips. Maar denk dat anderen dat wel hebben.

Hier huren, geen issue. Je gebruikt het bewijs dat je je hypotheek op tijd betaalde als bewijs dat je dus ook de rent op tijd betaald. Rent, hypotheek. 1 pot nat. Geen issue.
Als AU ZZP-er iets kopen zou moeten kunnen volgens mij. Maar.... Mijn constructie is wat vaag. Ik heb zeg maar een 0-uren contract met Hays Recruitment. Maar op papier is dat dus wel mijn 'werkgever'. Dat laat ik dus zien bij een bank. (vergelijk het een beetje met voor een uitzendbureau werken ;) )

Maar je zult tig aan moeten tonen dat je inkomsten hebt. In de toekomst kijken kan niemand. Jij niet, de bank niet maar je kunt wel laten zien wat je de laatste maanden verdient hebt. Er is mij volgens mij nooit gevraagd naar mijn contract duur maar weet ik niet 100% zeker meer. We kochten ons eerste huis hier alleen op mijn contractor salaris aangezien mijn vriendin nog in NL een eigen bedrijf had als inkomen en men buitenlands inkomen niet volledig meetelt als inkomen en nogal wat papierwerk met zich meebrengt hebben we het op 1 salaris gedaan. (gelijk nog een reden om niet een NL ZZP-er te willen zijn/blijven!!!)

Gewoon hier heen komen, jaartje huren, dat doet iedereen zo'n beetje. En in dat jaar rond kijken naar huisjes, budget en met banken praten over hypotheek. Komt goed, geen stress!
Dank dank dank! :)
Superfijn dat je meedenkt!

Even weer puntsgewijs...:

1. Deze vraag ging er eigenlijk over: moet Arjan zijn bedrijf verhuizen? En dus: uitschrijven bij de KVK en inschrijven in Australië? Of (omdat hij het NL'se opdrachtgevers makkelijk wil maken) een NL's postadres aanmaken/ opgeven, omdat dat de voorwaarde is om zijn KVK-inschrijving in NL te behouden? Arjan voert dienstjes uit, maar is - naar hij vreest - niet van dermate essentieel belang voor die bedrijven, dat ze hem kostte wat het kost willen behouden. Het kan als gedoe voelen om te moeten betalen aan een Aussie 'contractor', uitbetalen in AUS dollars en btw moeten verleggen enzo. Zouden ze daarom niet sneller kiezen voor een andere aanbieder waar ze dat gedoe niet hebben? Dat zou een reden kunnen zijn om de NL'se KVK-inschrijving en bankrekening enzo te behouden.

Wat zijn jullie ervaringen en ideeën daarbij? Die zijn er zo te lezen, omdat Mrs. Afterbang een bedrijf in NL behield. Dit zou Arjan ook kunnen doen, indien dit de gevreesde nadelen ondervangt.

2. Dank voor het geruststellen wat huurwoningen vinden betreft. We zullen inderdaad eerst rustig huren en de koopwoningmarkt verkennen. Hopelijk kunnen we dan iets kopen op Sytze's inkomen, wanneer dat van Arjan niet meetelt. Misschien moet Arjan voor die gelegenheid maar in loondienst. Maar zijn expertise is de NL'se taal. :) Niet echt iets waar deuren in Australië voor open zwaaien, is zijn aanname.

Alvast dank hartelijk weer!

En aan iedereen die dit leest een fantastisch, orkaan-vrij, brandvrij, overstroming-vrij en vooral zonnig en gezond 2024 gewenst!!
 
Misschien moet Arjan voor die gelegenheid maar in loondienst. Maar zijn expertise is de NL'se taal. :) Niet echt iets waar deuren in Australië voor open zwaaien, is zijn aanname.
Ik ben Neerlandicus-medievist en heb in NL en in Oz altijd werk kunnen vinden in mijn vak of aanpalend. Maar het is wel gebonden aan de (capital) cities, tenzij je online kunt werken. Tijdens Covid heb ik gewoon gewerkt. Ik heb zowel in loondienst gewerkt als via bemiddeling, en op mijn ABN als ondernemer.

Als docent Nederlands kun je in loondienst vrijwel altijd aan de slag omdat er zo'n grote groep (geboren of van afkomst) NL'ers in Oz zit. Een deel van hen stuurt de kinderen na high school in Oz terug naar NL om daar verder te studeren. Die kids hebben vanaf 3, 4 jaar tot hun 16e/18e gericht Nederlandse les op hetzelfde niveau als in NL nodig, om eenmaal terug in NL mee te kunnen komen op hbo of uni. Als je een onderwijsbevoegdheid hebt die geassest is, mag je vaak ook in andere vakken lesgeven, afhankelijk van het niveau. Je hebt op public schools wel een Oz onderwijslicentie nodig en die is staatgebonden. Het aantal aanstellingen als universitair docent NL of als PhD-onderzoeker in Oz is helaas te verwaarlozen in ons vak.

Ook is er relatief veel behoefte aan private teachers en tutors Nederlands. Deels om bovengenoemde expatkids te tutoren, deels voor Australiers die NL moeten/willen leren voor migratie naar NL, deels voor hobbyisten met NL roots en familie, etc. Ik ken een aantal zeer bloeiende private taalbedrijfjes met karrevrachten omzet. Als je gediplomeerd bent heb je een voorsprong, er zitten nogal wat beunhazen tussen.

De grote steden hebben vaak meerdere grote taalonderwijsinstituten en volwassenenonderwijs (in Melbourne bijvoorbeeld de Victorian School of Languages en de CAE). Die hebben meestal wel vaste/parttime aanstellingen voor docenten NL. En dan zijn er nog de commerciele bemiddelingsclubs zoals Language Trainers Group, Australiabreed. Deze partijen bieden vaak projecten/pakketten aan (50 lesuren in 4 weken 1 op 1 Nederlandse les aan een private client bijvoorbeeld) en stellen eisen aan licenties en bevoegdheden.

Ik zit aan het eind van mijn loopbaan en ik ben niet erg picky of ambitieus meer. Alles wat leuk lijkt, grijp ik aan. Ik kan me voorstellen dat jullie wat meer structuur, zekerheid en een opgaand carrierepad willen zien. Die mogelijkheden zijn er. Maar werk is er sowieso altijd.

ETA:
Ik heb in 2018 zelf op een toeristenvisum (subclass 600 Visitor 12 mnd, waarop je onder geen voorwaarde mag werken voor een Oz employer in Oz) een maand of 8 gevrijwilligd in Dutch Aged Care homes. Oudere Nederlanders in Oz kunnen (bijvoorbeeld als ze dementeren) regressieverschijnselen gaan vertonen, wat o.a. betekent dat ze hun korte-termijngeheugen verliezen en daarmee ook Oz herinneringen en de Engelse taal. Ze beginnen weer in het NL te communiceren en over vroegah te praten. Engelstalige staf weet zich daar geen raad mee, dus je bent welkom als je NL spreekt en een omgeving kunt creeren die deze clienten herkennen (Sinterklaas, Kerst, kinderliedjes en spelletjes, praten over vroeger). Ik heb destijds een aanbod gekregen om als verzorgende in loondienst te komen voor deze bewoners. Door omstandigheden niet aangenomen, maar iets dergelijks zou je op weg kunnen helpen in de eerste periode (bejaardenhulp die NL spreekt). Misschien zit er wel een verdienmodel in (NL servicebureau met zorgaanbod voor NL bejaarden in Aged Care homes). Hier een link:

 
Last edited:
Ik ben Neerlandicus-medievist en heb in NL en in Oz altijd werk kunnen vinden in mijn vak of aanpalend. Maar het is wel gebonden aan de (capital) cities, tenzij je online kunt werken. Tijdens Covid heb ik gewoon gewerkt. Ik heb zowel in loondienst gewerkt als via bemiddeling, en op mijn ABN als ondernemer.

Als docent Nederlands kun je in loondienst vrijwel altijd aan de slag omdat er zo'n grote groep (geboren of van afkomst) NL'ers in Oz zit. Een deel van hen stuurt de kinderen na high school in Oz terug naar NL om daar verder te studeren. Die kids hebben vanaf 3, 4 jaar tot hun 16e/18e gericht Nederlandse les op hetzelfde niveau als in NL nodig, om eenmaal terug in NL mee te kunnen komen op hbo of uni. Als je een onderwijsbevoegdheid hebt die geassest is, mag je vaak ook in andere vakken lesgeven, afhankelijk van het niveau. Je hebt op public schools wel een Oz onderwijslicentie nodig en die is staatgebonden. Het aantal aanstellingen als universitair docent NL of als PhD-onderzoeker in Oz is helaas te verwaarlozen in ons vak.

Ook is er relatief veel behoefte aan private teachers en tutors Nederlands. Deels om bovengenoemde expatkids te tutoren, deels voor Australiers die NL moeten/willen leren voor migratie naar NL, deels voor hobbyisten met NL roots en familie, etc. Ik ken een aantal zeer bloeiende private taalbedrijfjes met karrevrachten omzet. Als je gediplomeerd bent heb je een voorsprong, er zitten nogal wat beunhazen tussen.

De grote steden hebben vaak meerdere grote taalonderwijsinstituten en volwassenenonderwijs (in Melbourne bijvoorbeeld de Victorian School of Languages en de CAE). Die hebben meestal wel vaste/parttime aanstellingen voor docenten NL. En dan zijn er nog de commerciele bemiddelingsclubs zoals Language Trainers Group, Australiabreed. Deze partijen bieden vaak projecten/pakketten aan (50 lesuren in 4 weken 1 op 1 Nederlandse les aan een private client bijvoorbeeld) en stellen eisen aan licenties en bevoegdheden.

Ik zit aan het eind van mijn loopbaan en ik ben niet erg picky of ambitieus meer. Alles wat leuk lijkt, grijp ik aan. Ik kan me voorstellen dat jullie wat meer structuur, zekerheid en een opgaand carrierepad willen zien. Die mogelijkheden zijn er. Maar werk is er sowieso altijd.

ETA:
Ik heb in 2018 zelf op een toeristenvisum (subclass 600 Visitor 12 mnd, waarop je onder geen voorwaarde mag werken voor een Oz employer in Oz) een maand of 8 gevrijwilligd in Dutch Aged Care homes. Oudere Nederlanders in Oz kunnen (bijvoorbeeld als ze dementeren) regressieverschijnselen gaan vertonen, wat o.a. betekent dat ze hun korte-termijngeheugen verliezen en daarmee ook Oz herinneringen en de Engelse taal. Ze beginnen weer in het NL te communiceren en over vroegah te praten. Engelstalige staf weet zich daar geen raad mee, dus je bent welkom als je NL spreekt en een omgeving kunt creeren die deze clienten herkennen (Sinterklaas, Kerst, kinderliedjes en spelletjes, praten over vroeger). Ik heb destijds een aanbod gekregen om als verzorgende in loondienst te komen voor deze bewoners. Door omstandigheden niet aangenomen, maar iets dergelijks zou je op weg kunnen helpen in de eerste periode (bejaardenhulp die NL spreekt). Misschien zit er wel een verdienmodel in (NL servicebureau met zorgaanbod voor NL bejaarden in Aged Care homes). Hier een link:

Hartelijk dank voor deze uitgebreide bijdrage!

Arjan heeft zijn lesbevoegdheid niet. Dat zou denk ik veel helpen. Heeft hij wel overwogen, maar er leek te weinig tijd te zijn om de opleiding af te maken (als we toch eens wisten hoe lang het visumtraject zou duren....). Nu is het dus een beetje laat. Dus misschien nog studeren in Oz?

Het linkje voor de ouderenzorg is ook heel helpend! Dat zou een interessante ingang kunnen zijn.

Update: het gaat wel echt gebeuren, nu! Dat besef dringt wel steeds meer door. :)

Aankomende zaterdag geven we een groots afscheidsfeest. Formaatje bruiloft, maar dan zonder trouwen. :) We denken nu dus na over woorden om te richten aan onze familie, vrienden en collega's. Geen sinecure, vinden we. Gaan we troostende woorden spreken, of maken we het daarmee juist dramatischer dan nodig? Hoe dan ook, wordt het een gedenkwaardige avond.

En daarna begint het echte voorbereiden.

Arjan mag bij zijn werkgever blijven werken, de eerste maanden na de verhuizing. Heel fijn, ter overbrugging! Het is maar een paar uur, dus ook plan 'freelancen voor NL'se opdrachtgevers' blijft van kracht. Daarnaast de 'Lijst der Lijsten' van @afterbang ter hand nemen en personaliseren. Appartement in de verkoop, medicals inplannen, adoptieouders zoeken voor de kamerplanten, opslagbedrijven benaderen, etc.

Vást herkenbaar, voor de meesten! :)
 
Arjan heeft zijn lesbevoegdheid niet. Dat zou denk ik veel helpen. Heeft hij wel overwogen, maar er leek te weinig tijd te zijn om de opleiding af te maken (als we toch eens wisten hoe lang het visumtraject zou duren....). Nu is het dus een beetje laat. Dus misschien nog studeren in Oz?

Het linkje voor de ouderenzorg is ook heel helpend! Dat zou een interessante ingang kunnen zijn.
 
Last edited:
Wij hebben het een 'uitzwaaifeest' genoemd, klint wat minder zwaar dan afscheid. Alhoewel het toch echt een afscheid van sommige mensen is. Onze speech was over onze weg naar emigratie. Hoe dat begon, het hele proces en waarom we zo graag aan de andere kant van de wereld willen wonen. Maak het niet te dramatisch. We hebben ook chocolaatjes uitgedeeld met de Opera house en de Australische vlag erop. Ga er vooral van genieten dit weekend. Het laat echt zien hoeveel mensen om jullie geven :)
 
Wij hebben het een 'uitzwaaifeest' genoemd, klint wat minder zwaar dan afscheid. Alhoewel het toch echt een afscheid van sommige mensen is. Onze speech was over onze weg naar emigratie. Hoe dat begon, het hele proces en waarom we zo graag aan de andere kant van de wereld willen wonen. Maak het niet te dramatisch. We hebben ook chocolaatjes uitgedeeld met de Opera house en de Australische vlag erop. Ga er vooral van genieten dit weekend. Het laat echt zien hoeveel mensen om jullie geven :)
Dank dank! :) Het wordt een 'big ass' party, met alle toeters en bellen. DJ, VJ, band, suprise act... We gaan ervoor!
En... we hebben het ook Uitzwaaifeest genoemd, om de lading van 'afscheid' niet te zwaar te maken. Zo'n aandenken is tof zeg! Dank voor de tips!
 
Holy Shit wat snel!!! Gefeliciteerd!! En 9 mei is ook echt al snel! Wat heerlijk zeg! Wij zijn een beetje jelly maar wachten netjes onze beurt af 😁
 
Holy Shit wat snel!!! Gefeliciteerd!! En 9 mei is ook echt al snel! Wat heerlijk zeg! Wij zijn een beetje jelly maar wachten netjes onze beurt af 😁
Haha! :D Het ging inderdaad vrij snel ineens. In totaal wel 4 jaar over gedaan. We hopen voor jou dat het bij jou sneller gaat. We zullen voor je duimen.
 
Back
Top