pensioen

Kleine aanvulling: als je een Australisch Age Pension aanvraagt word je verplicht om evt. pensioenrechten in een ander land te incasseren. Dit wordt van je Age Pension afgehouden (geheel of 50%, dat is me niet duidelijk). Dus je Nederlandse pensioen op een Nederlandse bankrekening zetten, daar geen melding van maken en hier een Age pension aanvragen, daar trappen ze niet in bij Centrelink.

Groetjes,
Rixta
 
Dat is waar Rixta, maar ik heb het niet over de Australische pensioenen gehad (De z.g. State pension).
Kan ik ook nog wel weer 2 A-viertjes over pennen....

Ja bij Centrelink moet je dan met de billen bloot en je wordt gekort op je Australische State pensioen afhankelijk wat je in NL krijgt.
Maar geloof me, over 20 a 30 jaar bestaat er geen State pension meer, want daarom juist is de verplichte superannuation ingevoerd, slechts 9 procent van het salaris vandaag (geheel door de werkgever te betalen) maar je kunt er vergif op in nemen dat er later in termijnen vele procenten bij komen, met een eigen contributie van de werknemers (net als in NL).

Je kunt je Nederlandse pensioen (AOW plus pensioen of zonder pensioen) gewoon in NL incasseren op een door jou bepaalde rekening, maar het is inkomen onder de Australische wet en Centrelink weet PRECIES wat je daar in NL krijgt en daar wordt dus rekening mee gehouden.

Daarom en daarom alleen moet je via Centrelink Hobart (EENMALIG) je Nederlandse AOW aanvragen.
Het zijn slimmerikken, maar niemand hoeft proberen slim te zijn om de Nederlandse AOW en pensioenen niet op te geven aan Centrelink.....
Trouwens de grote baas van Centrelink is een Nederlander, ene Jongen, die pakt je wel aan...

Ik ken vele tientallen Nederlandse emigranten die hier op een staats pensioen zitten en maandelijks de AOW en/of Ned. pensioen over laten maken naar een Nederlandse rekening.
Dan eens in de zoveel tijd maken ze een bedrag over naar hun rekening in Australie.

Bedankt verder voor je aanvulling.
Jan
 
Volgens mij moet ik maar eens bij Jan H. op visite, wat dit duizelt me voor mijn ogen. :lol:

Of even een avond rustig voor gaan zitten, ik snap namelijk die pensioen toestanden nu ook al niet helemaal...... :oops:
Komt er nog een land bij....
Wetgeving is toch makkelijker dan boekhouden. :wink:
 
Het Australische Age Pension zal nooit verdwijnen, omdat er altijd mensen zijn die door omstandigheden geen of heel weinig super hebben. Als je b.v. door ziekte of handicap nooit hebt kunnen werken heb je ook geen super. En als je door domme pech of luiheid grotendeels werkloos bent geweest heb je dus ook nauwelijks super.
En als je wel 40 jaar werkt, maar niets extra's in je super fund stopt, dan heb je aan het einde ook niet genoeg om het zonder hulp van de staat te doen. Om dat te bereiken zal dat percentage voor de werkgever aanzienlijk omhoog moeten. En dan nog is het de vraag of dat genoeg oplevert.
Maar het aantal mensen met een part pension zal zeker gaan toenemen en ook het aantal self funded retirees. En dat is een goede zaak, want met de lange levensverwachting worden AOW en age pension langzaam onbetaalbaar.

Groetjes,
Rixta
 
Daarom en daarom alleen moet je via Centrelink Hobart (EENMALIG) je Nederlandse AOW aanvragen.

Jan, kun je eens uitleggen waarom dit in Hobart moet?
En waarom moet dit uberhaupt via centrelink?
Is dat een vereiste vanuit NL?
En is dit een ingewikkeld en frustrerend proces of is het appeltje eitje?
Ik ben nog ver van mijn pensioen af maar ik ben gewoon benieuwd.

:rolleyes:
 
Omdat NL en OZ een regeling hebben ter voorkomen van dubbele belasting, heeft de Ned regering afgesproken dat alle verzoeken voor de AOW eerst gescreend worden door de regering van OZ, en het administratie kantoor is Centrelink (100 perc gouvernement).
Op deze manier als men later een verzoek richt aan Centrelink om b.v. een staats pensioen te claimen, of andere uitkeringen en/of het verkrijgen van "health" passes, dan kunnen ze precies zien wat je al maandelijks uit NL krijgt en wordt daar onmiddellijk rekening mee gehouden.
Centrelink krijgt ook een kopie van alle opgaven die jij rechtstreeks van de AOW krijgt.
Dus je kan het ook niet voor de lokale Australische belasting verzwijgen en als je nog belasting plichtig bent op en na je 65e, dan controleert de belastingdienst of jij die AOW er wel heb bij hebt vermeld.
Centrelink is zo ongeveer de tegenligger van de GAK in NL. Centrelink en de Belastingdienst zijn ook met elkaar verbonden.

Tot voor zo,n 10 jaar geleden verzwegen veel Nederlanders dat ze een AOW of andere pensioen uit NL kregen, maar daar zijn ze later achter gekomen en hebben veel Nederlanders een grote boete moeten betalen plus terug betaling aan Centrelink van wat ze hadden ontvangen. Sommigen zijn nu nog bezig vanwege een regeling.
Ik heb nog de mensen ontmoet die uit Nederland kwamen en bezoeken aflegden aan Nederlanders/Australiers die het hadden verzwegen.

Met de hedendaagse computerisation ontkom je hier niet meer aan. Big brother is watching you.
Ik vertelde eerder dat er zo,n 27 paginas zijn in te vullen en daarbij dien je alle werkgevers te vermelden waar je ooit voor werkte in Nederland, met exact de begin en eind data.
Ook waar je gewoond hebt vanaf je geboorte , ook met alle data, dus inkl de mogelijke verhuizingen die je als kind met je ouders mee maakte.
Het is geen ingewikkelde aanvraag , maar wel tijdrovend omdat ze je het hemd van je lichaam vragen.
Zo dit was weer een lang verhaal.
Cheers
Jan
p.s. Centrelink zit overal en je moet naar je lokale Centrelink kantoor om uitkeringen/staats pensioen etc aan te vragen.
Alleeen de eenmalige aanvraag voor AOW in NL MOET via hun afdeling buitenland, i.e. in Hobart.
 
Rixta,
Je hebt gelijk als je stelt dat het Australische Age pension niet helemaal verdwijnt.
Ik wilde aangeven dat men over zoveel jaar er vanuit gaat dat de pensioenen zodanig zijn opgekrikt (gaat nog wel van 9 naar 15 of 20 perc.premie) dat ze dan van de Age pension af willen.
Voor de categorie van mensen dat je vermeldde is het juist dat daarom die uitkeringen in een welvarend land wel blijven, maar misschien wordt de naam dan verandert in "Welfare Fund" of iets dergelijks.
Ze zijn er goed in om de zoveel jaar weer een andere naam met nieuwe logos te verzinnen, het gouvernement heeft altijd genoeg geld.....toch?
Jan
p.s. Ik ben een self funded retiree zoals je dat in je laatste paragraaf vermeld. Doe geen beroep op Centrelink. Ben daar nog nooit geweest.
Kan je vanaf je 55e, maar de nieuwe generatie (meesten van jullie dus) vanaf je 60e.- regels zijn veranderd.
 
Poeh, denk dat ik de komende decennia aardig ga nodighebben om te wennen aan mijn nieuwe pensioen. Ik weet niet wie er allemaal blij van gaan worden als ik all-in ga op een turbo short brent oil met mijn hele spaarpot, maar ik schat vooraf in dat de kans dat ik dat ga doen aanwezig is :)
 
Haha, ach ja, dat kun je doen ... of gewoon een casino binnen lopen en alles op 13 zetten:) :) .

Maar serieus: Eerst beginnen huis af te lossen (als je dat nog moet doen tenminste). En wanneer je dan geld 'over' begint te houden maar eens gaan kijken hoe je dat (tegen die tijd) het beste weer kan doen... Vooral nog niet TE druk maken over pensioen, en vooral niet stuk staren op de huidige regels als je zelf pas over tig jaar met pensioen gaat:)
 
Het forum is al een jaartje oud, maar toch proberen. Heeft iemand een vrijwillige AOW en/of een Anw verzekering in Nederland, terwijl men al geëmigreerd is naar Australië?
 
Heeft iemand ooit een keer berekend dat je het beter per maand op een bankrekening kan storten zonder rente. Heel duur en je houd er niets van over had ik begrepen. :(
 
hoop informatie gelukkig zijn wij voorlopig nog niet aan een pensioen toe maar wij kopen waarschijnlijk wel alles af hier aangezien we straks zo weinig mogelijk met NL te maken willen hebben.

En waarschijnlijk het feit dat als wij pensioen gerechtigd zijn is dat geld er niet meer dus nu maar pakken wat we pakken kunnen en hard wegrennen ;)
 
BG*MT
Ik kom net toevallig weer "voorbij" en je vraag over voluntaire doorbetaling van de AOW premie is een goede vraag, maar ik zou er beslist nooit aan beginnen en wel om de volgende reden:
a. ongeacht je lokale salaris in Australia, betaal je de maximum premie in Nederland (althans zo was het altijd).
b. deze betaling is NIET aftrekbaar van je lokale inkomen in Australie.
c Ik weet jouw leeftijd niet, maar bedenk wel wat er eventueel over is aan AOW uitbetalingen als jij met pensioen gaat.
d. Op de eventuele uitbetaling later in OZ (via NL of niet maakt niets uit) ben je over 75 procent van dat bedrag belasting plichtig.

Voor elk jaar dat je vrijwillig de premie doorbetaald krijg je dus uiteindelijk 2 procent van de AOW uitkering.
Ik zou zeer aanbevelen om het bedrag van de AOW premie als salary sacrifice bij je lokale super te stoppen, daar heb je later veel meer profijt van en het kost slechts 15 percent eenmalige belasting in het fonds.

Rene/Ilse
Je kunt de AOW niet afkopen, je krijgt gewoon een maandelijkse betaling nadat je 65 bent geworden, wel natuurlijk op basis van het aantal jaren dat je vanaf je 15e in NL woonde (hoeft niet gewerkt te hebben).
Voor elk jaar dus 2 procent.

Je opgebouwde pensioen in NL kun je SOMS afkopen, maar alleen als het om een redelijk klein bedrag gaat, b.v. je hebt maar 8 jaar gewerkt of zo, maar als je 20 jaar hebt gewerkt in NL dan is het meestal niet afkoopbaar.
Ligt ook aan het pensoenfonds en vervolgens hou ook rekening met mogelijke belasting te betalen in OZ.
Ik probeerde de mijne af te komen. Is niet gelukt. Eigenlijk wel beter zo.
Cheers
Jan

Nog een tip aan elke (toekomstige) emigrant:
Hou je bank of giro rekening open in NL, b.v. op het adres van een familie lid, dus:
Jan Smit p/a Piet Smit, straat, Plaats.
Altijd makkelijk en zeker als je regelmatige uitbetalingen verwacht in NL zoals pensioen en AOW.
Het maandelijkse oversturen naar een bank rekening in OZ is zeer kostbaar.
Ook kun je op je rekening geld storten als je naar NL gaat en met je pinpas EUROS uit de muur trekken.
Het is zo gigantisch makkelijk ipv telkens weer te moeten rotsooien met lokale wissel koersen.
ook kan je familie lid regelmatig betalingen voor je doen in NL vanaf die rekening.
Je hebt altijd wel eens iets te betalen daar.
 
Nog een tip aan elke (toekomstige) emigrant:
Hou je bank of giro rekening open in NL, b.v. op het adres van een familie lid, dus:
Jan Smit p/a Piet Smit, straat, Plaats.
Altijd makkelijk en zeker als je regelmatige uitbetalingen verwacht in NL zoals pensioen en AOW.
Het maandelijkse oversturen naar een bank rekening in OZ is zeer kostbaar.
Ook kun je op je rekening geld storten als je naar NL gaat en met je pinpas EUROS uit de muur trekken.
Het is zo gigantisch makkelijk ipv telkens weer te moeten rotsooien met lokale wissel koersen.
ook kan je familie lid regelmatig betalingen voor je doen in NL vanaf die rekening.
Je hebt altijd wel eens iets te betalen daar.

Ha Jan, ontzettend bedankt. Hebben hier al veel navraag gedaan met pensioen gezien we eind 20 naderen (klinkt nog jong). Toch goed om een 'ervaren' persoon hier over te horen. Maar goed dat je 'even' langs kwam. Via internet is Nederland toch dichtbij :up:
 
Jan bedankt voor je reactie! we zijn nog niet zo heel oud maar inderdaad we zullen zien hoe het gaat lopen.

Nogmaals bedankt
 
Beste Jan H.

Wij (mijn vrouw en ik) lopen met het plan ergens in mooie streek met een aangename temperatuur in Australie te settelen en een huis te kopen.
Ik ben gepensioneerd en beschikt over een bedrijfspensioen en aow.
Kunt u ons een updated advies geven omtrent de belastingen, medische zorg en aangename woonstreek?
Met dank,
Anton.

Even dan nog een kanttekening van mij Peter Perth.
Je eerste paragraaf is dus een herhaling wat ik al vertelde. AOW is niet plaats en nationaliteit gebonden, Het is 2 procent voor elk jaar dat je in NL hebt gewoond vanaf je 15e jaar.
Het maakt totaal niet uit of je pas op je 30e gaat werken, want dan krijg je de eerste 15 jaar (30 procent dus al) totaal gratis in je boodschappen wagentje.
15 tot 65 jaar is dus 50 jaar x 2 procent = 100 procent op je 65e. Ga je op je 32e emigreren en je stopt (ook vrijwillig) met het betalen van de AOW premie, dan krijg je waar ook ter wereld dus 17 x 2 procent dus 34 procent van het geldende AOW bedrag vanaf het moment dat je 65 wordt.
Een zeer eenvoudige rekensom. Makkelijker kunnen we het niet maken......

Verder: Als je een staats pensioen in Australie kan claimen (bij 65 jaar) dan wordt er rekening gehouden met eventuele AOW en pensioenen uit NL, dat op zich is juist.

Als je echter geen staats pensioen in Australie claimt of wegens je assets en/of ander inkomen niet kan claimen, dan wordt er dus NIETS gekort op je AOW en/of pensioen die uit Holland komt.

De bedoeling van de tegenwoordige 9 procent superannuation (VERPLICHT door de werkgever) is erop gericht om over 20 of 30 jaar dus geen staats pensioenen meer uit te keren.
Wij zijn uiteraard van mening dat 9 percent niet genoeg is en ik kan je ook verzekeren dat binnen een paar jaar er wel 3 tot 6 procent bij komt en wellicht wordt dat het gedeelte dat de werknemer betaalt. Nu is die 9 procent altijd op rekening van de werkgever. Dat extra percentage is momenteel een heet hangijzer want het is niet populair om het in te voeren door het gouvernement (LABOR of LIBERAL zal het ooit toch eens moeten doen.)

Dan nog iets. Waarschijnlijk weet je dit niet want je bent denk ik nog geen 65....
Als je 65 wordt in OZ en je werkt niet meer, dan is de sliding scale voor belastbaar inkomen beduidend hoger, dus begint niet van af 6000 dollar (wat nu het geval is) maar begint vanaf ongeveer 18.000 dollar (alleenstaand) en 25.000 dollar (samen), dit is belangrijk want je gedeeltelijke AOW en pensioen uit NL valt hier misschien net onder, dus betaal je geen belasting.
(Er is geen asset test). De uitkering van je superannuation heeft hier niets mee te maken, want die is belastingvrij bij een account based super.
Trouwens de AOW uit NL wordt op 75 procent belast in Australie (als je over de bovenstaande grens komt!), dus 25 procent is ALTIJD vrij.
Als je uitkering uit je superfund neemt (moet minstens 5 procent per jaar zijn) dan als je dat op de bank zet, dan geldt wel de rente hierover als prive inkomen....!

Ik ben zeer bekend met dit hele systeem, dus als er nog vragen zijn, dan hoor ik het wel.
Cheers
Jan
Even dan nog een kanttekening van mij Peter Perth.

Je eerste paragraaf is dus een herhaling wat ik al vertelde. AOW is niet plaats en nationaliteit gebonden, Het is 2 procent voor elk jaar dat je in NL hebt gewoond vanaf je 15e jaar.
Het maakt totaal niet uit of je pas op je 30e gaat werken, want dan krijg je de eerste 15 jaar (30 procent dus al) totaal gratis in je boodschappen wagentje.
15 tot 65 jaar is dus 50 jaar x 2 procent = 100 procent op je 65e. Ga je op je 32e emigreren en je stopt (ook vrijwillig) met het betalen van de AOW premie, dan krijg je waar ook ter wereld dus 17 x 2 procent dus 34 procent van het geldende AOW bedrag vanaf het moment dat je 65 wordt.
Een zeer eenvoudige rekensom. Makkelijker kunnen we het niet maken......

Verder: Als je een staats pensioen in Australie kan claimen (bij 65 jaar) dan wordt er rekening gehouden met eventuele AOW en pensioenen uit NL, dat op zich is juist.

Als je echter geen staats pensioen in Australie claimt of wegens je assets en/of ander inkomen niet kan claimen, dan wordt er dus NIETS gekort op je AOW en/of pensioen die uit Holland komt.

De bedoeling van de tegenwoordige 9 procent superannuation (VERPLICHT door de werkgever) is erop gericht om over 20 of 30 jaar dus geen staats pensioenen meer uit te keren.
Wij zijn uiteraard van mening dat 9 percent niet genoeg is en ik kan je ook verzekeren dat binnen een paar jaar er wel 3 tot 6 procent bij komt en wellicht wordt dat het gedeelte dat de werknemer betaalt. Nu is die 9 procent altijd op rekening van de werkgever. Dat extra percentage is momenteel een heet hangijzer want het is niet populair om het in te voeren door het gouvernement (LABOR of LIBERAL zal het ooit toch eens moeten doen.)

Dan nog iets. Waarschijnlijk weet je dit niet want je bent denk ik nog geen 65....
Als je 65 wordt in OZ en je werkt niet meer, dan is de sliding scale voor belastbaar inkomen beduidend hoger, dus begint niet van af 6000 dollar (wat nu het geval is) maar begint vanaf ongeveer 18.000 dollar (alleenstaand) en 25.000 dollar (samen), dit is belangrijk want je gedeeltelijke AOW en pensioen uit NL valt hier misschien net onder, dus betaal je geen belasting.
(Er is geen asset test). De uitkering van je superannuation heeft hier niets mee te maken, want die is belastingvrij bij een account based super.
Trouwens de AOW uit NL wordt op 75 procent belast in Australie (als je over de bovenstaande grens komt!), dus 25 procent is ALTIJD vrij.
Als je uitkering uit je superfund neemt (moet minstens 5 procent per jaar zijn) dan als je dat op de bank zet, dan geldt wel de rente hierover als prive inkomen....!

Ik ben zeer bekend met dit hele systeem, dus als er nog vragen zijn, dan hoor ik het wel.
Cheers
Jan
 
U reageert op een post die al een aantal jaren oud is. Voor een pensionado visum moet je beschikken over 1 miljoen dollar, waarvan je de helft moet investeren in Australië. www.immi.gov.au geeft u alle informatie betreffende visummogelijkheden. Ik kan er wat naast zitten met de bedragen maar hier komen rentenieren is wat lastig op een pensioen en aow. Is het een idee om gewoon regelmatig lekker op vakantie te komen hier?
 
Back
Top