Short Business Visa - langer blijven

TomZ

New Member
Hallo allemaal,

Ik zou graag in Australië een bedrijf op willen zetten. Maar voordat ik daadwerkelijk wil gaan starten, zou ik graag eerst enkele maanden marktonderzoek willen doen naar de haalbaarheid van de ideeen. Ik heb eerst gekeken naar een 457 Long Stay Business, maar een emigratiebureau vertelde mij dat dit weleens erg lastig kan gaan worden omdat ik nog geen eigen bedrijf in Nederland heb en dus ook geen jaarverslagen etc. Het bureau adviseerde mij een Short Business Visa of evt. een Toeristenvisa te nemen.

Een Short Business Visa is echter maar 3 maanden geldig, terwijl ik eigenlijk heb ingepland om 5 maanden te blijven. immi.gov.au zegt dat er geen mogelijkheid is om dit visum te verlengen. Maar stel dat ik een week naar NZ ga en dan weer terugkom op bijvoorbeeld een toeristenvisum. Is dat wel toegestaan? of kan de immigratiedienst dan moeilijk gaan doen? Dubieus klinkt het in ieder geval wel.

En stel dat ik een toeristenvisum van 6 maanden neem. Zou ik dan problemen kunnen krijgen met de immigratiedienst als ik toch iets op businessgebied uitvoer, namelijk een onderzoek??

Thanks voor jullie hulp,

Cheers!

Tom
 
Ik heb ooit de tip gekregen van een migration agent in Brisbane:
binnenkomen op een short stay business ETA (is gewoon een ETA, kun je easy online aanvragen), en deze kun je gewoon verlengen (net als een gewone ETA, desnoods door land in en uit te gaan....) (zij vond dat als bedrijfskundige business woman zo logisch als wat om te doen, ik zou sowieso niet meer op een gewoon ETA moeten komen  :-o)
Op een business ETA mag je niet werken TENZIJ (en nu komt het interessante):
Je werkzaamheden uitvoert die alleen door jou uitgevoerd kunnen worden (en niet door een Australier) en die zeg maar "niemand in de weg zitten". Zou kan je dus bijvoorbeeld een opdracht voor iemand uitvoeren omdat jij Nederlands spreekt en precies datgene hebt wat niemand anders heeft (en nodig is voor the job).
Dit visum is in het leven geroepen voor marktonderzoeken doen, congressen bezoeken, en daar mogen dus ook best eerste betaalde orientatie opdrachten oid bij zitten!

Hoop dat je hier wat aan hebt. Gaan op dat short stay visum zou ik zeggen! Is dé manier voor je bedrijfsoriëntatie. En als je dan iets tegenkomt wat betaald wordt gezien je plannen  en je skills, kun je dat gewoon doen.

Henriette
 
Dank je voor je antwoord. Klinkt inderdaad interessant, dat werken onder dit visa, hoewel ik daar toch wat huiverig voor ben.

Op de site van de immi staat namelijk ook dit:
The holder of a Business (Short Stay) visa has a work condition attached that states that the holder of the visa must not engage in work in Australia that might otherwise be carried out by an Australian citizen or an Australian permanent resident (condition 8112).

The circumstances whereby the holder of any of the Business (Short Stay) visas may engage in work are very limited. Employment may be appropriate when it is:

of an urgent nature, and
very short-term, and
of a highly specialised nature.

Government policy is that the position being filled must be short-term duration and not an ongoing position

Het moet dus ook very short-term zijn. Wat is very short-term?? 1 week?

Tom
 
Klopt dus wel ongeveer, die vertaling....
Met short-term bedoelen ze: een korte opdracht, niets permanents. Maar is verder niet gespecificeerd. Wat er volgens mij onder valt zijn klussen voor mensen die je tegenkomt (tot 1 of 2 maanden maximaal of zo), ad-hoc werkzaamheden (zoals het ontwerpen van een website voor het bedrijfje waar je bijvoorbeeld een trip hebt geboekt omdat je erover in contact raakt etc.), hand en span diensten voortkomend uit je unieke skills & situatie.

In ieder geval niet: de normale gepubliceerde contract opdrachten die als short-term contract vacatures worden geplaatst, want dat zijn klussen die door de reguliere arbeidsmarkt worden ingevuld.

Succes.
Henriette
ps. Natuurlijk moet het geen "echt werken" worden op dat visum. Dat loopt te veel in de richting van een ander visum. Maar als opstart voor een eventueel eigen bedrijf is het volgens mij een goede keuze.
 
Back
Top