studeren voor een positief skills assessment (CPA)

henriette

Active Member
Hoi,

Ik moet 3 kennisgebieden "wegwerken" om als accountant te mogen emigreren (via CPAA). Nu vroeg ik mij af: moet ik persé een "pass" grade voor de examens hebben gehaald of is het studeren en doorlopen hebben  (post graduate niveau) van het vak al voldoende (zolang ik dat natuurijk kan aantonen).
Ik ben als de dood dat ik het examen net niet gehaald heb (van het laatste vak wat nog moest). Toch wil ik nu echt graag dat definitieve skills assessment voor elkaar hebben! Anders valt de hele boel in elkaar.......... :cry:

Iemand ervaring hiermee? Ik heb nergens een zin zien staan: "u moet allemaal pass-grades gehaald hebben". Kan ik het ook anders aantonen?
Of als jullie het antwoord niet weten, wie zou hier ervaring mee hebben of weten? Ik heb dus al een soort voorlopig positief skills assessment.....en moet deze nu laten updaten door aan te tonen dat ik 3 kennisgebieden heb weggewerkt.

Henriette
 
Hoi Henriette

Je bent al een heel eind op weg zo te lezen. Je hebt er duidelijk enorm veel voor over.

Ik zal voor je duimen dat je wel voor corp law slaagt. Je verdient het echt!

Ik kan je helaas niet veel hoop geven op een succesvolle assessment wanneer je niet aan 9 van de 12 vakken voldoet. Ze zijn daar heel duidelijk en ook streng in.

Ga d'r gewoon vanuit dat je een voldoende hebt. Mocht dat misschien toch niet zo zijn, dan kan je misschien beter financial accounting gaan doen. Cijfers liggen je duidelijk beter. Wanneer dit nodig is dan is het misschien een idee om via de open university te studeren. Dat is de goedkoopste online mogelijkheid.

Veel succes en sterkte! Positief en optimistisch blijven, je ben nu al zover!

Groeten,
Eric
 
IK HEB HET GEHAALD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-D :lol: :up: :)

Iedereen bedankt voor al die wijze en bemoedigende woorden. Austalie komt ineens een stuk dichter bij!

Henriette
 
Gefeliciteerd! Goed zeg. Betekent dat dat je nu je skills assesment rond hebt? Of moet je dat nu pas gaan indienen?
 
Super nieuws Henriette  :up:  Wat zal jij blij zijn!  :) 
Succes met de rest van het proces.
 
Dit betekent dat ik nu een re-assessment aan kan gaan vragen bij CPA. Ik had mijn skills assessment al ruim een jaar geleden gedaan. Mijn diploma (univ. bedrijfskunde) was al "goedgekeurd" , maar ik moest nog minimaal 3 vakgebieden "wegwerken" om als accountant te mogen emigreren. Dat heb ik nu dus gedaan! Het grappige is eigenlijk wel dat ik geen accountant ben (en ook niet wil worden) :lol:. Ik ben een organisatie adviseur pur sang, alhoewel ik wel moet toegeven dat er overlap in zit.
Ik hoop in Australie gewoon als management consultant te kunnen gaan werken, maar dat zien we dan wel weer.

Ik hoop mijn officiele cijferlijst gauw in de post te ontvangen en dan kan ik dus een update gaan vragen bij CPA. Ze hebben me verteld dat dat ongeveer twee weken gaat duren (maar ik zal vast rekening houden met langer). Ondertussen maak ik dan de rest van de papieren in orde (alle referenties, formulieren, birth certificate etc. etc.), zodat ik hopelijk in maart de hele bups naar ASPC kan sturen!

Kan het nog steeds niet geloven...........ben nog steeds zo opgelucht!

Henriette
 
Hoi hoi
Allereerst gefeliciteerd! Super voor je!
na je bericht te hebben gelezen vroeg ik me af welke vakken je hebt  moeten doen? Even uitleggen, ik ben zelf bijna afgestudeerd univ. Public Administration = bestuurskunde, (met een bachelor specialisatie Auditing&Consultancy + 4 jaar werkervaring/ 3 jaar als Auditor en 1 jaar als beleidsmedewerker Planning & Control ) Maar dat zal denk ik niet door de CPAA erkend worden, omdat ik feitelijk geen RA ben. Dus welke vakken moet ik erdan bij hebben om positief ge-assessed te worden door CPAA? En via welke instantie heb je dat gedaan?
(of kan ik op de "gok" een beroep keizen die op de SOL / MODL staat zoals Policy Analyst of Economist?????) 
 
Hoi!

Volgens mij zit de crux in het enorm goed omschrijven van de vakken die je gedaan hebt. Op de CPA website staat heel duidelijk aangegeven welke (ik meen 12) vakgebieden gedekt moeten zijn met je opleiding. Daarvan mag je door als accountant met 9! (dus 3 mogen er open blijven staan, ookal mag je dan niet associate member worden, maar who cares als je maar in Oz komt).
Als ik jou zo hoor kun je door die specialisatie icm je studie toch al wel heel veel van die vakken aantonen (helemaal vergeleken met mijn studie).
Ik zou het skills assessment aanvragen en dan zien hoe je daaruit komt.......Dan kun je ook altijd nog bezwaar aantekenen en dmv werkervaring misschien nog eea opkrikken.
Kortom: zorg dat je aan officiele vakbeschrijvingen van je studie komt (in het engels) en stuur de aanvraag op.
Ik kreeg terug als onvoldoende vakgebieden:
Australian Taxation Law (krijg je altijd, zelfs als je RA bent...is Oz specifiek natuurlijk)
Australian Corporations Law (idem als boven)
Financial Accounting (bestaat meestal uit twee vakken aan uni)
Auditing
Accounting Theory
Management Accounting

Kortom: het is wel duidelijk dat ik helemaal geen accountant ben  :evil:, maar ze hebben me goed behandeld. Heb dan ook erg mijn best op de aanvraag gedaan (soms een beetje de syllabus teksten aangedikt, uitgebreid....). Overigens heb ik alles ZELF vertaald, maar wel gecertificeerde kopieen van de syllabus gekregen (de nederlandse tekst dus, via de uni).

Ik heb dus Tax Law, Manangement Accounting en Corp Law gestudeerd, waarbij ik dacht: ik doe zo min mogelijk accountancy vakken, want dat kan ik niet! Blijk ik cum laude voor man. acc. geslaagd te zijn en de juridische vakken als rampzalig te beschouwen.....tja. Denk dus goed na welke vakken je gaat doen.

Hoop dat ik je een beetje heb geholpen. Gewoon doen! Insturen je skills assessment. Ik geef je best veel kans! (overigens: ik ben gewoon voor accountant gegaan, afhankelijk van je vakken is het misschien interessant om voor auditor te gaan?, maar ik weet ook niet of je de extra MODL punten nodig hebt, ik heb dat wel, vandaar)

Henriette
 
Een andere optie is om van de universiteit een verklaring in het engels te krijgen dat de syllabus niet meer voorhanden is en dat je met hun goedkeuring ZELF een samenvatting en vertaling maakt van je studievakken (dit is voor de CPA niet controleerbaar en toch legaal :evil:). Dan kan het natuurlijk nog zo zijn dat je ergens hiaaten hebt, maar bv Australian tax law is hier te studeren(deels via internet en dan ook hier examen doen binnen een maand of drie!
 
Precies Wilbert!
Zo heb ik het dus ook ongeveer gedaan, behalve dat ik nooit die verklaring heb opgestuurd, maar de kopietjes van de syllabus teksten van die tijd heb gekregen. Meestal hebben ze nog wel oude studiegidsen. In dit geval was het van de jaren 1990 - 1996.

succes :up:
 
Ook dat klopt, wij hebben de studiegids wel, maar de syllabus niet. Studiegids is echter zeer beknopt, maar geeft wel de verplichte literatuur aan. Op basis van deze boeken zijn wij nu een samenvatting per vak aan het maken, in het engels natuurlijk!
Erg veel werk, maar hopelijk niet voor niets?
 
Ik leef met je mee. Ik heb ook zelf al die samenvattingen en vertalingen gemaakt.  Voordeel is dat je hier en daar een beetje kunt manipuleren in je voordeel (dus niet liegen, maar aanzetten........ :wink:)
Het was inderdaad veel werk maar voor mij dus de moeite waard! Volhouden maar, gaat vast lukken!

Henriette
 
Ook erg handig als er een aantal boeken op de verplichte literatuurlijst staan die je nog nooit hebt gelezen :lol: Daar haal je dan even uit wat voor jou van belang is :evil:
 
hey hallo,

hier kan ik wel wat mee, tnx! alleen syllabus heb ik nooit gehad. Ik heb wel een dikke pil thuis liggen in t engels van Management Accounting en no een van Audit Services. Ik denk dat dat wel gaat lukken.....
groet Richard
 
@wilbert en herrientte

Wilbert, even een vraagje, het kan zijn dat er al ergens een draadje loopt maar wat is precies jou achtergrond? Vwb werk en studie?

en voor beide...
begrijp ik het nu goed dat je hier in NL een E-module hebt gevolgd voor een aantal vakken die je moets halen?
Via welke univ hebben jullie dat gedaan als ik vragen mag en hoe werkt dat precies?
cheerio Ries
 
Even voor onze duidelijkheid, ik ben Wilbert(fysiotherapeut), maar we praten hier over mijn vrouw Margo! Zij is momenteel qualified controller, met meer dan 8 jaar beroepservaring en heeft als achtergrond universiteit economie, afstudeerrichting marketing. Dat is niet precies wat je nodig hebt voor accountant, hoewel er veel overlap in zit. Vandaar het moeilijke gedoe met die samenvattingen.
En nee, Margo heeft nog geen toegevoegde studie/cursus gedaan om australische qualifikaties te halen!(Henriette wel geloof ik?)
 
Ja, ik heb Taxation Law, Corporations Law en Management Accounting gedaan (distance education) aan de University of Southern Queensland. Elk semester 1 vak vanaf maart 2005. Nu dus klaar (jippie  :))
Ongeveer 1255 dollar per vak plus boeken!!!!!!
Je kunt het ook iets goedkoper (ik geloof ong. 600 dollar per vak) via de australische open universiteit doen)
Je weet op deze manier zeker dat je vak geaccrediteerd wordt en voor tax en corporations law is het ook een vereiste dat je deze aan een aussie uni volgt. In je assessment resultaat krijg je meer informatie hierover.
Maar je kunt een een accredited courses search doen via de Careers website van CPAA.

Henriette
 
Ik wist dat dit allemaal mogelijk was Henriette, maar hoe is dat met de examens verlopen?
Heb je die gewoon hier in Nederland gedaan? Met name dan die 2 Australische vakken, Austrlian taxation law en Australian company law?
 
Ja, in Amsterdam bij British Council. Daar zit je dan in een kamertje je examen te maken (die is opgestuurd daarheen) met een surveillant helemaal voor je prive!!!  :up:
Ik vond het allemaal heeeeeeeeeeel goed geregeld (mag ook wel voor dat geld...). USQ heeft heel erg veel externe studenten, zijn daar echt op ingesteld. Ik was trouwens wel de enige in Nederland....
Je hebt dus ook gewoon de normale examenperiodes. Als ze in Australie het examen bijvoorbeeld op 9 juni om 14 uur hebben, dan is dat bij jou ook meestal zo (dus 9 uur later...., kun je helaas net niet je voordeel mee doen ha ha). Via het internet heb je contact met andere studenten omdat er een soort discussieforum over het vak ontstaat.
Naast een examen heb je ook altijd minimaal 1 assignment die je moet opsturen (werkstuk/opdracht). De stof is voor een undergraduate of graduate vak gelijk, behalve dat de verhoudingen in het waarderen anders liggen. Graduate vakken tellen zwaarder in het assignment mee terwijl bij undergraduate vakken je examens zwaarder meetellen.

Voor CPA is undergraduate vakken uit het bachelor programma voldoende, maar zoals gezegd maakt het dus in zwaarte niets uit, behalve in verhouding van examineren. Vraag maar raak als je nog meer wilt weten.

Henriette
 
Back
Top