Toch studeren… maar we gaan! LaStaVaZa Palmtrees

Palmtrees

Member
Oei, weet haast niet waar te beginnen want het voelt alsof dit proces niet bijna 3 maar 10 jaar geduurd heeft haha. Voor de mensen die mijn andere draadje (van een hele tijd terug) niet gelezen hebben, hier een korte samenvatting.

In 2018 kwamen mijn vriend en ik terug in Nederland na een reis van 1,5 jaar. Na acht maanden in Azië en tien maanden in Australië en Nieuw-Zeeland dachten we “Zo, dat is afgetikt, nu gaan we ‘normaal’ doen en ‘settelen’…”. Boy, did that not happen. :)

Na een maand of drie in NL voelde alles alweer héél gewoon. Maar we vonden wel dat we het leven hier wel een serieuze kans moesten geven voordat er weer wilde plannen op tafel kwamen. En zo geschiedde: we zochten allebei een leuke baan binnen ons vakgebied (fysiotherapie en event management) en hadden na een paar maanden rondscharrelen weer een eigen huurhuis. Toch gingen de kriebels niet weg en zo besloten we eind 2019 een consult bij Visa4You in te plannen om te kijken wat de mogelijkheden waren voor een Australisch werkvisum.

In eerste instantie leek een 491 visum een goede optie via het fysio pad. Toch bleek het diploma van mijn vriend niet gemakkelijk erkend te worden waardoor registratie bij de AHPRA (een soort big registratie) niet mogelijk was. We hadden nog wel de kans om het opnieuw (en opnieuw en opnieuw….) te proberen, maar de feedback die we terugkregen op zijn aangeleverde documenten (volledige studie handleidingen, cijferlijsten en nog veel meer) beloofde weinig goeds én voor iedere keer aanleveren mocht uiteraard een fors bedrag overgemaakt worden. We hadden er weinig vertrouwen in. Wel hoorden we direct dat er nog een andere manier om de registratie te verkrijgen; door een theorie toets en drie praktijk toetsen te maken. De theorie toets kan remote, de rest uiteraard niet. Zodra de theorie toets behaald is mag je olv een senior fysio direct aan de slag in Australië. Dit bood nieuwe mogelijkheden…

Het slechte nieuws van de APHRA moest even bezinken, maar toen besloten we dat Australië toch nog steeds de enige plek was (en is) waar we de komende jaren -en mogelijk langer- wilden zijn. Een andere weg was er dus, maar we moesten het land natuurlijk wel in zien te komen. Heen en weer vliegen voor de praktijk toetsen vonden we een te duur grapje en leek bovendien door COVID geen optie. Toen ontstond bij mij langzaam het idee om te gaan doorstuderen. Sinds COVID heb ik mijn baan in de evenementen sector verruild voor een baan bij een naschools programma voor kinderen. Heel leuk en opzich prima op mijn plek, maar niet perse wat ik mezelf de rest van mijn leven zie doen. Een master leek me een mooie mogelijkheid om weer een beetje mijn richting te vinden in de evenementen industrie, en bovendien een goede manier om het Australische werkveld te leren kennen. Toch weer even in komen qua taal, werk cultuur etc. Dus in december 2021 heb ik me aangemeld bij een universiteit aan de Gold Coast en na wekenlang dagelijks checken (hehe) deze week het goede nieuws gekregen dat ik geaccepteerd ben! En dit plan gaat snel gebeuren, het trimester start begin juli!

Waarom daar? Sydney en Perth waren plekken waar we eerder gewoond en gewerkt hebben. De beach suburbs in Sydney spraken ons toen qua sfeer verreweg het meeste aan, maar verder vinden we het leven in de stad veel lijken op ons leven nu in Amsterdam. Aan de Gold Coast zijn we nog niet geweest, maar we denken dat het goed aansluit bij wat we zoeken: dichtbij het strand, rustige suburbs, maar wel met de mogelijkheid van een stad met een groot aanbod aan winkels/horeca/drukte in de buurt. Bovendien lijken er voor ons beiden voldoende mogelijkheden op werk gebied.

Het visum geeft ons de mogelijkheid om uit te testen of we inderdaad langer willen blijven. 2 jaar studenten visum + 2 jaar post graduate visum. Als we inderdaad willen blijven zal dat qua visum een flinke uitdaging worden, maar dat zien we dan wel weer.

De komende weken gaan we ons voorbereiden op deze leuke maar ook spannende tijd en zullen we vast nog met vragen zitten of dingen delen. Voor nu vooral SUPER excited!

Fijne dag allemaal en tot de volgende update!
 
Waarom daar? Sydney en Perth waren plekken waar we eerder gewoond en gewerkt hebben. De beach suburbs in Sydney spraken ons toen qua sfeer verreweg het meeste aan, maar verder vinden we het leven in de stad veel lijken op ons leven nu in Amsterdam. Aan de Gold Coast zijn we nog niet geweest, maar we denken dat het goed aansluit bij wat we zoeken: dichtbij het strand, rustige suburbs, maar wel met de mogelijkheid van een stad met een groot aanbod aan winkels/horeca/drukte in de buurt. Bovendien lijken er voor ons beiden voldoende mogelijkheden op werk gebied.
Om te studeren en verblijven denk ik dat GC een hele goede keus is tov een Sydney of Perth. WA laat niemand naar binnen op dit moment, en wie weet wanneer dat wel gaat gebeuren omdat de goal posts steeds verder opgeschoven worden. Sydney beaches is geweldig, maar buiten budget voor de meesten nu, en als student moet dat niet makkelijk zijn.

Gold coast heb je alles, van winkelen tot uitgaan en beaches. En de appartementen daar zijn nog wel te betalen kwa huur, dat viel mij erg mee. En alles is redelijk te bereizen, als is het verkeer daar wel een chaos. Wij vinden GC ook geweldig!
 
Klinkt als een mooi plan palmtrees! Wij hebben ook wel eens naar deze optie gekeken maar liepen tegen de hoge studiekosten aan. Succes!
 
Kleine update… nog steeds in afwachting van het studentenvisum. Medische keuring is doorlopen en alles in orde! We verwachten het visum nu toch wel snel maar poehhhh blijft spannend zeg!

In ander nieuws, de Australian Physio Council heeft vandaag aangekondigd dat Nederland toegevoegd wordt aan lijst met FLYR landen. Dat betekent dat de praktijk toetsen voor mijn vriend komen te vervallen en dat hij hopelijk na zijn theorie toets in september al aan de slag kan als fysio. Dit is echt fijn nieuws want dit gaat super veel tijd én duizenden dollars schelen, hoera!

Dat betekent ook dat we al veel sneller dan we dachten een ander visum (waarschijnlijk 491) kunnen aanvragen. Maarrrr, weet iemand hier wat de regels omtrent zo’n aanvraag als je op een studentenvisum in het land bent? Zou mijn vriend dan wél een ander visum mogen aanvragen (die is mee op een studenten partner visum)? Of moeten we wachten tot het studentenvisum afloopt / of zelfs daarna tot na het post-graduate visum?

Hoop dat jullie kunnen helpen. Hier in ieder geval een mega energie boost gekregen door dit goede nieuws!
 
WE’RE HERE! - korte update

Het duurde tot eind mei (voelde als een jaar maar ok) maar de grant is toch binnen gekomen!!

Laatste weken in Nederland waren super hectisch! In 10 dagen ook nog even al onze familie en vrienden gezien en dat was leuk maar emotioneel ook erg uitputtend.. iedere dag afscheid nemen, bah. We hopen een aantal van hen ook nog te treffen aan deze kant van de wereld maar proberen onze verwachtingen niet te hoog te laten oplopen.

Inmiddels zijn we ruim een week aan de Gold Coast en wat is het hier HEERLIJK! Zon, zee, strand en wat een omgeving! Het weer is echt fantastisch en na alle regen van dit jaar is dat niet vanzelfsprekend dus we hebben mega geluk tot nu toe. Mijn studie begint aankomende week en na een paar dagen had ik al een part time baan in de horeca gevonden. Mr Palmtree heeft over 6 weken zijn toets en gaat tot die tijd ook aan de slag in de horeca. Na een paar gesprekken en trial shifts is ook hij sinds vandaag aan het werk. Horeca verdient hier trouwens stukken beter dan in Perth en Sydney, dus ondanks dat dit maar een tijdelijke oplossing is, gaan we allebei meer dan prima verdienen!

Huisvesting zoeken is wel best lastig geweest. Een eigen appartement hopen we eind van dit jaar te vinden. Voor nu moeten we het nog even met een kamer in een shared house doen en die was best lastig te vinden. Vooral uitgenodigd worden als couple bleek lastiger dan gedacht omdat er op alle advertenties zoveel reacties komen. Gister uiteindelijk in Mermaid Beach gaan kijken en direct uitgesproken dat we erin willen en dat we de bond meteen konden overmaken. Dat hielp, dus vanaf volgende week wonen we 100 meter van het strand vandaan, WAUW! Huis zelf is een tikje gaar maar voor nu is het prima, we gaan zodra het kan naar een makelaar om een eigen appartementje te vinden :)

Komende weken lekker de omgeving verkennen. Zuidelijke suburbs vinden we tot nu toe het leukst, alles tussen Mermaid en Burleigh Heads is favoriet 🤩

Groetjes vanuit de Gold Coast en laat het vooral weten als je tips hebt!
 
Last edited:
Welkom! Jullie gaan als een speer en binnen een paar dagen aan de slag zijn gebeurt niet vaak. Toch fijn dan, zo’n lage employment rate! Lekker genieten nu!
 
Netjes hoor, GO FOR IT!!
Succes met de study en geniet er vooral van!

Gewoon uit nieuwsgierigheid, op welk visum zitten jullie nou daar en hoe lang is het visum geldig? En is er een pathway naar meer permanente of misschien permanent visum/ citizenship??
 
Netjes hoor, GO FOR IT!!
Succes met de study en geniet er vooral van!

Gewoon uit nieuwsgierigheid, op welk visum zitten jullie nou daar en hoe lang is het visum geldig? En is er een pathway naar meer permanente of misschien permanent visum/ citizenship??
Thanks!! Ik zit nu op een studentenvisum en mijn vriend mag als partner mee. Na deze twee jaar mogen we ook nog een post grad visum aanvragen (opnieuw 2 jaar) maar de kans is groter dat we voor die tijd voor een 491 gaan. Als mijn vriend zijn toets gehaald heeft komt hij na drie maanden werken in aanmerking voor dat visum dus er vanuitgaande dat het hier goed blijft voelen gaan we dat waarschijnlijk volgend jaar doen! :) Volgens mij mag je na drie jaar op het 491 een aanvraag voor een PR doen maar dat is dus voelt nog zo ver weg, dat zien we tegen wel! Voor nu zitten we nog wel even goed gelukkig!
 
Oei, weet haast niet waar te beginnen want het voelt alsof dit proces niet bijna 3 maar 10 jaar geduurd heeft haha. Voor de mensen die mijn andere draadje (van een hele tijd terug) niet gelezen hebben, hier een korte samenvatting.

In 2018 kwamen mijn vriend en ik terug in Nederland na een reis van 1,5 jaar. Na acht maanden in Azië en tien maanden in Australië en Nieuw-Zeeland dachten we “Zo, dat is afgetikt, nu gaan we ‘normaal’ doen en ‘settelen’…”. Boy, did that not happen. :)

Na een maand of drie in NL voelde alles alweer héél gewoon. Maar we vonden wel dat we het leven hier wel een serieuze kans moesten geven voordat er weer wilde plannen op tafel kwamen. En zo geschiedde: we zochten allebei een leuke baan binnen ons vakgebied (fysiotherapie en event management) en hadden na een paar maanden rondscharrelen weer een eigen huurhuis. Toch gingen de kriebels niet weg en zo besloten we eind 2019 een consult bij Visa4You in te plannen om te kijken wat de mogelijkheden waren voor een Australisch werkvisum.

In eerste instantie leek een 491 visum een goede optie via het fysio pad. Toch bleek het diploma van mijn vriend niet gemakkelijk erkend te worden waardoor registratie bij de AHPRA (een soort big registratie) niet mogelijk was. We hadden nog wel de kans om het opnieuw (en opnieuw en opnieuw….) te proberen, maar de feedback die we terugkregen op zijn aangeleverde documenten (volledige studie handleidingen, cijferlijsten en nog veel meer) beloofde weinig goeds én voor iedere keer aanleveren mocht uiteraard een fors bedrag overgemaakt worden. We hadden er weinig vertrouwen in. Wel hoorden we direct dat er nog een andere manier om de registratie te verkrijgen; door een theorie toets en drie praktijk toetsen te maken. De theorie toets kan remote, de rest uiteraard niet. Zodra de theorie toets behaald is mag je olv een senior fysio direct aan de slag in Australië. Dit bood nieuwe mogelijkheden…

Het slechte nieuws van de APHRA moest even bezinken, maar toen besloten we dat Australië toch nog steeds de enige plek was (en is) waar we de komende jaren -en mogelijk langer- wilden zijn. Een andere weg was er dus, maar we moesten het land natuurlijk wel in zien te komen. Heen en weer vliegen voor de praktijk toetsen vonden we een te duur grapje en leek bovendien door COVID geen optie. Toen ontstond bij mij langzaam het idee om te gaan doorstuderen. Sinds COVID heb ik mijn baan in de evenementen sector verruild voor een baan bij een naschools programma voor kinderen. Heel leuk en opzich prima op mijn plek, maar niet perse wat ik mezelf de rest van mijn leven zie doen. Een master leek me een mooie mogelijkheid om weer een beetje mijn richting te vinden in de evenementen industrie, en bovendien een goede manier om het Australische werkveld te leren kennen. Toch weer even in komen qua taal, werk cultuur etc. Dus in december 2021 heb ik me aangemeld bij een universiteit aan de Gold Coast en na wekenlang dagelijks checken (hehe) deze week het goede nieuws gekregen dat ik geaccepteerd ben! En dit plan gaat snel gebeuren, het trimester start begin juli!

Waarom daar? Sydney en Perth waren plekken waar we eerder gewoond en gewerkt hebben. De beach suburbs in Sydney spraken ons toen qua sfeer verreweg het meeste aan, maar verder vinden we het leven in de stad veel lijken op ons leven nu in Amsterdam. Aan de Gold Coast zijn we nog niet geweest, maar we denken dat het goed aansluit bij wat we zoeken: dichtbij het strand, rustige suburbs, maar wel met de mogelijkheid van een stad met een groot aanbod aan winkels/horeca/drukte in de buurt. Bovendien lijken er voor ons beiden voldoende mogelijkheden op werk gebied.

Het visum geeft ons de mogelijkheid om uit te testen of we inderdaad langer willen blijven. 2 jaar studenten visum + 2 jaar post graduate visum. Als we inderdaad willen blijven zal dat qua visum een flinke uitdaging worden, maar dat zien we dan wel weer.

De komende weken gaan we ons voorbereiden op deze leuke maar ook spannende tijd en zullen we vast nog met vragen zitten of dingen delen. Voor nu vooral SUPER excited!

Fijne dag allemaal en tot de volgende update!
Wij zijn een paar keer op vakantie geweest in The Gold Coast. Het is er echt geweldig. Huizenprijzen viel ons ook mee, vanaf $435k een nieuw huis. In New Zealand betaal je voor een nieuw Town House (rijtjeshuis) minstens het dubbele. We waren er in oktober en november en de temperatuur was toen overdag 33 - 38 graden. Dat was nog net te doen. In de zomer wordt het nog warmer, maar je hebt wel overal airconditioning. Pacific Fair is een heel groot winkelcentrum waar je goed kunt parkeren en heel veel keuze. Verder heel veel pretparken wat leuk is voor een gezin met kinderen. Benzine ook stukken goedkoper dan in New Zealand. Benzine was een jaar gelden ongeveer $1.30 terwijl die hier toen ongeveer $2 was. Verder is electronica ook stukken goedkoper. Voor ons een reden om een camera in Australia te kopen. Je kunt dan op het vliegveld ook nog eens de GST terugkrijgen als je de bon laat zien. Officieel kan dat ook op Schiphol maar ze hebben daar een rotstreek dat de datum op het formulier hetzelfde moet zij als de datum van de betaal bon. Nog een reden om nooit meer naar Schiphol te gaan.
 
Wij zijn een paar keer op vakantie geweest in The Gold Coast. Het is er echt geweldig. Huizenprijzen viel ons ook mee, vanaf $435k een nieuw huis. In New Zealand betaal je voor een nieuw Town House (rijtjeshuis) minstens het dubbele. We waren er in oktober en november en de temperatuur was toen overdag 33 - 38 graden. Dat was nog net te doen. In de zomer wordt het nog warmer, maar je hebt wel overal airconditioning. Pacific Fair is een heel groot winkelcentrum waar je goed kunt parkeren en heel veel keuze. Verder heel veel pretparken wat leuk is voor een gezin met kinderen. Benzine ook stukken goedkoper dan in New Zealand. Benzine was een jaar gelden ongeveer $1.30 terwijl die hier toen ongeveer $2 was. Verder is electronica ook stukken goedkoper. Voor ons een reden om een camera in Australia te kopen. Je kunt dan op het vliegveld ook nog eens de GST terugkrijgen als je de bon laat zien. Officieel kan dat ook op Schiphol maar ze hebben daar een rotstreek dat de datum op het formulier hetzelfde moet zij als de datum van de betaal bon. Nog een reden om nooit meer naar Schiphol te gaan.

Voor 435k koop je nu geen huis meer in GC denk ik…
 
Korte update: de fysio toets van Mr Palmtree zit erop en viel niet mee… Dertig casussen en zes uur de tijd. Tijd bleek meer dan voldoende, hij was twee keer +- 1,5 uur bezig. Maar de vragen waren pittig, er zaten zelfs enkele onderwerpen tussen die hij niet kende en veel vragen over ethiek. Ook vragen die hij wel goed kon beantwoorden dus het kwartje kan echt beide kanten op vallen. Kortom, afwachten dus en fingers hartstikke crossed. Maximaal 6 weken tot het resultaat binnen is 🤞🏼🤞🏼🤞🏼
 
Korte update: de fysio toets van Mr Palmtree zit erop en viel niet mee… Dertig casussen en zes uur de tijd. Tijd bleek meer dan voldoende, hij was twee keer +- 1,5 uur bezig. Maar de vragen waren pittig, er zaten zelfs enkele onderwerpen tussen die hij niet kende en veel vragen over ethiek. Ook vragen die hij wel goed kon beantwoorden dus het kwartje kan echt beide kanten op vallen. Kortom, afwachten dus en fingers hartstikke crossed. Maximaal 6 weken tot het resultaat binnen is 🤞🏼🤞🏼🤞🏼
Ik duim voor jullie mee. Over zes weken is dit gewoon in de picked ,✅😉
 
Back
Top