Vier jaar in Oz - wie van de familie wordt Australier en wie niet?

Hi Jan,

Ik respecteer je ervaringen, en iedereen op het forum is daar al vele malen mee geholpen begrijp ik. Dank namens allen. Ik ben het echter niet met je eens om altijd naar vorige draadjes te verwijzen. Iedereen is zich ervan bewust dat regels regelmatig veranderen. De beslissingen waar forum leden en bezoekers vaak mee worstelen, zijn niet licht te nemen, en iedereen wil zeker (of zo zeker mogelijk) zijn dat de informatie of ervaring recent is. Verder is de situatie per geval vaak uniek, waardoor er nier altijd een eenduidig antwoord is. Als iemand anders op het forum in dezelfde of een vergelijkbare situatie zat, is diens ervaring soms meer waard dan algemene informatie over regels etc. Maar ik zal ook eens in je profiel kijken of daar nog wat nieuws te halen is - wist niet dat dit kon.

Sinds het begin van dit draadje heb ik e.e.a. geleerd uit de reacties - bedankt iedereen - en ik heb het even samengevat hieronder (draadjes willen nog wel eens "afdwalen"):

- thefivekoalas is een compleet NL (geboren) gezin (jawel, 5 leden) dat in Juni 2007 is geemigreerd naar Oz: 2 ouders en 3 kids (nu 18, 17 en bijna 15)
- omdat we nu 4 jaar achtereen in Oz wonen, mogen we Australier worden als we dat willen
- de oudste zoon en dochter hebben geen aspiraties meer om terug naar NL te gaan, en overwegen de AU nationaliteit omdat dit hen helpt de a.s. studie te financieren (goed gedacht!); zij verliezen de NL nationaliteit als ze de AU nationaliteit krijgen
- als de jongste zoon AU wordt nadat hij hier 5 jaar heeft gewoond, behoudt zijn NL nationaliteit zolang hij nog geen 18 is; da's mooi, die moet dus nog een jaartje wachten
- als mijn vrouw en ik de AU nationaliteit krijgen, verliezen we de NL nationaliteit, tenzij de een het eerst wordt, dan kan de ander bij de aanvraag aangeven dat de partner Australisch is, en daardoor mag de laatste aanvrager de NL nationaliteit behouden; dus als we het doen, doen we het bij wijze van spreken een paar maanden na elkaar
- mocht het door de schrijnende gevallen zoals Jan beschrijft, nodig of gewenst zijn ooit weer in NL te gaan wonen, dan is misschien de dubbele nationaliteit van een van ons beiden al genoeg? en anders is het voor mensen die geboren en getogen zijn in NL mogelijk om via een wedertoelatingsvisum de NL nationaliteit terug te vragen

en verder:
- noch de AOW, noch de pensioenaanspraken in NL worden beinvloed door de beslissing om al dan niet de AU nationaliteit aan te nemen, dus dit is geen overweging in die beslissing

Ik heb nog een open vraag mbt de mogelijkheden en eventuele belastingheffing als ik zou proberen om de pensioenaanspraken over te hevelen naar een AU fonds. Is daar ervaring mee? Moeten we eerst 10 jaar in AU zijn om de belastingheffing te ontlopen? Werken AU Superfunds hier aan mee? Zijn er andere fondsen waar we naar zouden moeten kijken? Is dit moeilijk dwz heb je daarvoor een financieel adviseur nodig, of is het zelf te doen?

Groeten
Rob
 
Hi Rob,

Op je laatste vraag heb ik een antwoord, hebben we net helemaal uitgezocht. En het antwoord is simpel: pensioenen kunnen NIET overgedragen worden naar Australië (zonder belastingheffing). Wij hebben uitgebreid overleg gehad met een specialist bij de belastingdienst in Heerlen en het antwoord is duidelijk: de Nederlandse belastingdienst keurt geen enkel super/pensioenfonds in Australië goed dus je kunt het niet overhevelen (zoals iedereen vanuit de UK het wel kan doen......), ook niet na 10 jaar Australië.

Dus hiervoor hoef je geen financieel adviseur in te huren......... Je pensioen zal straks gewoon in NL uitgekeerd worden. Wel zijn er mogelijkheden om lijfrentes deze kant op te halen. Mocht je die hebben, dan kan ik daar nog wel wat nadere info over opzoeken, we hebben het net zelf aangevraagd.

Succes met alles en groet,
Annemarie
 
Hoi Annemarie

Die lijfrentes daar ben ik weer in geïnterresseerd, wij hebben er ook een lopen, hij is wel geen drol waard maar afkopen vindt ik dan weer een beetje weggegooid geld. Jullie hadden een goed contactpersoon in Heerle had ik in een draadje gelezen, kun je me misschien een PM sturen? we hebben nog wel een paar vragen omtrent eventuele verhuur van ons huis e.d.

Groetjes
yvonne
 
Hallo Rob,
Prima zoals jij het bekijkt.
Jij en niemand anders bepaalt wat je verder met je leven wilt doen en of je nou wel of niet Australier wil worden en/of de dubbele nationaliteit kan of wilt verkrijgen etc. dat maakt mij allemaal niet uit.
100 percent jouw keuze en dat respecteer ik ook.

Echter.…. Echter ….. echter

Ik maak af en toe wat aantekeningen, opmerkingen , ook adviezen etc., en die moet je maar nemen zoals ze zijn.
Gooi ze in de prullebak als je wilt.
Ik heb er helemaal niets mee, maar spreek duidelijk uit ervaring nadat ik nu 32 jaar in OZ woon (ik ben GEEN EMIGRANT, dat ter verduidelijking)., heb hier bedrijven opgericht, mensen aan gesteld etc.

Een paar aantekeningen betreffende jouw laatste post:

Je zegt dat jouw kinderen de Nederlandse nationaliteit verliezen.
Dat is onjuist.
Omdat ze minderjarig waren toen ze in Aussieland arriveerden, krijgen ze de gelegenheid om Australier te worden en hun Nederlandse nationaliteit te behouden.
De ENIGE regel is dat ze elke 10 jaar (dus nadat hun NL paspoort tot max 5 jaar is verstreken) opnieuw een NL paspoort aanvragen.
Dit heb ik ook al eerder gemeld.

Als jij en je vrouw Australier willen worden dan verlies je je Nederlandse nationaliteit.
Als jij denkt dat je dat zomaar ff je NL terug kan winnen zo,n 20 jaar later of zo, dan heb je het mis.
Ook al zou jouw vrouw nog Nederlander zijn en jezelf Australier , dan heb je hopies problemen om je weer in Nederland te vestigen.
Ik heb een scenario geschetst welke jij misschien niet goed hebt begrepen.
Dat was een familie die 5 jaar heeft geprocedeerd om naar Nederland terug te kunnen als man en vrouw, terwijl hun enige Australische kind al 4 jaar in Groningen zat.
Hij was Australier (Nederlander bij geboorte!) en zij was en altijd is Nederlandse gebleven.
Ik heb meer voorbeelden, maar daar gaat het hier niet om.

Denk er niet zo losjes over, want je staat nog achter in de rij van Iraanse vluchtelingen die niet eens Nederlands spreken…..
Het is te zot voor woorden, helaas is dit de wet. Jij moest toch zo nodig Australier worden?

Er was een bepaalde regeling (vanuit de EEG) dat het iets makkelijker kon en dat gedurende de periode 1 april 2003 tot 1 april 2013, na deze termijn kun je het schudden.
Vraag maar na bij het consulaat. Dit kan ook een belangrijke datum zijn voor je kinderen.

Jouw oudste kinderen willen Australier worden (ze kunnen de Ned nationaliteit behouden…zie boven, maar dat willen ze niet), maar stel een van je kinderen wordt verliefd op een Fransman en een ander kind krijgt verkering met een Belg.

Ze gaan samen naar Europa (zo gaat het soms als je verliefd bent) en jij en je vrouw willen na 20 jaar terug naar NL, dan heb jij een probleem, want je bent Australier en waarom moeten wij in Nederland je een uitkering geven als je niet genoeg pensioen hebt opgebouwd? No thank you.
Dus het opzoeken van je klein kinderen wordt een dure aangelegenheid.

Je lacht wellicht om deze scenario, maar ik heb het mee gemaakt. Helaas als je vandaag midden dertig of veertig bent dan is alles nog zo ver weg natuurlijk.

Wat betreft de AOW en de pensioenen, dan heeft Annemarie jou keurig geantwoord. Zeer juist.

Wel is het zo (wat ook haast niemand weet) dat als je 60 plus bent (of 65 plus) en je niet meer werkt, dan is je belastingvrije inkomen enorm omhoog gesteld zodat je in de meeste gevallen geen belasting betaalt op je AOW en pensioen uit Nederland.
Hoe kan dat?
Ja , dat kost me een A-viertje om het uit te leggen, maar zo is het wel.
Praktisch niemand op deze emigratie site is 60 jaar oud en heeft dit dus nog nooit bekeken, want dat is nog zo ver weg…..

FF in het kort: 75 procent van je AOW inkomen in Australie is belasting plichtig en je volledige Nederlandse pensioen (bovenop de AOW) is ook belasting plichtig.
En zoals Annemarie al vertelde, het is niet over te hevelen.
Meanwhile,
Cheers
Jan
 
Je zegt dat jouw kinderen de Nederlandse nationaliteit verliezen.
Dat is onjuist.
Omdat ze minderjarig waren toen ze in Aussieland arriveerden, krijgen ze de gelegenheid om Australier te worden en hun Nederlandse nationaliteit te behouden.
De ENIGE regel is dat ze elke 10 jaar (dus nadat hun NL paspoort tot max 5 jaar is verstreken) opnieuw een NL paspoort aanvragen.
Dit heb ik ook al eerder gemeld.
Nogmaals even van de website van de ambassade:
uitzondering 2: if, before you turned 18, you had your principal residence in the country of your other nationality for an uninterrupted period of five years;
Dit betekent dus dat als je op je 16e in Australie aankomt je niet de Australische nationaliteit kunt aannemen zonder je Nederlandse nationaliteit te verliezen. De uitzondering die jij noemt heeft misschien in het verleden bestaan, maar bestaat nu niet meer.

Als jij en je vrouw Australier willen worden dan verlies je je Nederlandse nationaliteit.
Als jij denkt dat je dat zomaar ff je NL terug kan winnen zo,n 20 jaar later of zo, dan heb je het mis.
Ook al zou jouw vrouw nog Nederlander zijn en jezelf Australier , dan heb je hopies problemen om je weer in Nederland te vestigen.
Dit zegt de website van de ambassade hierover:
The following former Dutch citizens may submit an application for naturalisation abroad:

those who were born and raised in the Netherlands;
those who were not born and raised in the Netherlands but have other ties with the Netherlands such as having completed at least half of their primary education here.

You may not be living in the country whose nationality you hold, and in some cases you must have passed the civic integration examination for naturalisation.

Kortom: je kunt je Nederlandse nationaliteit wel terug krijgen, maar dan zul je eerst in Nederland moeten wonen en dan door de hele papiermolen gaan. Het is dus geen kwestie van even een paar formulieren invullen. In principe moet je ervan uitgaan dat als je je NL nationaliteit opgeeft, dat dat dan permanent is. Anders doe je het beter niet.

Groetjes,
Rixta
 
Hi Rixta,

Dank voor je reaktie.
Als je kinderen als minderjarig in Australie komen en ze willen na hun 18e jaar Australier worden (tot voor 1989 was de leeftijd 21 jaar), dan behouden ze ook de Nederlandse nationaliteit.

Mijn ene zoon heeft dit onlangs gedaan en mijn andere zoon gaat het nu aanvragen. Is al met het consulaat overlegd en is accoord.
Ze zijn ver boven de 18, nu Nederlander en krijgen dus een dubbele nationaliteit, echter met dien verstande dat ze het Ned paspoort elke 10 jaar vernieuwen. Dit telt ook voor Rob zijn kinderen.
Die zijn al 4 jaar in OZ.
Mijn beide zoons zijn dus mede Australier en hun (kleine) kinderen hebben zowel de Nederlandse als de Australische nationaliteit.
Ik ken veel soortgelijke gevallen, zelfs kinderen die geen woord Ned spreken, er nooit zijn geweest, etc.

Die andere regel geldt denk ik tot 2013, aangezien een nieuwe wet per 1 april 2003 voor een termijn van 10 jaar is in gegaan waarbij je toch, in sommige gevallen, de Nederlandse nationaliteit weer terug kan krijgen en dat is ook inderdaad zoals jij het omschrijft.
Hier zouden emigranten van de 50er jaren gebruik van kunnen maken, maar slechts enkelen hebben dit geprobeerd, want er zijn/waren zeer weinig emigranten die op hun 80e nog terug willen naar Nederland.
Die bepaalde regel loopt af op 1 april 2013. Daarna val je weer terug naar de oude regel en kan het niet meer.
Het beste is dat Rob gewoon naar het consulaat moet gaan om het daar bevestigd te krijgen.
Echter hij geeft aan dat hij en sommige van zijn kinderen voorgoed over willen stappen en niet meer geinteresseerd zijn in de Nederlandse nationalitiet.
Dat is prima natuurlijk, ik persoonlijk vind dat een beetje beangstigend omdat je later nooit meer terug kan vallen op de NL nationaliteit en het maakt niets uit als je eens per 10 jaar je Nederlandse paspoort vernieuwd en vervolgens 10 jaar in de kast legt.
Maar dit is persoonlijk.

Hetzelfde als b.v. een echtpaar beiden een rijbewijs hebben en de vrouw b.v. nooit maar dan ook nooit meer achter het stuur kruipt. Wel laat ze elke 5 of 10 jaar (10 geloof ik nu toch?) haar rijbewijs vernieuwen.
Dan krijgt haar man een ongeval of een nare ziekte als hij 70 plus is of zo of komt te overlijden, staat er een auto voor de deur, dan kan die vrouw ff een paar lessen nemen , heeft nog steeds het rijbewijs, ff wennen en hupla, toch goed dat je elke 10 jaar een papiertje in de beneden la heb gestopt want in Nederland op je 74e nog een rijbewijs halen kan wel eens een langdurige en kostbare zaak zijn.
Nu MOET die vrouw wel (als ze geen openbaar vervoer voor de deur hebt).
Een lang verhaal, maar dit heeft iedereen wel eens meegemaakt, misschien niet bij je ouders, danwel bij je tante of buurvrouw.
pfff al weer een lang verhaal.
Cheers,
Jan
 
Als jij er persoonlijke ervaring mee hebt zal het wel zo zijn, maar dan is de informatie op de website van de ambassade fout. En dat lijkt mij toch ook raar. Maar het is altijd goed om dit soort dingen even na te vragen, want je weet maar nooit. Ik ben zelf met een Australier getrouwd en voor mij was het dus geen probleem om te naturaliseren, maar toch heb ik voor alle zekerheid nog even nagevraagd of ik nog iets speciaals moest doen (hoefde niet in mijn geval). De regels zijn ingewikkeld en elke situatie is anders en navragen is een kleine moeite.
Ik zou zelf nooit mijn Nederlandse nationaliteit hebben opgegeven, maar dat is een persoonlijke kwestie. Overigens hoef je niet beslist elke tien jaar een paspoort aan te vragen. Een bewijs van Nederlanderschap voldoet ook. Hoe je daar aan komt moet ik zelf eens gaan navragen, want mijn paspoort verloopt volgend jaar.

groetjes,
Rixta
 
Als Nederlander hoef je natuurlijk nooit een paspoort vernieuwen of zelfs aan te vragen zolang je niet naar het buitenland gaat.
Er wonen Nederlandse emigranten al 50 jaar plus in OZ en zijn nooit terug geweest en als Nederlander kunnen ze dus gewoon een paspoort bij het consulaat halen.
Ik ken mensen die helemaal geen paspoort hebben en nooit gehad hebben, maar zijn dus nog Nederlander.
Velen kwamen in de 50er jaren aan zonder een paspoort, was toen in bepaalde gevallen niet nodig.

Het gaat om de groep die Australier is geworden (vanwege eerder genoemde redenen) en daarnaast Nederlander wil blijven.
Die categorie dient eens per 10 jaar hun NL paspoort te vernieuwen.
Het paspoort mag dus maximaal 5 jaar verlopen zijn.

En jij Rixta, met een Australier getrouwd, dan kunnen je kinderen beide nationaliteiten voeren, zolang jij ook nog de Nederlandse nationaliteit had op het moment van hun geboorte.

Maar inderdaad zoals je zegt, er zijn wat complicaties hier en daar.
Gewoon weten wat je wilt en naar het consulaat om uit te zoeken wat het beste bij je past.

Ook ik zal NOOIT mijn NL nationaliteit opgeven, als ze de keuze geven van Australier worden of het land uit, dan vertrek ik.
Zoals je zei: persoonlijke keuze. Gelukkig maar. Democratie.
Cheers
Jan
 
Als je het niet zeker weet, ga naar het consulaat/ambassade en vroeg het ze. Zij zijn degene die het moeten weten.
 
Als je kinderen als minderjarig in Australie komen en ze willen na hun 18e jaar Australier worden (tot voor 1989 was de leeftijd 21 jaar), dan behouden ze ook de Nederlandse nationaliteit.
Mijn ene zoon heeft dit onlangs gedaan en mijn andere zoon gaat het nu aanvragen. Is al met het consulaat overlegd en is accoord.
Ze zijn ver boven de 18, nu Nederlander en krijgen dus een dubbele nationaliteit, echter met dien verstande dat ze het Ned paspoort elke 10 jaar vernieuwen. Dit telt ook voor Rob zijn kinderen.
Die zijn al 4 jaar in OZ.
Hi Jan,

Ik heb vandaag met het consulaat gesproken en die bevestigen de uitzonderingen die zowel Rixta en ik genoemd hebben. Voor onze situatie betekent dat dat alleen onze zoon van (bijna) vijftien in aanmerking komt om zijn NL nationaliteit te behouden als hij Ozzie wordt, omdat hij volgend jaar nog geen 18 is, en dan 5 jaar in Oz heeft gewoond ("if, before you turned 18, you had your principal residence in the country of your other nationality for an uninterrupted period of five years").

Nu ik het nalees betekent dit wellicht ook dat, als je kinderen jonger dan 13 waren toen ze in Oz gingen wonen, en er vanaf die leeftijd 5 jaar aaneengesloten woonden, ze ook hun NL nationaliteit behouden als ze (ver) na hun 18e verjaardag de Australische nationaliteit aanvragen. Dit is voor mij de enige verklaring dat jouw kinderen, ouder dan 18, hun NL nationaliteit kunnen behouden.

Voor mensen die dit in hun overwegingen willen laten meewegen is de conclusie dus: als je emigreert naar Australie, neem dan alleen die kinderen mee die nog geen 13 zijn ... :smile:

Mee eens?

Rob
 
Back
Top