Welke bank kunnen jullie aanraden?

Zoals hiervoor al gezegd, een keer of 5 gratis pinnen bij andere banken. Ik heb al 1 keer bij een ander gehaald geloof ik, cash out is erg makkelijk :) En die cheques gaan zo de brandstapel op, zou niet weten waar ok ze voor gebruiken moet. Had er specifiek NIET om gevraagd maar kreeg ze toch  :x Als je echt grote bedragen betaald (auto's e.d.) is een bankcheque handig maar die moet je gewoon bij de bank halen.
 
Nou die cheques die je de brandstapel op wil doen mag je dan ook wel aan mij sturen (netjes getekend aan de achterkant - endorsed) en mits ze niet "crossed" zijn. Ik krijg toch gemiddeld eens in de week wel een cheque binnen voor grotere of kleinere bedragen en ben in de afgelopen jaren al door een flink aantal cheque boekjes gegaan.....
* betalen van club lidmaatschappen,
* trades people aan de deur (plumbers, electricians, dog clipper etc.)
* betalingen aan bedrijven of overheden die geen BPAY of andere betalingsmogelijkheid bieden (tot voor kort onze local council for the rates en nog steeds de "drainage society" - zeg maar het waterschap)

Of doe je dat allemaal met cash en ga je het brengen..... :?  Ik heb nooit veel cash in huis en al dat soort dingen gaan per cheque en dat vindt iedereen heel gewoon want ze hebben geen EFTPOS machientje bij zich en hebben liever een cheque dan een credit card vanwege de commissie.

Refunds van mijn health insurer, refunds van de RTA voor sommige tolwegen, verrekening van "shared activities" met vrienden en kennissen als we samen op vakantie geweest zijn (om de een of andere reden ben ikaltijd de kassier.... :smile: ), en de meeste andere betalingen door derden aan mij ontvang ik per cheque. En dan rij/fiets ik even langs de ATM van de NAB en het staat op mijn rekening.

EFT (electronic funds transfer) is nog niet erg doorgedrongen bij de doorsnee australische middenstander. Ja de ATO (tax office) doet er aan en ik heb mijn security firm nu zover dat ik de monitoring fee elk kwartaal aan ze overmaak. Maar tot voor kort moest ook dat per cheque.

Ik heb er ook op de Wiki van deze site een enige tijd geleden een verhaaltje over gemaakt: http://www.xpdite.net/node/65
 
Toen wij hier in Australia kwamen hebben we 1x iets met een cheque gedaan en dat vonden we zo ouderwets... Ja: als je een bank account opent krijg je een stapel blanco cheques. Net zoals in NL 15 jaar geleden...

Wat is er mis met direct debit? Internet banking - pay anyone: klaar.

Het klopt dat niet alle Oz instanties happig zijn op direct debit..."WAT? Kan dan zomaar iemand geld op mijn rekening storten?? Dat betekent dat ze bij m'n rekening kunnen komen!!! Dat wil ik niet!!" Belachelijk natuurlijk...

Maar goed: ikzelf heb een hekel aan papierwerk dus reden dat ik cheques vermijd... :wink:
 
De enige keer dat ik tot nu toe een cheque (een money order van het postkantoor) heb gebruikt is bij de betaling van de huurborg. Vaste lasten, waar Henk het over heeft, ik heb even alles doorgelopen: Huur, Internet / Telefoon (+mobiel) / verzekering. Ik heb tot nu toe alles betaald of via credit card of via direct debit.
Wat betreft gas / water / licht enz. heb ik nog geen rekening gehad, dat schijnt 1 keer in de drie maanden te gebeuren dus zal hij vandaag of morgen wel in mijn brievenbus zitten maar ik kan me niet echt voorstellen dat zulke bedrijven geen credit card of direct debit accepteren.
 
In de twee jaar dat wij hier nu zijn hebben we misschien maximaal 5 cheques ontvangen, waarvan zeker 4 van de club waarvan ik penningmeester ben en geld had voorgeschoten. Het klopt inderdaad wel dat geld overmaken naar je vrienden als je iets hebt voorgeschoten niet echt gemeengoed is. Vaak geef je het dan cash, maar een cheque... Wij hebben ze zelfs niet eens.
 
Wat betreft gas / water / licht enz. heb ik nog geen rekening gehad, dat schijnt 1 keer in de drie maanden te gebeuren dus zal hij vandaag of morgen wel in mijn brievenbus zitten maar ik kan me niet echt voorstellen dat zulke bedrijven geen credit card of direct debit accepteren.

Ja, de utility bedrijven hebben meestal een uitgebreid aantal betaal mogelijkheden: BPAY, PostBillpay en nog een paar waaronder ook direct debit - maar ook nog steeds "by mail".

Kijk overigens maar eens naar alle rekeningen die je krijgt. In negen van de tien gevallen zit daar een strook onder aan die je kunt afscheuren. Die is bedoeld om met jouw cheque mee terug gestuurd te worden zodat ze je betaling makkelijk kunnen processen. Ook staat daar aangegeven aan wie de cheque uitgemaakt moet worden: Payable to ......

Nederland is trouwens vrij uniek met zijn (bank)giro systeem. In de meeste angelsaksiche landen gaat het nog redelijk ouderwets. Australie is overigens aardig aan het bijtrekken en over een jaar of tien zal de cheque mogelijk  wel verdwenen zijn. Het hangt natuurlijk af van de hoeveelheid geld die je "omzet" en hoe zakelijk en maatschappelijk actief je bent voor de mate waarin je met cheques en zo in aanraking komt. Ik vond het eerst ook lastige dingen maar ben er in de 8 jaar dat we hier nu zijn al helemaal aan gewend.  En je kunt eventueel zonder, zoals TinusV maar ik zou ze niet willen missen. Ik hou ook niet van papierwerk maar nog veel minder van contant geld.
 
Dat cheques worden geaccepteerd lijkt me heel reeel en het is ook een goeie zaak lijkt mij. Toen ik hier een computer kocht was ik blij  :cool: dat ze nog standaard een 1,44 mb floppy drive standaard erin deden. Je weet immers maar nooit wanneer je eens een keer zo'n diskette krijgt of wanneer je bijvoorbeeld door wat voor een ernstig probleem dan ook je drive kan gebruiken om de computer op te starten en dan je harddisk kan formatteren.
Wat dat betreft was ik ook heel blij dat er een volledige versie van Windows XP bij zat. Niet die zogenaamde Recovery CD's waar je in Nederland mee wordt doodgegooit.
Daar claimen ze zo iets van: "Diskettestation? Waar heb je dat nou voor nodig."

"Volledige versie XP? Ahum, waarom geen recovery CD?" Je zegt formatteren.... Roepen zij terug: "Dat hoeft tegenwoordig niet meer"

Ja Vast. Dan breng je hem zeker "gewoon" even terug naar de winkel en krijg je even een rekening van 200 euro voor iets wat je zelf ook wel kon doen?

Wat dat betreft denk ik soms wel, ik ben blij dat Australie op sommige gebieden "Achter loopt"

Terug on topic, ja, ik denk dat je in Australie best zonder cheques kan. Maar het feit dat het nog steeds kan is lijkt mij mooi meegenomen. Ook al zal ik er zelf geen gebruik van maken  :p
 
Een (gratis) Online savings account van de HSBC, (gratis) credit card van Virgin en (gratis) sparen bij ING Direct meer hebben we niet nodig. Ik ga toch geen geld uitgeven om aan mijn eigen geld te kunnen zitten :smile:.
Af en toe krijgen we wel een cheque en die slingert dan een tijdje rond totdat iemand zin en tijd heeft om naar een HSBC kantoor te gaan (zit er een in Box Hill en dat is voor ons om de hoek).
Ik heb nog nooit de behoefte gehad om cheques uit te schrijven behalve voor de aanschaf van een auto maar dat moest een bankcheque zijn.
 
Ik weet iig veel over banken, bedankt alle. 1vraagje natuurlijk. Wat betekend nou HSBC?
En nog ff 1. Wie weet wat over verzekering? Hoe zit het met je WA, auto, motor, opstal, ziektekosten, welke matschapij staat goed aangeschreven?
BVD gr Patrick
 
Hoi Path3,

Wat betreft verzekeringen, ik heb (nog) geen auto maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die je daarbij kunnen helpen. De enige verzekering waar ik op dit moment voor betaal is mijn inboedel verzekering. Er zullen er ongetwijfeld veel zijn maar ik heb degene genomen die in de infomap van de makelaar zat.

Ziektekostenverzekering: Je hebt Medicare, de ziektekostenverzekering waar iedereen recht op heeft. Eerst was ik in de veronderstelling dat deze gratis is. Dat schijnt niet het geval te zijn maar ik denk dat je er veel minder voor betaald dan de gemiddelde nederlandse ziektekostenverzekering. Alleen al het feit dat je het niet elke maand een bijdrage eraan hoeft te betalen zegt al aardig wat. Wellicht zijn er anderen die er meer over kunnen vertellen wat medicare nu eigenlijk kost.

Je kan, de meeste mensen doen dat, (ik als eigenwijzerik echter niet :p) een prive ziektekostenverzekering afsluiten. O.a. ambulance / therapie / tandarts wordt niet gedekt door medicare. Er zijn er meerdere van. Degene die ik het meeste tegenkom is de Medibank, oftewel Medicare private.

:blond: Wat is een opstalverzekering? Als je je motor / auto wilt opstallen ergens dan kan ik je zeggen dat vele woningen hier compleet met een garage komen. Als dan je auto / motor in je garage plaatst dan kan je inboedelverzekering het mijns inziens dekken.
 
't Is een beetje off topic, Hawk - maar we dwalen hier wel vaker af  :smile:

Medische zorg is niet gratis. In de eerste plaats betaal je 1,5% van je inkomen aan Medicare Levy (ten minste als je Permanent Resident bent) en als je meer dan $50.000 verdient ook nog een Medicare Levy Surcharge als je geen Private Health cover hebt.
Als je geen PR bent dan moet je een private dekking hebben (in Oz alleen verkrijgbaar bij Medibank Private - de visitors cover).

Verder kent Medicare (en trouwens medibank Private met z'n visitors cover) een fors eigen risico en allerlei beperkingen. Belangrijkste is dat je bij de huisdokter (GP) tussen de $15 en $30 per bezoek zelf betaalt (tenzij het nog een zeldzame "bulk biller" is). Verder kun je bij specialisten een veelvoud per keer moeten bijbetalen. Je wordt alleen 'gratis' geholpen in public hospitals. Maar die kennen voor heel veel niet urgente dingen wachtlijsten.

Als dan je auto / motor in je garage plaatst dan kan je inboedelverzekering het mijns inziens dekken.
Nee Hawk, die vlieger gaat niet op. Zowel in NL als in Oz sluiten inboedel verzekeraars motorrijtuigen uitdrukkelijk van de dekking uit.
 
Nou ja, dan is het nog altijd zo dat als je weinig tot geen gebruik maakt van je Medicare, dat je dan 1,5% van je inkomen kwijt bent aan deze voorziening.
Waarom een private insurance nemen als je weinig tot geen gebruik maakt van de zorg. Een domme beslissing? Prima, ik lag totaal niet wakker van de wachtlijsten waar zoveel gedoe over was in Nederland toen ik besloot om te emigreren en dat lig ik nu ook niet.
En of er wel of geen Bulk biller doctoren zijn? Tsja, hier in de Far eastern suburbs van Melbourne zie ik nog regelmatig dokterspraktijken met grote reclameborden "BULK BILLING" langs de weg. Als het misleidende reclame is mag je het van mij zeggen maar het lijkt me duidelijk.

Nee Hawk, die vlieger gaat niet op. Zowel in NL als in Oz sluiten inboedel verzekeraars motorrijtuigen uitdrukkelijk van de dekking uit.
Prima, hoe zit het dan wel met opstalverzekeringen?
Sorry hoor maar ik begin me een beetje af te vragen waarom je naar mijn idee zo vaak vlamt naar veel van mijn posts waarin iets staat dat niet helemaal juist is. Ik heb er geen enkel probleem mee als je me even corrigeerd maar de manier waarop jij dit doet:

Jij denkt nog behoorlijk op z'n nederlands...... 
Misschien zou je een beetje meer op z'n australisch kunnen gaan denken..... anders wordt het moeilijk aarden, ben ik bang.

Nee Hawk, die vlieger gaat niet op. Zowel in NL als in Oz sluiten inboedel verzekeraars motorrijtuigen uitdrukkelijk van de dekking uit.

Sorry hoor..... maar ik denk niet dat dit met je eigen woorden "Australisch denken" is!
 
Prima, ik lag totaal niet wakker van de wachtlijsten waar zoveel gedoe over was in Nederland toen ik besloot om te emigreren en dat lig ik nu ook niet.
Is dat wellicht omdat je er (nog) niet aan toe bent om daar op terecht te komen i.v.m. kwalen of gebreken??? Maar dat kan morgen veranderen.....  :evil:

...waarom je naar mijn idee zo vaak vlamt naar veel van mijn posts waarin iets staat dat niet helemaal juist is....

Ja, ik zie dat niet als vlammen... en "zo vaak": jij post vaak en ik geef daar dan een reactie op met - negen van de tien keer - feitelijke en inhoudelijk aanvullende informatie.

Die ene keer dat ik dat niet deed
.....zou je een beetje meer op z'n australisch kunnen gaan denken.....
kwam misschien omdat jouw vragen en opmerkingen op mij (en niet die ene speciale meer ook andere) soms wat ongenuanceerd - om het vriendelijk te zeggen - overkomen. Zoals bijv. die opmerking dat als je geen gebruik maakt van Medicare je toch die 1.5 % "kwijt bent". Heb je je wel eens gerealiseerd hoeveel sociale premies in NL van je inkomen werden afgetrokken....? En die mensen die die voorziening wel nodig hebben - zouden die dat alleen allemaal alleen moeten ophoesten? Je hoeft echt geen socialist te zijn om te begrijpen dat we nu eenmaal een aantal lasten gezamenlijk moeten dragen en "health care" is daar dan wel een van de belangrijkste van. Daar betaal je dus die 1,5 % voor. En als je dat vergelijkt met de verplichte zorgverzekering in NL tegenwoordig.... nou dan valt het best mee.
 
Okee Henk, ik heb mijn punt gemaakt en jij hebt daar, op een prima wijze op gereageerd. Ik denk dat het verstandig is om er niet verder over te discussieren. Aanvullende informatie geven? Dat is natuurlijk prima. Als we dat beide zo houden, een ieder doet zijn best om een ander in zijn / haar waarde te laten. Dan is er denk ik niks aan de hand.

En ja, uiteraard begrijp ik dat we allen bij moeten dragen aan een zorgstelsel en daar 1,5% van ons inkomen voor moeten betalen. Okee, kwijt zijn is niet de juiste bewoording. Ja, wie weet ga ik later gebruik maken van een private insurance. Op dit moment pieker ik daar niet over. Maar daarom vind ik het goed dat je hier in Australie de keuze hebt om het een en ander zelf te beslissen en er zoals ik het bekijk minder voor hoeft te betalen dan in Nederland.
Maar goed, het is inderdaad off topic.

On topic, vanmiddag had ik bij mij op bezoek 2 australische en 2 nederlandse kenissen. Een van de onderwerpen was bankieren.

Ik zal niet in detail treden, kort gezegd waren we het erover eens dat:

1) Banken hun systeem vaak op jouw willen forceren. Ik zal even uit ervaring spreken over de westpac bank. Die wil dat jij gebruik gaat maken van hun Internet banking pakket. Hoe?
1a) Ze berekenen kosten voor het overboeken van je spaarrekening naar je betaalrekening als je dat aan de balie wil doen
1b) Ze berekenen kosten voor een bankcheque, er zijn geen kosten verbonden aan het betalen via Bpay

2) Terwijl dat internet banking pakket bij hun zoals bekend zo lek als een mandje is. In Nederland moet je in je bezit hebben: Een paslezer en je pinpas. Je gaat naar je banking site en logt in op Internetbanking. Je moet vervolgens 5 stappen uitvoeren om op je rekening te komen.
1) Je pincode intoetsen op je kaartlezer
2) Op internetbanking je rekeningnummer invoeren
3) En je pinpasnummer invoeren
4) Je krijgt dan een toegangscode die je in moet voeren op je paslezer
5) Deze genereerd dan een responsenummer wat je weer moet invoeren in Internet banking
En dan heb je toegang tot je rekeningen.

Bij de westpac moet je ook naar de internetbankingpagina toe die je toegang geeft tot je rekeningen alleen daar moet je zonder gebruik te maken van welk attribuut dan ook:
1) Je ik zal zeggen klantnummer invoeren
2) Je passcode invoeren door middel van muisklikken. (doe het dus maar even niet in een internetcafe waar iedereen mee kan kijken).

Niet zo secuur naar mijn mening. Maar.... goed om te lezen dat de HSBC wel een goed secuur systeem heeft. Hopenlijk gaan andere banken snel hierop over.
 
National Australia Bank heeft sinds kort een systeem waarbij je voor grotere betalingen, na het opgeven daarvan een SMS krijgt op je mobile met een bevestigingsnummer wat je dan in moet tikken om de betaling uitgevoerd te krijgen.  Dat is feitelijk net zo iets als de extra waarborg van de kaartlezer.  Alleen de gebruiker van die mobile kan dus betalingen doen.

Maar een goed uitgekiend password van minimaal 8 letters/cijfers wat je echt voor jezelf houdt (niet opschrijven, niet inloggen n.a.v. dubieuze emails enz) is redelijk veilig - vooral omdat de bank geen trial and error inloggen van meer dan 3 keer accepteert. De meeste mensen komen in problemen door directe bekenden die passwords misbruiken, of mensen die ingaan op emails zoals je die ook wel voor PayPal en eBay krijgt waarbij ze je password willen ontfutselen. En natuurlijk anti-spyware op je computer, een firewall enz. Maar dat moet je toch hebben - niet alleen voor internet banking.

Het kaartlezer systeem ken ik want ik doe ook internet banking bij ABNAMRO. Ook niet zo veilig als je je kaartlezer en je pas bij elkaar bewaart en je pincode hebt opgeschreven.....je zal de mensen de kost moeten geven die dat doen. Veiligheid  is betrekkelijk.
 
Zijn henk en hawk weer vriendjes, eerder deze week schreef ik juist dat ik erg blij was met de uitleg die jullie geven. De ene geeft die info de andere de andere info. Volgens mij noemen we dat nou team building. Mijn complimenten voor bijde!!!!

Als het zover is weet ik in ieder geval dat ik twee banken neem, ing direct en hsbc die hebben de beste referentie's. me ziekkosten gaat dus naar medibank welk pakket het word zoek ik nog wel ff uit.

Hawk een opstalverzekering is in NL verplicht voor huis eigennaars, het is de verzekering die betaalt als je uit afbrand de premie is gerelateerd aan de waard van je huis, WOZ dacht ik.
Maar in Oz is dat dus niet verplicht, raar.

weten jullie wel de hoogte van de premie's van auto verzekeringen en andere verzekeringen?

Mt vr gr Patrick
 
Opstal verzekering is in NL niet wettelijke verplicht. Maar als je een hypotheek op een gebouw hebt zal de geldgever altijd eisen dat er een opstalverzekering is (vaak met een hypotheek clausule die regelt dat bij brand eerst de hypotheek wordt afgelost voor het geld aan de eigenaar wordt uitgekeerd). Dat is in principe in Australie precies hetzelfde.
Het verzekerde bedrag behoort gerelateerd te zijn aan de herbouwkosten van het pand: de kosten om terug te zetten wat er stond, waarbij er niet hoeft te worden afgetrokken voor evt. "nieuw voor oud". Ook dat is in Oz niet anders.  Er is feitelijk geen verband tusen de WOZ waarde en het verzekerde bedrag want in de WOZ waarde zit ook de grond en die hoef je niet te verzekeren net als de funderingen.

Vaak wordt er een bedrag per m3 bouwkosten (ik heb niet meer bijgehouden hoeveel dat tegenwoordig is maar zal al gauw zo'n 300 - 350 euro per m3 zijn) gerekend om de herbouw waarde vast te stellen. In Oz is dat vaak een bedrag per m2.

Opstal en inboedel verzekeringen zij in Oz ca. 25 - 50% duurder dan in NL (ook afhankelijk of je in een bush fire gebied woont) - mede door de hogere belastingen (stamp duty en brandweer heffing).

Auto premies (green slip plus full comprehensive) zijn in doorsnee 25 - 40 % goedkoper. Ook al omdat de auto's in doorsnee veel goedkoper zijn.
 
klopt ik dacht dat het de woz waarde was maar dat slaat iid nergens op want het is zo wat je zegt daar zit zitten de grond en de heipalen ook bij, grote brand als je de heipalen moet vernieuwe, maar me berekening in mij pc met excel begint al aardig vol te raken, kan nu ook d3e premie's van de verzekering een beetje berekenen, nogmaals mijn  dank
 
Back
Top