Welke nationaliteit?

-+henk+-

XPdite Sponsor
Momenteel is er een hoop discussie in het nederlandse parlement over mensen met een dubbele nationaliteit, loyaliteiten enz. (Net vanavond Geert Wilders en zo op BVN gezien.).

Als je meer dan twee jaar op een PR visum in Oz woont heb je het recht om de Australische nationaliteit aan te vragen. Mooie ceremonie op Australia Day....

Waar ik nu benieuwd naar ben is hoe de NL-ers in Oz daar tegen aan kijken. Met name de mensen die inmiddels de status van Permanent Resident hebben. Gaan jullie er voor.... Australier worden, of hou je het nog even in beraad, want die nederlandse nationaliteit is ook wel handig......?  Met een permanent residency in Oz en een NL paspoort eet je feitelijk net zo van twee walletjes als wanneer je twee nationaliteiten hebt.....
 
Zit nog in NL maar ik zou graag de Australische nationaliteit willen hebben want ik ben bang om terug gestuurd te worden. :p
 
Mijn man wil geen Australiër worden, wil zijn Nederlandse nationaliteit houden. Hij ziet er het nut niet van in, zegt hij.
Zelf ben ik ook van dual nationality, net zoals onze twee kids. Graag wil ik dat zo houden, ik zie het nederlandschap als eerbetoon aan mijn ouders en de australische als mijn geboorterecht (...). Ben er dan ook trots op beide te mogen hebben. Voor de kids wil ik graag de mogelijkheid behouden dat ze kunnen kiezen als ze de leeftijd hebben. Wij nemen ze tenslotte mee naar Australië, daar kiezen zij niet zelf voor.
Dus ik hoop dat het nog heel lang zo mag blijven dat je twee nationaliteiten mag dragen.
Ik heb vanmorgen op tv begrepen dat het zeker niet binnen 4 jaar gaat gebeuren, dat er iets verandert.

greetz Pauline
 
Pauline,

Volgens mij kan jouw man (als jullie getrouwd zijn, en dit neem ik aan) ook de Australische nationaliteit aannemen zonder zijn Nederlanderschap te verliezen. Maar dat moet hij natuurlijk wel willen. Lijkt mij persoonlijk wel makkelijk i.v.m. stemrecht, overheidsbetrekkingen etc.

Groet,

Frank
 
Wij Belgen mogen geen dubbele nationaliteit hebben.
Men is er de laatste jaren mee bezig om het veranderd te krijgen, dacht dat er een wetsontwerp voor klaar lag. Maar Belgische bureaucratie kennende zal dat nog wel even duren...

Ik zou niet graag willen kiezen. Zal mij altijd Belg voelen maar als je voorgoed in Australië bent, zie ik niet in waarom je niet de Australische nationaliteit zou aannemen.
 
Ik zou zelf denk ik kiezen om de nederlandse nationaliteit te houden. Ik mag dan toch in Australie blijven wonen, maar stel ik wil ooit terug naar Nederland. Misschien denk ik daar over 5 jaar anders over, maar ik zou er toch eerst heel goed over na moeten denken eer ik mijn nederlandse nationaliteit opgeef.
 
Mocht het zover komen dat er idd voordelen zijn om australier te worden (buiten het stemrecht) dan wordt wrsnlk 1 van ons australier, de ander zal altijd nederlander blijven.. just 4 de zekerheid!  :smile:
 
Rob wil Australiër worden, dat is iets wat zeker is.
Ik weet het nog niet, ik heb nog tijd genoeg om daar over na te denken.
De kinderen mogen zelf kiezen als ze de leeftijd hebben, dat ben ik helemaal met Pauline eens,
wij nemen ze mee.

Groetjes van Jolanda  :up:
 
Erwin wil Nederlander blijven, no doubt about that!
En ik heb zoiets, als ik daar lekker zit en wil blijven zitten, waarom niet?

Maar goed, zo ver is het nog lang niet, dus nog tijd genoeg om over na te denken.
Kan nog zoveel gebeuren in de tussentijd. :dunno:

Mariette
 
Ik wil graag de Australische nationaliteit aanvragen, maar als dat betekent dat ik mijn Nederlandse moet opzeggen, nah!

Ik ben trouwens van plan om een aussie te trouwen, dus dan kan beiden.
 
Hoi Henk,

ik had allang citizenship kunnen aanvragen, maar wat levert mij dat op? Stemplicht. Voor de rest niets. Daarbij krijg ik een N'landse WAO, die zou ik -voor zover ik kan bedenken - ook nog 's kwijt raken.

Het gaat me verder nergens om. Ik ben Irene. Ik voel me niet een N'landse of een Australische of een... whatever. Ik heb al een N'lands etiketje, ik hoef er niet méér. 't Enige wat me heeeeel misschien ooit zou overhalen is het gedoe bij het inboeken van flights naar NZ, maar jee, dat is niet míjn stress, maar die van de luchtvaartmaatschappij.

Geen interesse dus - in het geheel totaal niet.

Overigens heb ik ook niet het idee dat ik van twee walletjes eet. Kan je die nog even toelichten?

Cheersdoei,

Ireen
 
@Frank,

bedankt voor je reactie, maar volgens onze informatie raakt manlief zijn nederlanderschap kwijt als hij de australische nationaliteit aanneemt. Ik weet zo niet waar we dat hebben gevonden, maar als jij je bewering kan bewijzen met nieuwe info, houdt ik me van harte aanbevolen!

groetjes van Pauline
 
Overigens heb ik ook niet het idee dat ik van twee walletjes eet. Kan je die nog even toelichten?

Dat was zo'n argument dat ik gisteravond op BVN hoorde.....  Mensen die de voordelen van twee nationaliteiten uitbuiten, en moeite zouden hebben hebben met de loyaliteit aan het woonland...  Het ging natuurlijk hoofdzakelijk over 'pollies': kan een nederlandse staatssecretaris die ook de Turkse nationaliteit heeft wel objectief oordelen over asiel aanvragen van Turken in Nederland........

Zelf hebben we het probleem dat we nog steeds "temporary" zijn dus valt er nog niks te kiezen.... Mijn vrouw wil nederlandse blijven, maar zodra we 2 jaar PR hebben zou ik direct de australische nationaliteit aanvragen (maar dat zal nog wel even duren).
 
Wat mij betreft is het onzin te denken dat je dan van twee walletjes zou eten of whatever.

Ik denk niet dat ik mijn NL nationaliteit zou opgeven voor de Australische. Ik zie de voordelen simpelweg niet. Ach ja, je kunt stemmen en je hoeft niet steeds je visum te verlengen. Maar om alleen daarvoor je NL nationaliteit op te geven, dat vind ik te ver gaan. En een NL paspoort biedt gewoon erg veel voordelen. Je kunt in Europa altijd gaan en staan waar je wilt en dat vind ik een heel prettige gedachte.

:up:
 
Nou ja als je een bepaalde funktie bekleed!!!!!!!!!!!!!!!
In oz moet je in een overheidsfunktie ook de Australische nationaliteit hebben.
 
In Nederland is Geert Wilders bezig met dubbele nationaliteiten en het verbieden daarvan. In Australie is John Howard bezig met het moeilijker maken om Australier te worden, 4 jaar in Australie moeten wonen en (nog een :shock: ) engelse taaltest moeten doen voordat je Australier kan worden. We hebben toch al een IELTS test moeten doen :shock:

Wat mij betreft gaan ze maar lekker door zo in de beide regeringen. Op dit moment blijf ik mooi Nederlander. Niet dat ik de keuze heb op dit moment maar net als anderen zie ik niet echt de voordelen ervan in. Stemplicht en in het leger mogen werken? En, zo heb ik wel eens gehoord, als jury in een rechtbank moeten verschijnen. Ik vind het prima zo. Laat mij maar van "beide walletjes eten". Maakt mij niet uit wat mensen daarvan denken.
 
993979+s(120!x120!)
 
 
Tja dat is een moeilijken. In het begin wist ik zeker dat ik Australiër wilde worden. Na een jaar begin ik toch heeeeeeeeeel lichtelijk te twijfelen. Stel je wilt om wat voor reden dan ook terug naar Europa.
Tja je zit hier toch, water restrictions, temperatuur die omhoog gaat.. je weet nooit. Mijn NL passpoort is toch een beetje een vrij ticket om overral in de EU te gaan wonen en werken. Geen gekloot met visums etc.

Aan de anderen kant in mijn vak als elektronica specialist is er heel veel werk te vinden binnen de goverment/ defence force en nog meer gekkigheid waarvoor je een hoge security clearance nodig hebt. Je moet daar voor helaas een australisch staats burger zijn.

Verder gaan wij veel om met Griekse en kroatische mensen. De meeste daarvan zweren er bij dat je zsm het ozzie paspoort moet aan vragen. Meestal krijg je als verklaring dat je dan goed beschermt bent tegen allerlij shit. Stel er gebeurt iets terwijl je op vakantie bent. Dan schijnt de goverment heel veel te doen om zijn staat burgers veilig weer naar huis te krijgen.
Zie dat maar nog te krijgen van de Nederlandse Ambassade terwijl je het hele boompje beestje in ozzie staat.... Maar ach die mensen kijken er toch anders naar dan ons Hollanders de meeste van ons zijn toch opgegroeid zonder enige zorgen of ellende iig veel minder dan  bijv iemand uit kroatische.

Anyway nog 11 maanden en ik mag er voor gaan. Vanessa die zal altijd NL blijven. Dat komt voornamelijk omdat Australië mijn idee was. Maar wie weet als ze maandag door haar engels test heen komt dan gaat ze lekker met een opleiding beginnen voor elderly care dan heeft ze over 10 weken al beteren papieren dan ze ooit in Nederland had. Ik bedoel tja waar ligt je toekomst dan....? en wat heb je dan nog aan een NL paspoort.

Cheers Barry & Vanessa
 
Hiya

Het maakt ook allemaal niet zo gek veel uit, permanent resident of de Australlische nationaliteit...maar hier even en paar dingen (want er zijn uiteraard wel wat verschillen).

Allrighty, hier nog even wat info. over privileges and responsibilities of Australian Citizenship:
http://www.immi.gov.au/media/publications/multicultural/nmac/append_f.htm

en hier wat info. over de amendments: http://www.citizenship.gov.au/law-and-policy/legislation/changes200406-announce.htm

Voor mij is het nu meer een gevoel van "I owe it to Australia" dat ik de stap eens ga zetten. Wij wonen hier nu al ruim 10 jaar en het is dus wel eens tijd. Het enige wat mij op dit moment een beetje laat twijfelen is dat ik het wat vervelend vnd ten opzichte van mijn ouders..alsof je geboorteland en het land waar zij dus wonen niet goed genoeg is en dat is dus niet het geval. Maar goed dat is uiteraard een gevoels kwestie. Dit is nu al jaren ons thuisland en er zijn absoluut geen plannen om terug te gaan.

Uiteraard is het "makkelijk" om dual nationality te hebben, maar zoveel extra benefits zijn er echt niet behalve "easier" travel in Europa. Bovendien is Dual Nationality voor de gemiddelde emigrant (van Nederlandse en Belgische?? afkomst) gewoonweg niet mogelijk op dit moment. En wees nou eerlijk zijn dit nu niet juist de zaken waarover in Nederland menig boompje wordt opgezet? Anti-dubbele-nationaliteits-gevoelens t.o.v. onder andere marokanen? om maar eens een knuppel in het hoenderhok te gooien.  Je kan dit soort zaken niet met verschillende maten meten......what's good for the goose is good for the gander :up:

Maar voorlopig ben ik nu nog permanent resident and happy......

Groetjes
Syl
 
Back
Top