australische nationaliteit???

Hallo Rene,

Zover ik het kan bekijken, kun jij dual citizenship verkrijgen om de doodeenvoudige reden dat jij minderjarig was op het moment dat je OZ binnen stapte. Een van mijn zoons heeft dat ook gedaan en heeft dus nu dual citizenship.
Aangezien ik na mijn 18e (voorheen 21e) OZ binnenviel geldt die regel niet voor mij, dus als ik Aussie wil worden, dan verlies ik mijn Nederlandschap.
Tot zover dit. Echter in jouw geval ligt het een beetje anders weer, want je bent in Australie in het leger geweest (als Australisch staatsburger) en het zou zo kunnen zijn dat voor de Ned. wet als je eenmaal in het leger voor een ander land heb gediend, dan kun je niet meer Nederlander worden, maar de regels zijn versoepelt over de jaren, dus dit weet ik niet zeker.
Dit zou de belangrijkste vraag voor jou kunnen zijn als je BUZA opbelt.

Dan wat zijn de voor of nadelen van dual citizenship, dit hangt helemaal af van je persoonlijke situatie, maar ik zal ten eerste een nadeel opnoemen: Geen........ er zijn geen nadelen, tenzij je uitdrukkelijk wil stemmen in OZ voor Federal of State, nou ja.

Voordelen: plenty, als je het mij vraagt. 
Stel je wordt uitgezonden door je baas , naar een EEG land (een van mijn zoons deed dat met Ned. paspoort), nou dan heb  je verder niets nodig in Italie, Griekenland, Denemarken , Duitsland of wat dan ook met een ROOD EEG paspoort naar toe verhuist.
Ben je alleen Australier, dan geeft dat meer problemen, want je hebt werk en verblijfsvergunnigingen nodig.

Stel je wilt over een aantal jaren gaan vestigen in NL of welk ander EEG land dan ook, gewoon binnen wandelen met  je ROOD paspoort, geweldig toch.

Stel je zou in NL gaan wonen op latere leeftijd en om wat voor reden dan ook daar te blijven ( denk erom dit weet je vandaag niet als je 32 jaar oud bent, maar wat zou er kunnen gebeuren over 20 of 30 jaar???), dan heb je als Nederlander het voordeel dat je in Spanje in Benidorm uit kunt gaan rusten voor de volgende 10 jaar met je RODE paspoort.

Dit zijn zo maar wat voorbeelden, maar mijn idee is , ben je nu Nederlander, houdt het vast, want je weet maar nooit..........
Maar ieder zijn eigen idee: je doet maar want je leeft in een democratisch land.

Het bovenstaande voor wat het waard is.
Cheers
Jan

p.s. wat je daar citeerd van het Min van Buit. zaken, heb ik al alleemaal eerder verteld.  Ik heb hier al wat draadjes over geschreven.
Ik vind dat de persoon in kwestie eerst moet bepalen wat zij/hij wilt en daarna onderzoeken of de mogelijkheden daar zijn.

In principe (en ik heb dit ook al eerder  vermeld): Kom je als minderjarige naar OZ, dan kun je uiteindelijk een dual citizenship verkrijgen.
Kom je als meerderjarige naar OZ en je wilt Australier worden,, dan verlies je je Nederlandschap.

Dit zijn de principiele verschillen, echter er zijn wat uitzonderinge (heel weinig maar) maar daar wil ik nu niet op ingaan aangezien deze per geval verschillen.
 
Hi Jan,

Bedankt voor je fantastische uitleg. Er zijn in dit optiek natuurlijk legio mogelijkheden. Daartegenover, als ik eenmaal daar zit met mijn pensioen, zou ik dan überhaupt wel terug willen om in b.v. Benidorm tussen al die Nederlanders te willen zitten zodat ik kan klaverjassen? Dat is natuurlijk dè vraag (ik kan geen spaans, wel Engels :-D).
Het is natuurlijk altijd wel een overweging waard. Ik kan altijd later wel een beslissing nemen.

Maar ik voel me toch wel uitermate beledigd door jou!!
[quote author=Jan H. link=topic=868.msg41933#msg41933 date=1135916456]
doodeenvoudige reden dat jij minderwaardig was op het moment dat je OZ binnen stapte. [/quote]
:redcard:

Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik "minderwaardig" was. Okay, ik heb dan wel een "minderwaardigheids gevoel",  maar toch!! :rotflmao:

That was a nice slip of the tongue, or a Freudian error!
Rene
 
Ha die Rene,  zo zie je maar weer, ik zit hier al zo lang, dat ik niet eens het Nederlandse woord meer goed ken, gelukkig heb jij dat goed opgevangen.  :up:

                       Inmiddels verbetert naar "minderjarig"........

Het beste
Jan
 
[quote author=Jan H. link=topic=868.msg41933#msg41933 date=1135916456]
...Kom je als meerderjarige naar OZ en je wilt Australier worden,, dan verlies je je Nederlandschap...[/quote]Sorry, maar ik wil deze stelling toch even nuanceren, maar alleen om eventuele misverstanden en/of onduidelijkheden te voorkomen: Uit de quote van de MinBuZa website blijkt dat je als meerderjarige wel degelijk je NL nationaliteit kunt behouden, namelijk als je getrouwd bent met een Australier(m/v).
Dit is natuurlijk voornamelijk interessant voor degenen met een Aussie partner of diegenen die 'single' naar Australie gaan, maar het geeft ook NLse stellen een achterdeur: Als eerst bv. de man Australisch wordt -en dus zijn NLse nationaliteit verliest- en dan pas de vrouw, dan zou zij dus als ze de Australische nationaliteit krijgt in principe haar NLse nationaliteit moeten kunnen behouden omdat ze met een Australier is getrouwd. Op die manier behoud je dus één NL paspoort binnen het echtpaar. Maar of het daardoor nou echt veel makkelijker wordt om als stel terug te keren naar de EU, weet ik niet.
 
Weet niet of dat helemaal klopt hoor Hans, want ik heb dat scenario een keer besproken met de Honorary Dutch Consul (zijn dochter eigenlijk...of vrouw) na een eerdere verhitte discussie op dit forum  :-D and die zei dat dat geen mogelijkheid was.........maar goed misschien weten ze het daar ook niet helemaal zeker........ :wink:

Groetjes
Syl
 
Hans ,
Ik heb gesteld dat in "principe"  ....etc etc , en er zijn "uitzonderingen" waar ik verder niet op in wil gaan etc,......
dus er zijn inderdaad uitzonderingen welke per geval verschillen en ik heb ook vermeld dat in 2004 een nieuwe wet is aangenomen in NL waarbij in bepaalde gevallen een dubbele nationaliteit mogelijk is.
Je kunt hier hele boekwerken over schrijven en de discussie zal eindeloos worden, daarom heb ik geschetst wat voor 95-99 percent geldt en die ene percent zit jij misschien wel bij.

Mijn zoon is net Australier geworden (31 jaar oud) en heeft dus nu een dubbele nationaliteit, maw hij verliest zijn Nederlanderschap niet zolang hij er voor zorgt dat hij eens per 5 jaar (technisch gezien eens per 10 jaar) zijn Ned. paspoort vernieuwd, dat is zijn enige aktie om het Nederlanderschap te behouden, en zo kan ik nog wel 3 bladzijden doorgaan.

Voor wat ingewikkelder gevallen moet je toch echt gaan overleggen met het Consullat of de Ambassade.
Ik heb alleen een algemene richtlijn aan willen geven.
Succes met wat je ook van plan bent.
Beste groeten
Jan
 
[quote author=Jan H. link=topic=868.msg43649#msg43649 date=1137418278]
Hans ,
Ik heb gesteld dat in "principe"  ....etc etc , en er zijn "uitzonderingen" waar ik verder niet op in wil gaan etc,......[/quote]Mee eens, de reden dat ik het toch even aanhaalde is om verwarring te voorkomen bij diegenen die net die ene zin in jouw post lezen (en misschien niet alle voorgaande posts), en daaruit dan misschien ten onrechte concluderen dat je als meerderjarige altijd je NLse nationaliteit verliest. M.a.w. ik zou zelf iets in de zin hebben toegevoegd als "normaalgesproken" of "in de meeste gevallen", maar dat terzijde.
De betreffende "uitzondering" zou ik overigens niet zo noemen, het percentage migranten dat Australie binnenkomt op een spouse of fiance visum ligt wel wat hoger dan een paar procent, denk ik.
 
Okay Hans, prima en bedankt voor je verdere uitleg.
Wel heb ik het over de Nederlandse emigrant met puur alleen een Nederlands paspoort, niet over emigranten van andere nationaliteiten, want bij andere landen is wel dubbele nationaliteit mogelijk.
Het ligt n.l. aan de Nederlandse wet en niet de Australische wet.
Ik ken mensen met 3 of 4 paspoorten van landen waar ze nog nooit geweest zijn en de taal zelfs niet spreken.

groeten
Jan
 
Back
Top