Wat gaat er met de huizenprijzen gebeuren in Australie

Jadiet,
Inderdaad je zegt het correct: Het is een moment opname, want in het ene kwartaal hadden ze een verhoging van 37 percent en in een daaropvolgend kwartaal een negatieve spiraal en dat komt allemaal naar gelang het aantal huizen er zijn verkocht.
Bij het laatste zouden er b.v. veel town houses en units tussen hebben gezeten en in het eerste geval waren er mogelijk 5 huizen bij van boven de 3 miljoen, vandaar die moment opname.

Algemeen zijn de huizen over een jaar met 20 procent gestegen volgens datzelfde rapport (ik zei eerst 25 perc - was met de natte vinger) en ik zie de prijzen in de city niet gauw dalen.

Voor degenen die naar een auction gaan in Sydney/Melbourne met een huiswaarde van boven de miljoen, kijk dan eens rond en zie hoeveel Aziaten erbij staan.

Er zijn de laatste jaren veel gekomen uit het rijke Hong Kong en die brengen allemaal zakken vol geld mee, deze categorie pakken momenteel veel huizen af van de doorsnee Australier.
Arme Chinezen komen hier niet want die kunnen nog niet eens de trein betalen welke naar hun airpot gaat.

Ik heb totaal niets tegen deze mensen , in tegendeel ze zijn strijdvaardig en werken hard, maar de situatie is daardoor wel veranderd m.b.t. de huizenmarkt.
Ook veel Indiers die vaak hele blokken opkopen voor hun gezinnen. Al met al maakt dit de spoeling dunner voor anderen.
Cheers,
Jan
 
Vergeet al die Nederlanders niet, die met de overwaarde van hun verkochte huis, de prijzen opdrijven.

Groetjes Johan
Well.....deze Nederlanders hebben gewoon onder de vraagprijs gekocht hoor :evil:
Zelfs zo'n 10% onder de originele vraagprijs (van 4 maanden eerder).

Bart
 
Bedankt voor jullie antwoorden dat geeft ons weer wat meer inzicht. Ik heb de markt de laatste tijd gevolgd en er veel over gelezen. Veel specialisten geven aan dat er 30 tot 40% lucht in de markt zit en het zou zo maar kunnen dat we komende jaren een dalende trend in gaan zetten. Ik ga dat eens rustig van de zijlijn bekijken :)

bv: Gerard Minack, who is the developed markets strategist at Morgan Stanley, is among those warning of a potential housing bubble in Australia, saying houses are overvalued by as much as 40 per cent.

Groetjes,
Bas
 
Bedankt voor jullie antwoorden dat geeft ons weer wat meer inzicht. Ik heb de markt de laatste tijd gevolgd en er veel over gelezen. Veel specialisten geven aan dat er 30 tot 40% lucht in de markt zit en het zou zo maar kunnen dat we komende jaren een dalende trend in gaan zetten. Ik ga dat eens rustig van de zijlijn bekijken :)

bv: Gerard Minack, who is the developed markets strategist at Morgan Stanley, is among those warning of a potential housing bubble in Australia, saying houses are overvalued by as much as 40 per cent.

Groetjes,
Bas

Tegenover iedere expert met doemscenario's staat er een die het tegenovergestelde beweert. Dalingen en stijgingen hangen van zoveel zaken af en kunnen per suburb en zelfs per straat in dezelfde suburb verschillen. Knappe jongen die kan voorspellen wat er gaat gebeuren. Ik zou een paar suburbs uitzoeken waar je zou willen wonen en die verder onderzoeken en in de gaten houden.
 
Daar ben ik het mee eens Geoff.
Zolang er "golven" met rijke buitenlanders arriveren, dan zullen de marktprijzen in de steden niet meer gaan zakken.
 
Tja, heel Australië wilt in de 5 grote steden wonen, prijzen daar zijn dus erg hoog. Het hebben van een eigen huis is deels van de Australian dream (liefst een zelf gebouwd huis) en men is dan ook rustig bereid om het grootste deel van hun inkomen door te sluizen naar de hypotheek (sparen zijn de meeste Aussies toch al niet zo goed in geloof ik :). Het is, zoals altijd, een kwestie van keuzes. In die zin ben ik het niet helemaal eens met lizzyhas, ook als ITer kan je best buiten de grote stad werken, mogelijk zal het wel een minder leuke en minder betaalde baan zijn. Sterker nog, ik ben ITer, en woon niet in de grote stad, en ja, dat beperkt m'n mogelijkheden, so be it. Als je echt liever buiten de grote stad zou willen wonen, blijf vooral rond kijken en bedenk wat je huidige baan 'waard' is tegenover een andere 'lifestyle'. Een van de dingen die van veel aussies bewonder is dat ze durven een lifestyle change te maken, ook al betekend dat hun carrière op de kop zetten (in zekere zin hebben wij allen dat natuurlijk ook gedaan door naar Australië te gaan).

Tja, de vraag was wat er met de huizenprijzen gaat gebeuren. Het is natuurlijk puur koffiedik kijken, maar ik verwacht eigenlijk niet dat de markt komend jaar al aan zal trekken, mogelijk het jaar erna maar zelfs dan niet terug naar de 10%+ per jaar. Zou het niet erg vinden als ik het mis heb hoor. We zijn nu bezig met het kopen van een huis en als deze in de komende jaren flink in waarde toeneemt hoor je mij niet klagen.
 
Niet iedereen die in Sydney woont, woont in de grote stad he, wij wonen 27 km buiten de stad en het is hier een prima lifestyle, qua natuur adembenemend, maar erg duur met name als je een stuk grond wilt kopen,
dus wij gaan nog iets verder wonen omdat we een flink stuk grond willen, deze It-er gaat per dag 2x een uur in de trein werken, probleem opgelost :)

Ik zie zelf, ben er constant mee bezig, erg veel beweging in de prijzen , naar beneden, ik zie ook veel snelle verkopen om nog vruchten te plukken.
Ik zie veel aanbieding pakketten opduiken bij bouwers, van de week gesprek gehad bij een bouwer en het is verontrustend stil, op dit moment zijn de portfolio allemaal in behandeling, die van volgend jaar zijn nog leeg, ik verwacht eerlijk gezegd wel dat het volgend jaar party time wordt voor kopers.
Je ziet ook veel acreage huizen van inmiddels van 1.2/1.5 miljoen , naar 980,000 gaan en worden nog steeds niet verkocht.
Doordat mensen , net als wij trouwens rustig afwachten, stagneert de markt vanzelf en dan wordt het booming business, duurt hier wat langer dan in Nederland, maar zie dezelfde seintjes.

geduld is een schone zaak. :up:
 
Zo wel lekker zijn als die huizen in Sydney ietsje gaan zakken, ben van plan in 2012 ook iets te kopen.
Mijn huis in Rotterdam ben ik gelukkig heel snel kwijt geraakt, tenminste we hebben een voorlopig koopcontract.
Sommige mensen zeggen dat er nooit een perfecte tijd is om te kopen, maar dat je 't op lange termijn moet zien.
Als je ergens een tijdje blijft kan 't eigenlijk niet mis gaan, tenminste ik denk dat als je nu iets in Sydney koopt de kans dat de waarde over 10 jaar is verdubbeld vrij groot is, ook al heb je de eerste jaren misschien een latent verlies.

Deze IT-er heeft met zijn klant afgesproken dat ie wat later begint of thuis werkt om de files te omzeilen.. werkt ook. Ik loop nu 's morgens eerst ff een rondje over het strand en ga dan pas aan het werk. Bevalt goed!

cheers & suc6 met de huizenjacht.
Jeroen
 
p.s een huis kopen is bijna altijd handiger te bekijken op langer termijn,en voor wat je er zelf voor over hebt, dat hebben wij ook gezien met de investeringen die we gedaan hebben in ons huis in nederland, je doet het echt voor jezelf, sneller verkopen?? nee, en ook niet een dusdanig betere prijs dat je het er helemaal uithaalt, gewoon quitte (we waren al blij DAT het verkocht werd) je plaatst er een keuken in van 35000 en dan zeggen ze doodleuk dat ze niet van een lichte keuken houden, hier is een huis echt een handig ding om te hebben voor je pensioen, dat je lekker vrij zit, we willen ook een investment kopen na ons eigen huis,als extra inkomen tegen die tijd, dan komt jan splinter wel door de winter tzt.

Ik hoop dat er een bubbletje loslaat hoor, het is nu echt overrated.
 
Niet iedereen die in Sydney woont, woont in de grote stad he, wij wonen 27 km buiten de stad en het is hier een prima lifestyle, qua natuur adembenemend, maar erg duur met name als je een stuk grond wilt kopen,
dus wij gaan nog iets verder wonen omdat we een flink stuk grond willen, deze It-er gaat per dag 2x een uur in de trein werken, probleem opgelost :)

In welke regio kijken jullie nu??
 
Onderstaand is een analyse van propertybuyers.com.au dat ik vandaag per email ontving. Dat geeft wat meer onderbouwing van deze discussie.

Despite what you may read in the mainstream media, the property market is not crashing – just softening. Long term savvy investors can read the signs as this being an opportune time to capitalise on a soft market. The median capital city dwelling price fell just 0.3% in April to be 1.5% lower for the year according to RP Data Rismark. This is a far cry from the doomsayers at JP Morgan and Prof Keen saying a 40% crash.

While many markets are soft, the Sydney market actually recorded a slight increase in median price. The latest figures from Australian Property Monitors shows that Sydney house prices rose 1.1% over the April quarter (this followed a 0.6% fall in the March quarter). Sydney’s unemployment rate is now sitting at just 5.0% compared to 5.7% a year ago. Strong migration, the continuing mining boom, population growth and a fundamental undersupply of housing are key factors that will help underpin the resilience of the property market.

Dr Andrew Wilson, Senior Economist of APM, said that the “biggest contributor to the April rise in house prices came from the top 25% of the market, which increased by 5%. The upper-middle price sectors rose by 1.7% while the bottom 50% of the market recorded no rise in median house prices over the April quarter.”

Vacancy rates across Sydney are still very tight with the Real Estate Institute showing that the inner and middle ring suburbs within 10km of the CBD are sitting at just 0.9% vacancy factor (from 1.1% last month).

A recent report by Fitch Ratings identified Queensland as the main state suffering the worst in mortgage arrears with mortgage arrears rising to 2% from 1.54% 6 months earlier. The overall national figures show that housing arrears rose from 0.20% in 2002 to 0.70% (ie more than 30 days in arrears). The media will of course sensationalise these figures out of context.

The Melbourne-Westpac Institute of Consumer sentiment fell 2.6% in June which is the lowest level since June 2009. Households are currently saving more, paying down debt and have a fear of further interest rate rises.

But it’s not time to hit the panic button and bail out of property…..rather, we are actively looking at many more acquisitions for our clients as vendors are discounting and negotiating with buyers to meet the market.

What we are likely to see is….

With unemployment low and wages rising, we are likely to see renewed buying activity later in the year. Once both vendors and buyers understand that values are unlikely to fall dramatically and the threat of major interest rates hikes wanes, the fundamentals of short supply and increasing demand should see properties prices stabilise then recommence their upward journey.

So where do we see value in the current market…

The prestige market is ripe for picking up quality properties in premium locations at a long term discounted price. For example, RP data report that Hunters Hill median values fell 31% to $1.42m from its highest price peak ($2.05m), Woolhara fell 18.5% to $1.84m from a peak of $2.26m, while Mosman has fallen 21% to $2.2m its highest price peak of $2.81m. Price movements prestige market are largely driven by a strongly performing sharemarket and higher levels of economic activity rather than interest rates.

In the middle price brackets, we are also seeing excellent value for houses in suburbs with median prices between $750k to $900k. An example is Frenchs Forest (median price $857,000) which is foreshadowed to see a new hospital built in the next 5 years bringing additional impetus for yield and capital growth.

At the lower end of the market, suburbs with median prices lower than $500k have been shown to be more resilient to price swings as they are coming off a lower base and being more affordable have great levels of demand. However, these suburbs are also more volatile to interest rate movements as mortgage owners are more sensitive.

The same message for all my updates remains. Don’t consider the property market as a single market. There are considerable variations in prices and property types and there are no short cuts to due diligence. It’s all about research, research, research.
 
pff middle price bracket 750-900k en lower 500k. Duur allemaal hoor!
mijn man vond het daarom zo enorm frustrerend een freehold huis in NZ te hebben maar dan hier nog geen 1/3 huis te kunnen kopen (bij Bunbury, WA). Maar we bouwen nu...
jo
 
In welke regio kijken jullie nu??

ik vond het noorden heel leuk rondom die bay's , umina beach, woy woy bay, hele mooie omgeving, alleen je kunt er alleen naar kijken , een flink stuk grond is er niet en heel veel huizen op palen, polehomes en dan heb je dus een terras en that;s it, dus dat valt denk ik af, of we moeten een mazzel hebben en toch een flink stuk vinden.

We vinden mac arthur gebied ook te gek, rondom Camden en ik denk dat dat het ook zo ongeveer we wordt, sydney is goed te doen en Wollongong ook, dit ivm de universiteit.
 
wat ook leuk is om die prognoses in de media van 1 tot 2 jaar terug te lezen, dan zie je dat er geen jousa van terecht is gekomen, ik zie dezelfde foefjes en tekenen als in Nederland toen de huizencrisis begon, makelaars gaan showen dat ze verkochtte huizen hebben, en als je dan echt kijkt wanneer ze verkocht zijn dan is dat een half tot driekwart jaar geleden, window painting heet dat, om te verbergen dat er echt iets staat te gebeuren.


Hier in de straat heeft een huis te koop gestaan voor 795 en is voor 705 verkocht.

Kijk eens op de website onthahouse, kun je alle verkochtte huizen zien wat er voor gevraagd is en waar ze voor verkocht zijn, dat is helegaar allang niet de vraagprijzen meer, is ook makkelijk als je zelf wilt bieden, kun je zien waar het ooit voor aangekocht is, trek af een stukje afbetaling van de bewoners en dan kun je meestal al zo een 80,000 minder bieden.of zelfs meer.
 
Back
Top