Werk is moeilijk te krijgen

Inderdaad, ook af en toe even iets positiefs melden op t banenfront he. Het is niet alleen maar zuur. Er is best werk maar zeker niet in elke sector. De constructie sector doet t leuk nu in en om Brisbane. De gebouwen schieten als paddestoelen uit de grond. Ik verwacht dat dat na de Games in 2018 over is, maar nu gaat t prima :) De ouderzorg is (en blijft) booming business. Ik weet niet wat de voorwaarden zijn maar cursussen worden hevig gesponsord met zeer grote kans op werk. Not glamerous, but it's a job. Op ons bedrijventerrein (Yatala, SEQLD) staan regelmatig stoepborden buiten met "labour wanted". Prima, dan sta je een paar weken kratten te vullen of, in mijn geval, een half jaar deuren in elkaar te schroeven, je bent wel binnen bij een bedrijf. Daar maak je contacten, kijk je om je heen en pak je kansen. Er zijn er maar weinig die kunnen over springen van baan NL naar een gelijkwaardige baan in AUS. Maar als je werkelijk bereid bent ALLES aan te pakken en je je niet beperkt tot alleen vanaf je laptop solliciteren (ik heb 200 brieven geschreven, 3 keer antwoord gehad) zijn er best kansen. Natuurlijk, een beetje geluk helpt. Maar zodra je de kans krijgt te laten zien dat je kunt werken heb je al een streep voor op de gemiddelde ozzie op de werkvloer (elke dag op tijd komen is al bonuspunten pakken :). Beperk je niet tot wat er op je CV staat en denk goed na over je generieke kwaliteiten. Nee, het niet makkelijk. Maar het kan wel.
 
Ik ben altijd erg blij als ik hier lees dat mensen succesvol zijn met werk vinden, ik gun het iedereen.
En we weten allemaal dat migranten doorzetters zijn, anders lukt het met je visa al niet eens.
Wat @Koos beschrijft, zo keek ik er ook altijd tegen aan. Echt Hollands: mouwen opstropen, nog net niet in je handen spugen en kom maar hier met dat varkentje of die horens.
Maar inmiddels weet ik ook te nuanceren...
Ik ben niet de enige Xpditer in die struggelt, centen omdraait en vrijwilligerswerk doet om local experience op te doen in de ouderenzorg. Geen uurtje in de maand, maar een volle dag per week, en dat al een half jaar lang. Het levert me wel interviews op, maar geen baan. Dan durven ze nog te zeggen dat het ontbreekt aan local experience.
Hier in SA gaan ook de Adelaidians gebukt onder hoge werkloosheid. Zelfs voor een baantje bij een schoonmaakbedrijf vragen ze drie jaar aantoonbaar lokale ervaring hahaha! Er komen wel banen bovendrijven, maar er zijn gewoonweg honderden applicanten, en... beetje eigen volk eerst. Snap ik ook nog.
Dus waar Koos dan wel weer gelijk in heeft: zodra je de kans krijgt te laten zien dat je kunt werken...
Bij onze cursus English Proficiency Cert. IV, zat een regeling dat je ergens onbetaald veertien dagen kon gaan werken, als een soort werkervaringskans, en dat dan de verzekeringen gedekt zouden zijn door het opleidingsinstituut. Prachtige kans voor werkgevers om 'zonder strings attached' eens te kijken wat voor vlees er in de kuip zat. Zelfs dat leverde niks op.
Waarmee ik maar wil zeggen: soms kun je nog zo hard je best doen en bereid zijn alles aan te pakken... als de externe omstandigheden tegenzitten dan doe je daar niet veel aan. Zelfs niet met in je handen spugen.
Veel succes iedereen! :up:
 
Gadverdamme, krijg ik toch een knoop van in mijn maag. @Mountains heeft het zin om deze kant (Sydney) op te komen? Zou het schelen denk je, qua aanbod in combinatie met vraag?
Ik zou jullie zo graag aan een baantje willen helpen.....
 
Hmm, ja, dat klinkt erg zuur en zoals ik schreef, ik realiseer me dat er zeker geluk bij komt kijken. Ik geloof ook dat er veel verschil zit tussen staten/ steden wat vraag en aanbod betreft al heeft niet iedereen de mogelijkheid zomaar te verkassen. Ik begrijp dat een bijkomende moeilijkheid is dat als je op een werkvisa hier bent je dan gebonden bent aan een sector, dat je dus niet iets totaal anders kunt doen. Klopt dat?

Wellicht off topic:
Is er iemand hier in de buurt (SEQLD) met fabricage skills, voorkeur glas en aluminium/ bouw/ security screens? Daar wil ik graag mee praten.
Wij hebben moeite met het vinden van handige snuiters/sters met de juiste instelling. Het betaald slecht, maar het is werk en het bedrijf is dynamisch (=kansen).
Sterkte voor de strugglers.
 
Gadverdamme, krijg ik toch een knoop van in mijn maag. @Mountains heeft het zin om deze kant (Sydney) op te komen? Zou het schelen denk je, qua aanbod in combinatie met vraag?
Ik zou jullie zo graag aan een baantje willen helpen.....

Och meidje toch, dat was niet de bedoeling van mijn post. Neem een dropje, of een rennie. :confused::D

Ik stuur je even een pm.

Koos, ik zit gelukkig niet op een werkvisum, dat is nog erger. Een vriendin van me wel, en dat is zo sneu, omdat in veel advertenties staat "only Permanent Residents and Citizens will be considered".
 
haha ik heb ooit 1 keer een rennie genomen, werd ik NOG beroerder van :eek: Ik blijf gewoon stug kaarsjes stoken voor jullie!
 
Is er iemand hier in de buurt (SEQLD) met fabricage skills, voorkeur glas en aluminium/ bouw/ security screens? Daar wil ik graag mee praten.
Wij hebben moeite met het vinden van handige snuiters/sters met de juiste instelling. Het betaald slecht, maar het is werk en het bedrijf is dynamisch (=kansen).
Sterkte voor de strugglers.

Ik heb daar behoorlijk wat ervaring in.
Helaas zit ik nog gewoon in Nederland en voorlopig blijf ik hier omdat ik eerst mijn studie wil afmaken.
Maar mochten er in de toekomst mogelijkheden zijn, dan hoor ik het graag.
 
Paar tips gebasseerd op mijn ervaringen:
- Ergens binnen komen zonder Australische ervaring (of connecties) is zeer moeilijk, vrijwillgers werk staat goed op je resume en geeft je ervaring.
- Gebruik niet je Nederlandse CV (zoals in CV vertalen naar Engels), maar een Australisch resume. De cover letter is heel belangrijk! Mijn cover letter is een soort van reclame folder en ik vindt hem verschrikkelijk maar werkte erg goed.
- Solliciaties worden vaak niet gelezen maar gescanned door een computer en geselecteerd op bepaalde woorden. Nogmaals: Cover letter!
- Voordat ik naar Australie kwam heb ik resume en cover letter door een Australisch bedrijf laten maken. Je kan ook op https://www.freelancer.com.au/ kijken voor ervaren Aussies die kunnen helpen. Gebruik ook vooral UK Engels en niet US.
- Verkoop je zelfs. Bluf, pats, overdrijf. Doe alles om op een gesprek te komen en dan jezelf te verkopen. Opleidings niveau is laag in Australie dus als ze een Universitaire opleiding vragen, laat je niet afschrikken want dat stelt niet veel voor (no offense maar high school is maar 4 examen vakken en daarna is er TAFE (MBO) of Uni, geen HBO. Alles wat in Nederland HBO is, is hier een full time Uni opleiding). Noem je MBO / HBO gewoon Uni ;-)
- Soms wordt er gezegd dat het goed is om je resume persoonlijk af te geven. Geen idee of het wel of niet goed is maar tis het proberen waard.
 
Last edited:
Aanvulling op Martin:
Ga na aankomst naar Skills for All, woon er een algemene informatiebijeenkomst bij (verplicht, anders kom je niet verder in hun winkeltje) en je kunt daarna gebruik maken van een aantal modules/ workshops / consultants om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Allemaal gratis voor migranten.
Wij hebben na de eerste infomeeting gebruik gemaakt van:
  1. 12 weken course English Proficiency Cert. IV for Healthcare Professionals, including jobseeking skills, presentation skills, conversation etc. (verzorgd door Pathways Training),;
  2. Workshop coverletter and resume (australian template);
  3. Workshop job readiness interview preparation;
  4. Skills assesment (officieel niet nodig omdat AASW al geassessed had, maar gratis, en met stempel van SA Gov... Met date of issue op CV zetten, ziet er toch weer 'lokaal en actueel' uit;
  5. Personal consultations, waarbij specifiek jouw situatie samen met jou doorgespit wordt, dit krijg je pas na de andere workshops, zodat je al een tijdje hebt kunnen sleutelen aan je resume and coverletter.
Ik was aangenaam verrast door de gedegen aanpak van de workshopleiders, dit zijn ook de consultants. Zij weten waar de pijnpunten zitten omdat ze veel met migranten werken. Het is geen consumptieve workshop, je moet echt aan de slag met je medemigranten.
Wat me wel opviel, was dat er bijzonder weinig blanke migranten gebruik maakten van dit aanbod. Ik kan het iedereen aanraden die niet gelijk aan de bak komt. Geen tijd verspillen met ronddabben en niet weten hoe het lokaal aangepakt moet worden.
De Engelse cursus lijkt overbodig na een goede score op IELTS academic, maar juist omdat het gericht is op jobseeking skills, erg zinvol!
Tot slot: kies op je pc bij spellingscontrole voor Engels (Australie) en niet voor Engels Standaard, want er zijn toch echt spellingsverschillen in meerdere woorden!
 
Last edited:
Of ALLE HBO opleidingen hier meteen een fulltime Uni is, durf ik niet te zeggen. In geval van de Hanzehogeschool in Groningen, weet ik dat ze op hun Engelse website zichzelf Hanze University noemen en mijn opleiding stond hier gelijk aan een Bachelor (2 jaar uni). Maar laat je opleiding vooral door VETASSESS beoordelen. Moet toch voor je visum :)

Voor de rest sluit ik me bij Martijn en Mountains aan.

En als je selectie criteria moet beantwoorden: dat is een apart document waarbij je elk criterium apart moet beantwoorden. Dus niet denken, zoals ik dat deed bij m'n 1e sollicitatie: die vragen beantwoord ik wel in m'n sollicitatiebrief, want dan wordt je sollicitatie meteen aan de kant gelegd.

Ik heb destijds ook een sollicitatie workshop gedaan en daarbij benadrukte de docente het belang van een goede beheersing van de Engelse taal. En ter illustratie: er zat een man bij uit Korea en die was hier destijds al zo'n 3 jaar. Had wel werk gehad, maar zat toen zonder en kwam niet aan de bak. Niet verwonderlijk: zelfs 1-op-1 was hij amper te verstaan...

Sommigen lukt het om via een recruitings agency aan de slag te komen, maar mijn ervaring (en van de verhalen van anderen) is, dat ze je evt wel op gesprek willen hebben, maar dat je er verder niet teveel van moet verwachten.
Vrijwilligerswerk wordt hoog aangeschreven en is een goede manier om contacten, werkervaring EN Australische referenties op te doen. Kijk bijv op: www.volunteeringsa.org.au/ voor SA.

Zelf ben ik aan de slag gekomen door mogelijke werkgevers te benaderen en te vragen of ik een korte stage kon lopen (3 weken). Nu werk ik in het bibliotheekwezen, waarbij concurrentie niet zo'n rol speelt als bij het commerciele bedrijfswezen, maar ik weet dat dit ook bij anderen gewerkt heeft.
Ik ben hierdoor als casual aan de bak gekomen. Zeker geen vetpot, maar ik kon er na een paar maanden m'n huur mee betalen, en dat was een vreugdesdans waard! Daarna is het voor mij allemaal vrij vlot verlopen, maar dat is natuurlijk ook geluk hebben. En willen verhuizen... :D

Voor de mensen die nog in NL zitten: het feit dat je beroep op de SOL lijst staat, houdt niet in dat ze hier op je zitten te wachten. Je moet hier vanaf nul beginnen en je bewijzen. Mijn ervaring destijds (6 jaar geleden) was, dat de meesten zo'n 6 maanden zonder werk zaten of alleen casual werk hadden met weinig uren. Na die 6 maanden hadden de meesten wel werk, met wat meer vastigheid na een jaar.

Ik weet niet hoe dat nu zit. Uiteraard kende ik toen ook wel mensen die hier al bijna 2 jaar zaten en maar niet aan de bak kwamen, maar dat waren vooral Aziaten die slecht Engels spraken of niet teveel moeite leken te willen doen voor een baan. Aussies lijken het op prijs te stellen wanneer we initiatief tonen.
Zelf heb ik overigens niet de ervaring van 'Aussies eerst', maar dat kan 'm in de branche zitten waarin ik werkzaam ben. Wel werd er veel waarde gehecht aan m'n Australische referenties.

Maar goed, met de huidige arbeidsmarkt zal het vinden van een baan knap lastig zijn en ik benijd de werkzoekenden niet!
 
Misschien een kleine tip voor degene die nog werk zoeken en alles zullen aanpakken wat ze kunnen krijgen/vinden. Verander iedere cover letter en CV voor iedere baan. Dus ga je voor een lagere opgeleide baan, schrap of verander dan wat dingen op je CV zodat ze niet kunnen zeggen dat je over gekwalificeerd ben, ik ken een paar die dit hebben gedaan wat tot een baan leidde en aussie ervaring, een voet in de deur..
Zoals iemand al aangaf, laat je CV nakijken door een aussie bedrijf die hierin gespecialiseerd is.

Helaas kan ik niks toevoegen en wens ik iedereen succes!!
hou je sterk en denk positief :up:
 
Jemig...dat een goede NL opleiding en ervaring in sommige bedrijfstakken niet leiden tot een leuke baan...balen!!! Mijn man had ook moeite om in het het eerste jaar in OZ werk te vinden maar na een Aussie cursus( inhoudelijk flut maar wel een papiertje) toch gelukt, gelukkig want hij werd thuis lastig!
Ik zelf heb geen problemen vanwege het feit dat ik in healthcare werk en RN1 ben....altijd werk maar mijn probleem is dan weer dat ik inhoudelijk niet blij met het werk...
Dit draadje zorgde er wel voor dat ik weer denk: " ben blij dat je werk hebt"
Good luck everyone!!
 
Of ALLE HBO opleidingen hier meteen een fulltime Uni is, durf ik niet te zeggen.
Mijn mening was gebasseerd op een paar Uni opleidingen die ik zag waarvan ik dacht dat het PABO of MBO was in Nederland of zelfs op het niveau van een PBNA cursus. Voor de VETASSESS moet je natuurlijk de echte namen gebruiken maar voor een solicitatie die wordt gescanned door een computer heeft HBO geen zin, wordt niet herkend en je ligt er gelijk uit. Noem het maar gewoon "Universiteit" om nog een kans te maken. Agencies zoals http://www.hays.com.au/ kunnen ook helpen, die verdienen geld door jou aan een baan te helpen.

[edit] typos and url
 
Last edited:
Ik ben na dit alles gelezen te hebben wel benieuwd hoe iedereen die nu in Australië woont en werkt, wel hun baan heeft gekregen! Hoe hebben jullie dat gedaan? Geluk? Connecties? Onbetaalde stages zoals @Beebmeep ? Ben heel erg benieuwd! Ook of de werkgelegenheid in de andere staten zo slecht is?
 
Ik ben na dit alles gelezen te hebben wel benieuwd hoe iedereen die nu in Australië woont en werkt, wel hun baan heeft gekregen! Hoe hebben jullie dat gedaan? Geluk? Connecties? Onbetaalde stages zoals @Beebmeep ? Ben heel erg benieuwd! Ook of de werkgelegenheid in de andere staten zo slecht is?
Hi Heleen,
Ik heb een brief of 60 geschreven, heb een aantal gesprekken gehad (4 geloof ik) en daarna een baan gevonden. Toen ik fulltime aan het solliciteren sloeg (na even een tijdje de tijd te hebben genomen om te settelen), had ik na 2-3 maanden een baan in Sydney. Al die brieven waren niet nodig geweest als ik direct beter had bedacht op welk soort banen ik moest solliciteren, toen dat eenmaal duidelijk was en ik het brieven schrijven onder de knie had en mijn cursus afgerond, had ik in korte tijd een aantal gesprekken en dus een baan. Ik ben hier begonnen met vrijwilligerswerk en een Certificate IV en voor mij was dat een goede start. Ik werk wel onder mijn niveau in Nederland, maar kan een aantal dagen per week vanuit huis werken en dat is heerlijk, dus dan neem ik de rest even voor lief. Kan altijd nog een stap maken, maar wil minimaal een jaar werkervaring bij hetzelfde bedrijf op mijn cv hebben. Manlief heeft geloof ik een brief of 10 geschreven en had daarna een baan op hetzelfde niveau als in Nederland, maar heeft hier in Oz eerst een jaar voor zijn oude werkgever gewerkt als zelfstandig ondernemer. Is aangenomen via een recruiter, maar had in dezelfde tijd ook een aanbieding in Melbourne en werd een paar weken geleden nog gebeld door een bedrijf waar hij eerder gesolliciteerd had. Factoren die (denk ik) van belang kunnen zijn: visum (ik heb 2 paspoorten, manlief permanent (partner) visum), regio (wij hebben ons qua werk gericht op Sydney), opleiding en werkervaring (ik heb Ned. recht gestudeerd, de competitie hier voor legal jobs is enorm, dus als vrij snel afgestapt van het idee dat ik hier iets op mijn vakgebied kon doen), maar zeker ook het niveau van je sollicitatiebrief, vrijwilligerswerk en contacten (netwerken) en zoals je van velen hoort: doorzettingsvermogen! Volgens mij zitten de grootste problemen qua werk nu in South Australia. Ik heb vanuit de regio Sydney/Melbourne nog geen drama verhalen gehoord.
 
Ik ben na dit alles gelezen te hebben wel benieuwd hoe iedereen die nu in Australië woont en werkt, wel hun baan heeft gekregen! Hoe hebben jullie dat gedaan? Geluk? Connecties? Onbetaalde stages zoals @Beebmeep ? Ben heel erg benieuwd! Ook of de werkgelegenheid in de andere staten zo slecht is?
Ik had een aantal weken voor we zouden gaan vliegen 1 sollicitatiebrief verstuurd en daar een skype interview voor gedaan. Die baan heb ik toen niet gekregen maar ik kreeg wel een uitnodiging om een keer koffie te komen drinken. Dat gedaan, en na een paar keer bellen kreeg ik een contract voor drie maanden. Dat werden er zes, en nu zit ik er drie jaar. Nog steeds op contract, dus ik ben weer begonnen met schrijven op vaste banen. Gisteren een job interview gehad. Het blijft een zenuwslopend proces! Ik werk overigens op een universiteit, als project/change manager.
Manlief heeft eerst een half jaar thuis gezeten voor de kinderen. Hij is in die tijd wel op eigen kosten naar twee congressen op zijn vakgebied geweest (en heeft daar een presentatie gegeven) en heeft een artikel geschreven voor een vakblad. Ergens in die periode is hij ook actief geworden als lid bij een bestuur van de branchevereniging. Zo heeft ie een netwerk opgebouwd en dat heeft geholpen bij de eerste (tijdelijke) baan. Daarna heeft hij nog een tijdelijke baan ergens anders gehad (nadat hij door dezelfde werkgever afgewezen was voor een vaste baan) en heeft nu sinds een jaar een vaste baan. Hij heeft zijn werk voor 50% gevonden op basis van kennis en ervaring, en 50% door te netwerken op congressen en bij het bestuur van de branche, na te bellen na een afwijzing en koffie te gaan drinken met sleutelfiguren.
Wij zitten in Adelaide.
 
Back
Top