Coronavirus in Australië

Sorry ik kan het niet laten om ook even te reageren.

Het onderliggende probleem van dit soort discussies is simpelweg dat we te weinig weten. Welk getal je ook pakt, er is altijd een reden waarom dat getal onzekerheden heeft. En dan komt het uiteindelijk neer op je waarden en normen, mening, opinie, persoonlijke ervaring, het is maar net hoe je noemen wilt.

Bij de discussie over herd immunity zitten enorme variaties.
  • Je kunt rekenen dat 0.5 % van de bevolking dood gaat, of 7%, of meer. Voor elk van die cijfers kun je argumenten vinden. In de huidige cijfers van overleden mensen tellen we misschien niet iedereen mee die dood gaat maar elders tellen we misschien juist mensen mee die ergens anders aan gestorven zijn. We kunnen rekenen met de aantallen die van meer doden dan normaliter (de oversterfte) vs we moeten alle overleden mensen meetellen want dat is wat er aan het virus dood gaat. Voor elke keus kun je beargumenteren waarom dat de juiste is...
  • Je kunt ervanuit gaan dat 20% van de bevolking ziek wordt, of 90% of een 0.5%.
  • Je kunt rekenen met de verwachting dat de meeste mensen immuun zijn als ze al ziek zijn geweest, of juist alleen maar een paar, voor een paar jaar, of maar voor een paar weken. En alles er tussenin. Hier ook weer: voor elk standpunt kun je argumenten vinden.
Daar tegenover staat de discussie over een vaccin of een medicijn. De een verwacht dat er binnen een jaar een vaccin is, en de ander gaat er vanuit dat het nooit gaat lukken. Voor allebei die meningen zijn valide argumenten te vinden. De medische wetenschap kan veel en er zijn al kandidaat vaccins en medicijnen in trial. Maar er zijn virussen waar we al lang mee bezig zijn waar we nog geen vaccin voor hebben gevonden. Denk aan AIDS, MERS, SARS. Hier ook, een discussie voeren is op zijn best kijken naar de kans dat er een vaccin komt, of een medicijn.

En dat zijn nog maar een paar variabelen.

Er zijn talloze modellen die dit soort dingen berekenen en al die modellen hebben heel veel variaties. Dus zo'n discussie voeren op basis van getallen heeft geen uitkomst omdat we het (nog) niet weten. Je krijgt dan discussies over welk argument een grotere kans heeft om waar te zijn.

Waar het uiteindelijk op neer komt is de vraag wat je als persoon belangrijker vindt. Wat telt zwaarder, de kans dat er in een jaar tijd een half miljoen mensen dood gaan aan dit virus, in Nederland of in Australie, tegenover het risico dat er een miljoen mensen hun huis uit moeten omdat ze de huur/hypotheek niet meer kunnen betalen? En als dat 100,000 doden vs vijf miljoen daklozen wordt? En maakt het uit als die 100.000 allemaal boven de 70 zijn, en de vijf miljoen gezinnen met jonge kinderen?

Ik weet dat ik overdrijf maar dit is waar uiteindelijk de discussie over gaat. Sommige mensen vinden gevoelsmatig dat de economie belangrijker is en accepteren dat er een risico is dat er mensen dood gaan. Die zullen in hun argumenten de variabelen kiezen die een hoge impact op de economie en een lagere impact op de gezondheidszorg lateren zien. Anderen vinden elke dode te veel en vinden dat erger dan grote hoeveelheden mensen langdurig in armoede. Die zijn meer geneigd om gunstigere economie cijfers te kiezen en hogere sterftecijfers. Kranten artikelen en politici doen dat ook. Altijd al gedaan.

Ik weet het, ik overdrijf hier, maar dit is in de kern wat er nu gebeurt. Door de enorme onzekerheid in cijfers zijn de uiteindelijke discussies toch nog steeds op basis van persoonlijke situatie, achtergrond, mening.

Omdat het op basis van gevoel en ervaring gaat, heeft iedereen gelijk. Als iemand met een dochter met COPD net zijn ouders verloren heeft, dan kan ik hem geen ongelijk geven als hij vindt dat de scholen dicht moeten blijven. Iemand die net hersteld is van een lichte griep met koorts en een zere keel, zijn baan kwijt is en nog net de huur kan betalen maar daarna bij de voedselbank en de buren wat eten probeert te vinden, dan kan ik me voorstellen dat die niet snapt waarom de boel niet weer op gang mag. Daarmee bedoel ik niet dat mensen egoistisch zijn en alleen aan zichzelf denken, maar wel dat mensen hun eigen ervaringen hebben en op basis daarvan de variabelen in de getallen interpreteren. Voor de tweede persoon is de realiteit dat dat virus misschien wel meevalt, maar de honger niet. En de eerste zit vol met verdriet en angst.

De regering laat zich adviseren door medische wetenschappers en ingewikkelde modellen die gebaseerd zijn op kansberekening. Inclusief cijfers voor economische impact. Dat is, cijfermatig, het beste wat we nu hebben maar het zit nog steeds vol met onzekerheden. En daarnaast moeten politici rekening houden met wat mensen wel en niet willen/kunnen accepteren, en dat is voor elk land anders.

Over vijf jaar weten we wat we hadden moeten doen.

Tot die tijd, kunnen we denk ik het beste proberen realistisch te zijn, het risico niet onnodig opzoeken maar ook niet in een paniekstand verzanden, en verder hopen dat de medische wetenschap snel iets vindt. Maar dat is alleen maar mijn mening.
 
Hoe kan dat is een goede vraag, maar als je echt tot de kern wil komen (en niet aan toogpraat) dan heb je wel degelijk een goede achtergrond hebben in biologie en virologie, ik zou zeggen minmaal een PhD.
Mee eens


In de ziekenhuizen doen ze niet (veel) aan onderzoek, ze proberen de symptomen te bestrijden en de patient erbovenop te helpen. Het gaat dus nog even duren eer we alles weten.

Niet mee eens. Ik werk als Research Support bij een universiteit. Er wordt, als sinds de jaarwisseling, heeeel veeel onderzoek gedaan. Over de hele wereld. Het virus is er pas een paar maanden, en als je ziet hoeveel er nu al bekend is, en hoeveel onderzoek er gedaan wordt, dat is ongekend. Bij ons zijn er compleet nieuwe budgetten gecreeerd voor onderzoek wat impact heeft binnen zes maanden. De drie groepen waar ik mee werk zijn resp bezig met het ontwikkelen van snellere en goedkoperen tests, het voorkomen of genezen van secundaire infecties in de longen, en community tracing via waste water. Oh en de engineering groep is bezig met een PPE test facility, zodat de PPEs die in de nieuwe, lokale manufacturing companies geproduceerd worden, ook meteen lokaal volledig getest kunnen worden.
Dat is allemaal binnen de College voor Science and Engineering. De College voor Medicine and Public Health doen tien keer zo veel. De andere Colleges zijn ook bezig. Psychology, Economy, Law, alles is bezig. Dat is wat 1, kleinere, universiteit doet. Kan je nagaan hoeveel er elders gebeurt.
Dat is allemaal geld wat weggehaald is bij ander, bestaand onderzoek, dus het is geen bodemloze put, maar wel een verschuiving van prioriteit.

De artsen en nurses die bezig zijn om mensen beter te maken zijn niet degenen die het onderzoek doen. Ze leveren wel heel veel informatie waar de wetenschappers mee verder kunnen. Het is pas een paar maanden, maar het is dus niet waar dat er niet veel gedaan wordt aan onderzoek.
 
Een Amerikaanse vriendin van mij, BA in history en anthropology, MS in geology, en PhD in archaeology, postte dit vanmorgen op Facebook.


“ ……………..with specializations in various sub-disciplines, specifically transitions between hunter-gatherer lifestyles, and farming.
And that transition brought with it certain demographic and epidemiological effects that are quite well studied. One of those effects is an increase in infectious diseases that resulted from rising population density and increased proximity to animals - zoonotic diseases. Measles, mumps, smallpox are great examples. I also have a pretty good background in Western European history, from the Paleolithic period to the modern one. So I know a thing or two about what happens to economies when pandemics occur.
Want to know what ended the Neolithic cultures in eastern and Central Europe, and allowed them to be replaced by early Bronze Age colonists from the Eurasian steppes? The plague. Want to know what played a large role in the breakup of the Byzantine Empire? The plague (they called it Justinian's Plague). It killed half the population of Europe. You want to know what destroyed the Inca Empire and the Triple Alliance? (Aztecs, for you non-archaeologists) Smallpox brought by the Spanish. That wiped out 95-99% of all indigenous people in the Western Hemisphere.
In every single case I just cited, you know what else came to a screeching halt thanks to unchecked infectious diseases?
The economy.
Want to save the economy? Save the people first. That's not politics. That's fact, which don't care about your feelings.
Leaving aside the economy, there's another thing I know a bit about and that's human evolution. We are a biocultural species, and part of our hard wiring is that we are social animals. Natural selection favors group fitness, not the individual. Chris Kuzawa, Susan Tanner, and multiple other scholars have demonstrated that altruism, caring for others regardless of their perceived economic inputs (however you might want to quantify that,) is hard-wired in our nature, with epigenetic knock-on effects. From my own research I can cite multiple examples of burials from Middle Holocene Florida, around 8000 years ago, where individuals with significant disabilities were lovingly cared for by their kin. We know this because there are disabilities present such as spinal Bifida which would have left these individuals unable to survive infancy without care.
But as I say, we are biocultural, and some cultures contain maladaptive, deleterious practices. Like thinking it's OK to sacrifice people like my husband so Karen from Oconee County can get a massage. That's odious and immoral to advocate such a position. It's also demonstrably evolutionarily maladaptive.
If you are wanting this quarantine lifted quickly so people can get back to work and save the economy, you are advocating a position that is destined to destroy the economy you want to save, is evolutionarily maladaptive, and is, by the way, not even remotely ethical or moral. What you are advocating will not get you this economy that you want. It will destroy it for good. Never mind that it's a really shitty, callous thing to demand service workers risk their lives so someone can get a haircut.
No one deserves to die from COVID-19. There are plenty of accounts from NYC that describe how horrible a death it is"

Sorry voor het spammen. Ik heb niet heel veel tijd over (werk is best wel heel druk op het moment...) en was vandaag aan het bijlezen. Wat me verbaasde is dat deze post van Emulate geen likes had. Misschien te lang en te ingewikkeld? Het is echt absoluut de moeite waard om even te lezen. Ook helemaal mee eens. Maar dat is een mening :)

Overigens, ik ben hier lang niet meer geweest, dus voor de zekerheid: ik heb een MSc in biologie (major in ecology) en een MSc in Environmental Sciences (major in climate science). Ik werk al 20 jaar in research support voor onderzoeksinstituten en universiteiten en heb heel veel goed en slecht onderzoek langs zien komen en weet een beetje waar ik naar moet kijken. Voor degenen die echt een discussie willen voeren, lees alsjeblieft wat meer fatsoenlijke bronnen en wat minder populisten gedoe en complot theorieen.
 
Ik heb ook een mening en een PhD maar helemaal in de verkeerde onderzoekshoek (letterkunde en geschiedenis) dus ik hou liever mijn broodmolen dicht als het over beta/gammawetenschappen gaat. Neemt niet weg dat ik betawetenschappelijk onderzoek wel kan volgen en op wetenschappelijke waarde kan schatten. Wat mijn Amerikaanse vriendin schreef was voor mij een eye-opener die aan die social-distancingdiscussie effectief een eind zou kunnen maken.
 
Ik heb ook een mening en een PhD maar helemaal in de verkeerde onderzoekshoek (letterkunde en geschiedenis) dus ik hou liever mijn broodmolen dicht als het over beta/gammawetenschappen gaat. Neemt niet weg dat ik betawetenschappelijk onderzoek wel kan volgen en op wetenschappelijke waarde kan schatten. Wat mijn Amerikaanse vriendin schreef was voor mij een eye-opener die aan die social-distancingdiscussie effectief een eind zou kunnen maken.
Als je geschiedenis als achtergrond hebt dan is dat boek van afterbang nog meer een aanrader. Mijn man is ook historicus en dat boek heeft precies het raakvlak tussen zijn en mijn vakgebied. Het laat (o.a.) de raakvlakken zien tussen ecologie/geologie en de opkomst (en neergang) van maatschappijen. Heeft tot heel veel leuke discussies geleid.
 
@afterbang's boeksuggestie staat al op onze maandelijkse boekbestellijst bij Dymocks. Mijn partner heeft een MA in Law (specialisatie Community Law en Politics) en is nu bezig met zijn MA in Ancient History. Rechten en politiek toevoegen aan jouw discussies met je man is ook een heel interessante invalshoek. Gut, we zouden een online boekclub moeten beginnen op XPdite ...
 
De eerdere post van @Emulate over economie en mensen en geschiedenis zal ik nog eens keer goed lezen. Ik had er na 1x vluchtig lezen een paar vraagtekens bij (in mijn hoofd, zegt niets over de post zelf, het is nogal een onderwerp. Moet ik eerst het boek weer eens goed lezen hahaha) en wilde niet posten als ik het hele verhaal niet helder heb in mijn hoofd/de eventuele vragen er over kan articuleren. Maar het triggered me in zo verre dat ik weer aan Jared Diamond’s werk dacht ;)
 
Jeetje, iedereen loop met titels te strooien.. Hier haak ik toch echt af. Heb dan ook maar een MBO4 en AD.

Voordeel hiervan is dat ik dan ook geen mening hoef te vormen, ik vertrouw op de experts. ;)
 
Jeetje, iedereen loop met titels te strooien.. Hier haak ik toch echt af. Heb dan ook maar een MBO4 en AD.

Voordeel hiervan is dat ik dan ook geen mening hoef te vormen, ik vertrouw op de experts. ;)

Ik heb ook niets hoor. Dus voel je niet bezwaard ;) Ik was al van school voor ik 16 werd. Na een paar jaar spijt en nog wat extra gedaan maar heb de HBO niet afgemaakt. Heb me via ‘learning on the job’ verder ‘omhoog’ gewerkt. En verder algemene interesse en een MsA als missus ;) Home schooling voor het hip was hahaha
 
Ik heb ook niets hoor. Dus voel je niet bezwaard ;) Ik was al van school voor ik 16 werd. Na een paar jaar spijt en nog wat extra gedaan maar heb de HBO niet afgemaakt. Heb me via ‘learning on the job’ verder ‘omhoog’ gewerkt. En verder algemene interesse en een MsA als missus ;) Home schooling voor het hip was hahaha

Voordeel van een AD is dat ik maar 1,5 jaar van een bachelor vandaan ben dus kan dat altijd nog een keer oppakken. Maar school is ook nooit mijn ding geweest hoor. Als mijn werkgever dit niet allemaal geinitieerd had (en betaald) had ik dit nooit gedaan. Vind het wel prima.
 
Sorry ik kan het niet laten om ook even te reageren.

Het onderliggende probleem van dit soort discussies is simpelweg dat we te weinig weten. Welk getal je ook pakt, er is altijd een reden waarom dat getal onzekerheden heeft. En dan komt het uiteindelijk neer op je waarden en normen, mening, opinie, persoonlijke ervaring, het is maar net hoe je noemen wilt.

Bij de discussie over herd immunity zitten enorme variaties.
  • Je kunt rekenen dat 0.5 % van de bevolking dood gaat, of 7%, of meer. Voor elk van die cijfers kun je argumenten vinden. In de huidige cijfers van overleden mensen tellen we misschien niet iedereen mee die dood gaat maar elders tellen we misschien juist mensen mee die ergens anders aan gestorven zijn. We kunnen rekenen met de aantallen die van meer doden dan normaliter (de oversterfte) vs we moeten alle overleden mensen meetellen want dat is wat er aan het virus dood gaat. Voor elke keus kun je beargumenteren waarom dat de juiste is...
  • Je kunt ervanuit gaan dat 20% van de bevolking ziek wordt, of 90% of een 0.5%.
  • Je kunt rekenen met de verwachting dat de meeste mensen immuun zijn als ze al ziek zijn geweest, of juist alleen maar een paar, voor een paar jaar, of maar voor een paar weken. En alles er tussenin. Hier ook weer: voor elk standpunt kun je argumenten vinden.
Daar tegenover staat de discussie over een vaccin of een medicijn. De een verwacht dat er binnen een jaar een vaccin is, en de ander gaat er vanuit dat het nooit gaat lukken. Voor allebei die meningen zijn valide argumenten te vinden. De medische wetenschap kan veel en er zijn al kandidaat vaccins en medicijnen in trial. Maar er zijn virussen waar we al lang mee bezig zijn waar we nog geen vaccin voor hebben gevonden. Denk aan AIDS, MERS, SARS. Hier ook, een discussie voeren is op zijn best kijken naar de kans dat er een vaccin komt, of een medicijn.

En dat zijn nog maar een paar variabelen.

Er zijn talloze modellen die dit soort dingen berekenen en al die modellen hebben heel veel variaties. Dus zo'n discussie voeren op basis van getallen heeft geen uitkomst omdat we het (nog) niet weten. Je krijgt dan discussies over welk argument een grotere kans heeft om waar te zijn.

Waar het uiteindelijk op neer komt is de vraag wat je als persoon belangrijker vindt. Wat telt zwaarder, de kans dat er in een jaar tijd een half miljoen mensen dood gaan aan dit virus, in Nederland of in Australie, tegenover het risico dat er een miljoen mensen hun huis uit moeten omdat ze de huur/hypotheek niet meer kunnen betalen? En als dat 100,000 doden vs vijf miljoen daklozen wordt? En maakt het uit als die 100.000 allemaal boven de 70 zijn, en de vijf miljoen gezinnen met jonge kinderen?

Ik weet dat ik overdrijf maar dit is waar uiteindelijk de discussie over gaat. Sommige mensen vinden gevoelsmatig dat de economie belangrijker is en accepteren dat er een risico is dat er mensen dood gaan. Die zullen in hun argumenten de variabelen kiezen die een hoge impact op de economie en een lagere impact op de gezondheidszorg lateren zien. Anderen vinden elke dode te veel en vinden dat erger dan grote hoeveelheden mensen langdurig in armoede. Die zijn meer geneigd om gunstigere economie cijfers te kiezen en hogere sterftecijfers. Kranten artikelen en politici doen dat ook. Altijd al gedaan.

Ik weet het, ik overdrijf hier, maar dit is in de kern wat er nu gebeurt. Door de enorme onzekerheid in cijfers zijn de uiteindelijke discussies toch nog steeds op basis van persoonlijke situatie, achtergrond, mening.

Omdat het op basis van gevoel en ervaring gaat, heeft iedereen gelijk. Als iemand met een dochter met COPD net zijn ouders verloren heeft, dan kan ik hem geen ongelijk geven als hij vindt dat de scholen dicht moeten blijven. Iemand die net hersteld is van een lichte griep met koorts en een zere keel, zijn baan kwijt is en nog net de huur kan betalen maar daarna bij de voedselbank en de buren wat eten probeert te vinden, dan kan ik me voorstellen dat die niet snapt waarom de boel niet weer op gang mag. Daarmee bedoel ik niet dat mensen egoistisch zijn en alleen aan zichzelf denken, maar wel dat mensen hun eigen ervaringen hebben en op basis daarvan de variabelen in de getallen interpreteren. Voor de tweede persoon is de realiteit dat dat virus misschien wel meevalt, maar de honger niet. En de eerste zit vol met verdriet en angst.

De regering laat zich adviseren door medische wetenschappers en ingewikkelde modellen die gebaseerd zijn op kansberekening. Inclusief cijfers voor economische impact. Dat is, cijfermatig, het beste wat we nu hebben maar het zit nog steeds vol met onzekerheden. En daarnaast moeten politici rekening houden met wat mensen wel en niet willen/kunnen accepteren, en dat is voor elk land anders.

Over vijf jaar weten we wat we hadden moeten doen.

Tot die tijd, kunnen we denk ik het beste proberen realistisch te zijn, het risico niet onnodig opzoeken maar ook niet in een paniekstand verzanden, en verder hopen dat de medische wetenschap snel iets vindt. Maar dat is alleen maar mijn mening.
Mooie evenwichtige reactie @Lamarck zonder de emotie, want die vertroebelt de discussie.
 
Jeetje, iedereen loop met titels te strooien.. Hier haak ik toch echt af. Heb dan ook maar een MBO4 en AD.

Voordeel hiervan is dat ik dan ook geen mening hoef te vormen, ik vertrouw op de experts. ;)

Even voor de nuance :):

Mijn partner is een highschool dropout die op zijn 16e van school is gegaan en het land is gaan rondtrekken met van die 12 ambachten, 13 ongelukken baantjes. Op zijn 21e (!) heeft hij zijn year 12 gehaald (vwo-diploma). Vervolgens heeft hij naast allerlei banen, o.a. als journalist bij een regioblaadje (geitententoonstellingen, gouden bruiloften, dat werk), zijn kandidaats sociologie gehaald. Daarna is hij geswitcht naar rechten. Hij was al 35 toen hij zijn law master's haalde en liep al tegen de 40 toen hij als advocaat aan het werk ging. Pas toen is hij compleet hooked geworden aan de academia en is op zijn 60e begonnen met een tweede master's in ancient history. Hij is nu 65 en als hij zijn graad haalt zal hij 70 (!) zijn.

Ikzelf heb 10 jaar (!) gedaan over mijn doctoraal waar toen nominaal 7 jaar voor stond. Een geval van vooral in het kandidaats veel feesten, en ongeveer 30 keer zakken voor de tentamens onderzoeksmethoden en statistiek (mijn laagste cijfer was een 1+, mijn hoogste uiteindelijk een 4). Mijn kandidaats was een geval van hakken over de sloot, ze wouwen van me af. Toen was ik al 24 en iedereen om me heen al afgestudeerd. Pas in mijn doctoraal kwam er lol en schot in. Maar ik was al riant over de 30 toen ik mijn PhD haalde. Mijn mede-assistenten-in-onderzoek haalden hun doctoraat op hun 28e :D.

Het zegt allemaal heulemoal niks. En ik heb een kokerblik op een heel smal en volkomen nutteloos beroepsveldje.
 
Last edited:
Bewijst een beetje wat @Lamarck en ik al eerder zeiden. Er is meer dat NIET met zekerheid is te zeggen dan WEL. En dat is natuurlijk niet vreemd. Er zijn door virus veroorzaakte ziektes die we na 30-40 jaar nog niet doorgrond hebben. Daarnaast heb je voorzekerheid inzake bescherming van anti-bodies en dergelijke een grote groep nodig en een lange tijd. De tijd tussen ontdekking en nu is uiteindelijk maar een paar maanden. Er zullen nog 'many moons' voorbij gaan voor we statistisch significant bewijs voor bepaalde zaken hebben. Tot die tijd volg ik het niet te nauw en hoor ik het vast wel wanneer een doorbraak is.

Have a happy day!
 
Het lijkt erop dat we in ieder geval naar Nieuw Zeeland op vakantie kunnen tzt.

Dat is geen straf! Maar ik wil eerst wel graag weer gewoon kamperen in NSW! Een simpele regel zoals in QLD < 50 km van huis blijven, lijkt me een prima start.
 
Back
Top