Hallo allen,
Betreft vakantiedagen:Iedereen, praktisch zonder uitzondering, heeft 20 werkdagen vakantie per jaar. De werkgever hoeft pas de eerste dag aan jou uit te keren nadat je 12 maanden hebt gewerkt. Hou hier dus even rekening mee.
Je werkgever zou ook flexibel kunnen zijn en als je binnen die 12 maanden een paar dagen vrij wilt, dan wordt dat meestal wel toegekend, omdat je dus 1.8 dagen per werkende maand opbouwt. Maar bij de wet is hij het niet verplicht.
Verder zijn er "public holidays" zoals boven door diverse personen vermeld en inderdaad verschillen die per staat, men doet hier ook totaal niets met koninginnedag of met labour day of met wat voor dag dan ook.
Alleen op Anzac day zijn er parades in de steden, een soort dodenherdenking is het mee te vergelijken.
Dan "Australia day" doet men wat in de parken om de mensen bezig te houden, maar absoluut niet te vergeleken met b.v. Koninginnedag in NL.
De meeste vrije dagen zijn op een maandag en ze noemen dat "long week end", 99 percent weet amper waar het voor is en interesseert het totaal niet. Gewoon "long week end"
Ja koninginnedag verschilt per staat en de koningin is niet eens jarig dan.
Dan is het inderdaad zo dat als de Kerst op een week end volgt je altijd de extra dage of dagen erbij krijgt.
IN NL als de Kerst in het week end valt, heb je pech, slechts een "gewoon" week end, hier krijg je dus ook maandag en dinsdag vrij.
Goede Vrijdag is hier ook een vrije dag, maar hemelvaartsdag kent men helemaal niet in OZ, men weet niet waar je over praat, tenzij je met oudere Europeanen praat die het van vroeger kennen.
Ziektedagen.Ook weer totaal niet te vergeleken met Nederland.
Je hebt in OZ een groot verschil van "ziek worden of thuis een ongeluk krijgen" met het feit dat je een "ongeluk" op je werk krijgt.
Een ongeval op het werk, hiervoor is je werkgever verzekerd, hij (niet jij) betaald ong. 2 tot 5 percent van je salaris aan het goevernement of aan een verzekering mij (ligt er aan in welke staat je woont), en heeft zich dus ingedekt voor ongevallen TIJDENS het werk.
Jij krijgt je salaris doorbetaald. De werkgever betaalt de eerste 5 dagen en je dokterskosten tot 300 dollar en daarna neemt de verzekering het over van de werkgever.
Mocht je evenwel ziek thuis worden, of de griep krijgen tijdens werkuren of in het week end een been breken, dan ben je hier dus niet en ik herhaal niet voor verzekerd.
Je krijgt n.l. z.g. ziektedagen toegekend.
Wettelijk minimum is 5 dagen per jaar, maar de meeste werkgevers geven je 8 tot 10 per jaar en als je bij de overheid werkt dan meestal 10-15 per jaar, is ook een beetje door de vakbonden gepushed.
Deze dagen accumuleren, dus als je na 3 jaar nooit ziek bent geweest dan krijg je theoretisch 3 x 8 = 24 dagen ziekteverlof.
Je dient wel een dokters briefje in te leveren en je dagen worden afgezet tegen je tegoed.
Ga je er over heen, dan krijg je dus gewoon geen loon uitbetaald.
In NL totaal onbekend.
Maar het is hier heel eenvoudig: Kom je niet opdagen voor je werk, dan word je dus niet uitbetaald?
Fair? Ik denk van wel.
Dus als je je been breekt in het week end en je zit 6 weken thuis , maar je hebt nog maar 5 dagen opgebouwd, dan krijg je dus 5 werkdagen uitbetaald en voor de rest moet je maar zorgen dat je rond komt.
Een doktersbriefje moet je overleggen bij de meeste werkgevers (ik heb het altijd van mijn personeel ge-eist), maar er zijn werkgevers, vooral de overheid, die voor de eerste dag, of een dag alleen, geen doktersbriefje vragen, ligt dus persoonlijk. Maar het wordt wel tegen je tegoed van ziektedagen afgetrokken natuurlijk.
Zo dat is het verhaal. Ik hoop dat het duidelijk is.
Ja en dan vragen jullie, dat is ook wat zeg, hoe moet het nou als ik met een gebroken poot thuis ligt en ik krijg dus geen geld.
Mijn antwoord: Heel simpel, je gewoon prive hiervoor verzekeren.
Helaas in OZ dat doet niemand, erg stom, maar ja het is maar wat jezelf wilt. De werkgever heeft hier niets mee te maken.
Groeten