Hallo allemaal.
Thanks Ireen, Die van vroeg naar bed gaan is inderdaad een beetje flauw, sorry....
Voordat je naar een ander land gaat vertrekken is het zeker belangrijk om alles goed te vergelijken en/of te analyseren. Misschien kom je tot de conclusie dat je toch beter af bent in Nederland, omdat Australie te duur is, te warm, te veel regeltjes, te weinig regeltjes, te droog, te nat, geen cultuur, te veel fluoride in het water, geen fluoride in het water, etc
Ik heb hier nog eens over nagedacht en vind dit eigenlijk wel een mooie slotconclusie voor deze topic.
Er is nog een ding wat ik belangrijk vind om te delen. Ik heb er over getweifeld om dit op te schrijven omdat ik me erg kwetsbaar opstel en het mischien nogal zweverig overkomt. Toch besloten om het wel te doen omdat het het dichtst bij de kern komt waarom ik dit stuk moest schrijven en waarom het zo negatief is.
Toen wij hadden besloten om naar Australie te gaan lag ik een maand voor vertrek in amsterdam in bed na te denken over deze beslissing. Ik dacht toen om dat het het beste was om zonder verwachtingen naar Australie te komen. Geheel neutraal. Die nacht had ik een droom. Je kent dat wel soms heb je van die dromen dat je in een soort film beland wat heel echt is. In de droom was ik aan het reizen met mijn vriendin en mijn hond Cha Chi. Op een gegeven moment waren we ergens aan het kamperen en werd ik opgehaald door een groep mannen voor een (achteraf ondekte ik) walkabout. In het begin protesteerde ik nogal omdat, praktisch als ik ben, ik allemaal problemen zag. Mijn vriendin mocht niet mee en ik kon vrijwel niets meenemen. Cha chi mocht wel mee. Mijn vriendin zei: nee, komt wel goed ga maar. Toen werd ik pissig op haar omdat ik zoiets had van: dan kom ik de halve aardbol over om bij jou te zijn en dan bij de eerste de beste gelegenheid stuur je me weg met een paar wildvreemde bushkerels”. Maar toen zag ik de greins op de snuit van mijn hond staan en had zo iets van okay let’s go. Vervolgens gingen we lopen. En lopen, en lopen, lopen. En het was heet. Het zweet gutse er aan alle kanten uit. Zo nu en dan stopte we in de schaduw om te rusten. En dan weer doorlopen, lopen en nog meer lopen. En toen was de droom voorbij.
In australie vertelde ik deze droom aan een vriendin van ons die psychologe is en voor haar eigen interesse specialiseerd in dromen. Ze legte me uit dat deze droom een uitnodiging was. Ook wist ze me te vertellen wat de rede is voor een walkabout. Als een gemeenschap voor een langere tijd op een plek bivakeerd is er op den duur schaarste op voedsel en water. De mannen gaan dan weg en trekken van waterhole tot waterhole zodat er meer voedsel en water achterblijft voor achterblijvers. Eigenlijk een soort bezuinigingsmaatregel. Wat die psychologe ook vertelde is zolang ik niet op deze uitnodiging in ga ik me niet zal thuisvoelen in Australie.
Voor dit gesprek waren wij in Darwin om vrienden op te zoeken. Nadat een cyclone was overgewaaid nam een oude studigenoot van mijn vriendin contact met ons op en nodigde ons uit om haar haar op te zoeken Catherine, een stadje een paar honderd kilometer in de outback. Vreemde plaats. Ik was nog nooit in de outback geweest en had eigenlijk nog nooit aboriginals gezien. Ik was geintimideerd door wat ik zag. Er lagen her en der lavenloos mensen op straat en in de parken. Een boel vrouwen hadden een misvormd gezicht doordat ze mishandeld waren. Ik schrok hiervan, en van omgeving waarin ik mij bevond. Het voelde agresief aan en dat maakte me angstig en argwanend. Ik had mijn ogen in m’n achterhoofd zitten om het zo maar te zeggen. We liepen over straat en opeens kwam er een oudere aboriginal vrouw recht op me afgestapt en zei tegen me: “Ik ken jouw, ik heb je eerder gezien”. Ik was nog nooit eerder in Catherine geweest en zei tegen haar dat ze me helemaal niet kon kennen. Ze zei toen: “jawel, ik ken je wel” met een hele grote greins.
Achteraf was dit de uitnodiging waar ik op in had kunnen gaan. Angst was op dat moment mijn grootste blokade waardoor ik niet in wilde zien waar ze me van herkende.
Het rare met zo’n uitnodiging is dat je niet je mobieltje kunt pakken en een afspraak maakt van;” ja, dan en daar gaan we het doen”. Het moet je gebeuren. Waar en waneer is totaal onduidelijk. Ik heb ook niet het idee dat dit een gemiste kans was. De uitnodiging staat nog steeds.
Aan die beet van dat kwalletje heb ik een blijvende verandering overgehouden. De laatste tien minuten dat ik in die tereinwagen zat gebeurde er iets. De pijn en het gif wat in je lichaam zit is zo hevig dat het enige wat je op een gegeven moment nog kan doen is je er aan overgeven. Op het moment dat ik dat deed veranderde mijn hele omgeving. Er kwam een soort rust over me heen en ik kreeg het klaar om me niet meer met de pijn bezig te houden maar om naar buiten te kijken en te genieten van de natuur. Eigenlijk was ik in een soort trip beland. De natuur was zo indrukwekkend en overweldigend dat ik er intens van kon genieten. Toen de ambulance man de deur opendeed was ik nog bij bewustzijn. Hij vroeg me of ik uit kon stappen. Ik keek naar mijn benen en merkte dat ik contact met mijn eigen lichaam had verloren en eigenlijk mijn hoofd het enige was wat nog een beetje functioneerde. Het lichaam is op dat moment een soort maraton aan het lopen. Alle organen, bloedsomloop en de hele rimram is keihard aan het werk om dat gif tegen te gaan. Op het moment dat ik morfine kreeg voelde ik helemaal niets meer. Achteraf blijk je niet dood te kunnen gaan van zo’n kwalletje. Het enige wat kan gebeuren is als je een zwak hart hebt, of een ander mankement, het lichaam zo’n opdoffer krijgt dat de functie van het betreffende zwakke orgaan uit kan vallen. Gelukkig ben ik gezond en heb dus geen lichamelijke gevolgen. Die laatste tien minuten in de wagen hebben een soort voelsprieten in werking gesteld die ik eerst niet had. Ik krijg op sommige plekken een soor flash back van die trip waar ik intens kan genieten van mijn omgeving. Soms is dat in de natuur maar soms ook in de stad. Als ik in de Natuur zit en ik krijg die fash back dan lijkt alles in perfect balans te zijn en zelf de muskieten laten me met rust. Ook heb ik het op verschillende plekken in de stad. Een van de plekken waar ik dit het strerkst heb is bij breakfast creek road, bij dat viaduct.
De oerkracht van de deze is zo inmens hoeveel beton er ook overheen kwakt deze kracht onmiskenbaar is. Het moet daar zo bloed mooi geweest zijn. Als ik daar langs rijd wordt ik spontaan zielsgelukkig. Soms stop ik wel eens. Ik loop dan, om en nabij dat via duct, in het midden van alle verkeer intens gelukkig van de natuur te genieten. Hartstikke maf!. Eigenlijk ben ik dat kwalletje dankbaar. Zonder hem had ik nooit zo dicht bij de natuur in Australie kunnen staan.
Zo intens ik van de natuur hier heb mogen leren genieten, zo intens doet het mij verdriet om te zien hoeveel er van dit mooie land is genomen en hoe weing er wordt gegeven. Dat is de echte reden waarom ik dat stuk moest schrijven. Op het moment dat ik het schreef was ik mischien ook wel gefrustreerd en geirriteerd met bovenstaande reden. Excuses daarvoor.
Wat mijn droom betreft weet ik niet of ik de walkabout in Amsterdam al ben begonnen is of dat hij zich nog in het echt gaat manifisteren. Ondanks dat ik een visum heb voel ik mij als gast van dit land en (nog) niet als bewoner. Op een gegeven moment zal duidelijk worden of ik bewoner mag worden en op dat moment maak ik de belissing of ik dat doe. Desalnietemin heb ik het afgelopen jaar al een ongeloofelijk waardevole ervaring meegemaakt wat mijn leven verijkt heeft.
Graag wil ik nog een ding toevoegen aan aan het lijste van joep voor mensen die wikken en wegen om naar Australie te komen. De vraag die achteraf belangrijk voor mij is geworden in de beslissing is; “Wat heb je Australie te bieden?”. Eigenlijk is deze vraag me pas duidelijk geworden nadat ik dit stuk schreef en de reacties die er op volgden. Voor mezelf ben ik daar nog niet uit en is dit het volgende waar ik mee aan de slag ga.
Ik wil iedereen bedanken die dit stuk heeft gelezen en reacties heeft gegeven. Het schrijven en de reacties heeft me enorm geholpen in een aantal inzichten. Speciaal dank voor Ireen die schreef dat het niet eerlijk is om alleen de negatieve kant te belichten. Ik geef haar hier helemaal gelijk in waarvoor ik deze reactie nu ook geef. Hopelijk kwam ik niet te zweverig over.
Voor mij is deze topic nu afgesloten. Joep zo de spijker op z’n kop dat er eigenlijk niets meer aan toe te voegen is. Ik hoop dan ook dat jullie het niet erg vinden als ik niet meer op deze topic reageer. Wel zal ik het nog lezen en op eventuele mails reageren. Als het moment daar is zal ik een topic schrijven waar het glas half vol is.
Groetjes,
jaap
XXXX Good as gold :beach: