Je kunt hier van alles krijgen, het ligt er aan waar je woont, maar in de grote steden geen probleem.
Ned. drop/kroketten (hoeveel wil je, ik heb 10 pakken in de fridge)/snert uit blik -Duitse en nederlandse , Hollandse winkels in Melb en Sydney.
Verder alles van Hak, rookworst, de beste zijn van van Wees en geen verschil met Nederland. Ga eens naar de deli, als de ene het niet heeft, dan misschien de andere.
Kaas kopen we maandelijks of twee maandelijks bij de groothandel, halve prijs , dus volle Frico kazen rechtstreeks geimporteerd uit Nederland. Oude , jonge, jong belegen, wat je maar wilt. We delen dat altijd met andere Nederlanders.
Je kunt ook altijd Ned. kaas kopen bij de deli maar je schrikt van de prijzen.
Satesaus zei je? Ben je wel bij de verkeerde Chinees geweest........
Het echte kroepoek mis je wel, want je krijgt overal die rijstcrackers, zelfs bij de Indonesier.
Overigens wat de Chinees betreft, iets wat men zich in Nederland eigenlijk niet realiseert is het volgende:
Nederland is het enige land ter wereld waar je bij de Chinees Indisch gaat eten.
Nergens anders, dus ook in Australie, kent men die combinatie .
Dus Bami Rames bij een Chinees in OZ is totaal onbekend.
Het is heel simpel: Voor Chinese gerechten naar de Chinees en voor Rijsttafel etc naar een Indonesisch Restaurant.
Alle grote steden hebben Indonesische restaurants hoewel slechts een paar per stad.
Chinezen zitten, net als in Ned. , op elke hoek.
Ik woon hier vele jaren (sinds 1979) en heb geen gebrek aan Ned. produkten.
Hadden vorige week beschuit met muisjes want er was een kindje geboren, op Turkstra beschuit.
De Nederlandse winkel in Melbourne had altijd de hele serie van Albert Heijn, maar weet niet of ze dat nog hebben, wel honderden soorten Hak en Maggie en noem maar op. Zelfs Brinta, het kost wel wat meer maar dat moet je er voor over hebben.
Het enige, maar werkelijk ook het enige wat hier beslist niet is te krijgen is verse zoute haring.
Verboden in te voeren, zo simpel ligt het.
Je moet het met maatjesharing doen uit een pakje, welke overigens sinds 2 maanden verboden is in te voeren in Tasmanie, maar de echte Hollandse haring, nou dat kost je 24 uur reizen. Dat vind ik wel jammer. In februari was ik een weekje in Ned en heb ik ze dagelijks verorbert, nu wachten tot augustus dan kunnen we ze in Rotterdam om de hoek weer halen. Heerlijk.
Cheers
Jan
p.s. Eens per jaar , eind februari is in Melbourne het Holland Festival, www.hollandfestival.com.au
Ook is er een echte Nederlandse krant welke maandelijks uitkomt: Dutch Courier, www.dutchcourier.com
Men had ook nog de Dutch Weekly maar die is sinds October ter ziele.