[quote author=Chiel link=topic=10095.msg141497#msg141497 date=1246015903]
He Ramon,
Hoop allereerst dat je snel wat zal vinden natuurlijk !
Misschien zit je er niet op te wachten maar vroeg mij af of ik wat informatie en tips kan krijgen omtrent de aanvraag als chef, ik ben momenteel 14 jaar werkzaam en heb mijn SVH opleiding destijds in 2002 volledig afgerond, verder heb ik een korte specialisatie gedaan binnen de patisserie...
Zelf zit ik nu in fase 1 van de aanvraag en doe dit via JustMigrate een bureau in Australie, ook ik zou dolgraag werken en wonen in Australie....helemaal omdat ik surf en het een fantastisch land is.
Kan je mij misschien vertellen hoelang de aanvraag gemiddeld duurt ivm met de invoering van de sol lijst enz.
Hoop dat je bereid bent wat tips en reactie te geven,
vriendelijke groet,
Michiel Boot
[/quote]
He Michiel ,
Onze aanvraag heeft van aanvraag tot krijgen van visum 18 maanden geduurt. Wij hebben een visa 175 , skilled independend. Deze heb je nodig , want dan ben je en permanent resident van Australie en dan kun je overal werken.
Kok staat nog steeds op sol lijst , dus geen probleem. Waneer je de aanvraag doet , moet je de laaste 12 mnd aan stuk werkzaam zijn geweest. Hoe hoger de functie hoe beter , hoe meer punten. Van al jou vorige werkgevers heb je een in het engels vertaalde getuigschrift nodig die is gecertificeerd. Daarin moet duidelijk staan wat jou functie was , van waneer tot waneer , wat je hebt gedaan , wat je hebt bereikt , waarom je bent weggegaan , korte en duidelijk beschrijving van bedrijf , evt wat er speciaal was en wat je hebt bereikt , hoe groot , hoeveel mensen , hoeveel outlets , etc. Van de periode dat je bij je vorige en huidige werkgever was moet je een vertaalde en gecertificeerde copy van je loonstroken hebben : je eerste , elk kwartaal , einde van het (elk) het jaar en jaar opgaaf. ( dus van elke werkgever hè )
Van alle bedrijven waar je hebt gewerkt , moet je beschrijving geven van wat je hebt gedaan. Bijv : leidinggevende in de keuken , bestaat uit : 70 % bereiden van eten , 10 % bestellingen , 5 % opleiden van mensen , etc , etc. + wat voor gerechten ( voorbeelden geven) , de kooktechnieken die je gebruikt ( grillen , pocheren , braiseren , clarifieren , sauteren , etc ) + welke materiale, je gebrukten ( pannen , messen , pollepels ,etc ).
Al jou diploma's moeten vertaald en gecertificeerd worden. Dus jou SVH diploma's , maar ook die van de scholen ervoor ( behalve lagere school ). Mijn advies is om al de certificaten die gerelateerd zijn aan je vak , te vertalen en certificeren. Kost wat centen allemaal , maar maakt het bij sollicitatie's allemaal veel gemakkelijker wan je hebt meer 'bagage'.
Maak foto's van gerechten die er top uit ien en die jezelf hebt gemaakt ( kan maken ). Veel word er gevraagd naar foto's van gerechten en menu's van jezelf.
Begin voordat je vertrekt , 1 maand van tevoren en niet eerder , je eigen al aan te melden bij diverse recrui agency's ( als je wilt zal ik je namen geven ) , en begin ook te zoeken op internet en eventueel al vats te solliciteren. www.seek.com is e ngoede site waar het meeste allemaal wel opstaat. Je kint per stad , staat , beroep , specialisatie kijken. Doen!
Omschrijf in je cv bij de werkgevers duidelijk wat voor bedrij het was , hoe groot , hoeveel steren , hoeveel kamers , hoeveel outlets , hoeveel mensen jij leiding gaf , eventueel belangrijke punten die je hebt bereikt ,etc. Mensen in australie 'gelen' op zulke info. Hoe meer hoe beter , maar wel kort en krachtig.
Er komt nu weer meer vraag naar koks op het betere niveau , dus no worrie's man ! En jou specialisatie in pattiserie is een groot pluspunt ! Er is bij de beter restaurants en hotels vraag naar deze ervaring. En vooral van west-europese koks! Wij zijn daar heel goed in , en weten gewoon meer dan deze eiland bewoners :smile:
Ditwas wat er zo snel even op me in kwam. Er is nog veel meer waar je rekeing mee moet houden en andere tips. Als je wilt zal ik je nog meer info geven. En voor vragen hoef je maar een even een vraag te posten op dit forum. Hier helpen wij elkaar zoveel en zo goed als we kunnen !
Succes !!
Ramon