en weer terug on topic
ik kreeg een berichtje vandaag van een kennis die twee keer in Australie heeft gewoond en steeds weer terug naar nederland is gegaan. Ze mailde ons omdat ze graag haar ervaring wilde delen, omdat het ook zo kan tegenvallen, zei ze. Te veel de roze wol, zeg maar. Haar bezwaren (in het kort):
- onzekerheid over terug moeten keren (zij hadden een visum voor 3 jaar via een werkgever)
- slechte sociale zekerheid (uitkering, gezondheidszorgvergoeding etc)
- lage inkomsten in verhouding tot de basis leefkosten, mn wonen en scholen zijn duur. Je moet allebei werken om de gewone dingen te kunnen betalen.
- scholen zijn duur, niet alleen het schoolgeld maar ook veel extra kosten bv 'outings' en de schoolunifromen en schoolspullen. Verder meldde ze dat scholen slechter zijn dan in Nederland: meer aandacht voor sport en outings maar minder voor leren, plus veel competitie en focus op 'goed' en 'slecht' presteren
- lager niveau van onderwijs - zij meldde dat haar kinderen een achterstand hadden toen ze terug naar nederland kwamen, en dat het onderwijs in nederland breder internationaal erkend wordt.
Deze discussie veroorzaakt blijkbaar resonantie tot ver buiten de grenzen van dit forum, waarom reageert die kennis niet zelf eigenlijk, dat zou wel interessant zijn. Maar dank je wel voor deze bijdrage, interessant om te horen wat de redenen waren waarom hij/zij terugging naar Nederland. Wat nog interessanter is: wat waren de redenen om weer naar Australie terug te gaan?
Ik weet niet hoe hoog haar inkomen was. Dat men moeite heeft deel te aan "outings" hoor je ook wel eens in Europa, maar dan meestal van mensen die op het sociale minimum zitten. Nouja, ze zal er ook wel last van gehad hebben dat ze op een temporary visum zit, met een permanent visum worden de scholen goedkoper daar heb ik begrepen.
Mbt. bovenstaande punten:
Vooral dat punt van "onzekerheid over terugkeren" lijkt mij belangrijk, als ik niet het gevoel zou hebben dat het voor definitief zou kunnen zijn zou ik al niet gaan anders wordt de teleurstelling des te groter als je da toch niet mag blijven.
Tsja, ook dat onderwijs zou voor mij een zwaarwegend punt zijn. Wel raar dat daar aan de ene kant het niveau van onderwijs zo laag is, maar aan de andere kant een competitief systeem van presteren heerst. Ik had hier van anderen eerder gehoord dat de kinderen daar voor wat of niks de hemel ingeprezen worden en elke dag een prijs krijgen? Ik krijg dus eerder de indruk dat men daar het Amerikaanse systeem heeft, veel sport en blahblah, weinig concrete inhoud. Dat zou voor mij een heel serieus punt zijn. Maar ik lees in diverse fora mee en ik lees wel vaker dat zodra je Nederland of Duitsland verlaat het niveau van onderwijs vreselijk omlaag gaat of dat je je blauw betaalt. Dat geldt niet aleen voor Australie als emigratielanden, maar bijvoorbeeld ook voor Zweden, zelfs zo erg dat sommige emigranten hun kinderen daar in Zweden maar liever op een internationale school doen omdat ze anders studeren in Duitsland wel kunnen vergeten!
Tsja en over de afwezigheid van sociale zekerheid zou ik me minder zorgen maken. Ja, dat is een moeilijk punt. Nederland en Australie representeren daar waarschijnlijk extremen. Ik moet niks hebben van dat Engelse systeem waarin alleen de bovenklasse normaal leven kan en zelfs de middenklasse het zich al niet veroorloven kan om te studeren (op dit moment komen honderden Engelse studenten naar groningen heb ik gelezen omdat ze weer eens ronde schoolgeldverhogingen aan de britse universiteiten doorgevoerd hebben, 14000 EURO per jaar is geen uitzondering!). Dat lijkt mij dus een groot nadeel van Australie omdat ze daar, wat ik voor indruk krijg, voor een behoorlijk deel het engelse systeem overgenomen hebben. Zo'n "van de wieg tot het graf"-verzorging is in ieder geval nog veel slechter omdat dan elke vrijheid afgenomen wordt. Wat mij belangrijker lijkt is een ziektekostenverzekering. Zo erg als in Amerika is het toch niet in Australie heb ik de indruk, wie heeft ervaringen die hij/zij wil delen?
Uiteindelijk zal er minder sociale zekerheid zijn, dat is nou eenmaal de prijs die je betaalt voor de vrijheid. Aan de andere kant, als jij het initiatief neemt om naar het andere eind van de wereld te emigreren en hard werkt, dan kan ik me moeilijk voorstellen dat het niet lukt! Nederlanders hebben zich al in zoveel landen doorgebokst en staan altijd bekend als aardige mensen die hard en goed werken. In dat opzicht zijn de kansen op succes al heel hoog en angst moet je sowieso niet hebben!